Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Monessa pihassa kasvaa aarre, jota harva hoksaa käyttää – katso reseptit herkulliseen hilloon ja piirakkaan

Mikä on sinimusta, kovakuorinen ja jää monessa pihassa pensaaseen syksyllä?

Kyllä, aronia. Se jota moni ei tunne ja jota osa hylkii sen karvaan maun vuoksi. Jotkut saattavat edelleen pitää aroniaa myrkyllisenä, mutta sitä se ei ole.

– Aroniaa ei myydä juuri lainkaan tuoremarjana, ja se lienee suurin syy siihen, että sitä ei tunneta, hedelmän- ja marjanviljelyn asiantuntija Tomi Pousi Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta toteaa.

Vaikka marja ei olekaan niin herkullinen kuin vaikkapa mansikka tai vadelma, sitä on turha unohtaa puskaan. Aroniassa on paljon esimerkiksi antioksidantteja, vitamiineja ja kuitua.

– Monessa pihassa on pensasaitana marja-aroniaa, mutta läheskään aina ei ymmärretä, että marjoja voi hyödyntää, Pousi sanoo.

Myös koristearonian marjat ovat syötäviä.

Paras aika marjojen keräämiseen on syksyllä ensimmäisten yöpakkasten jälkeen. Pakkanen pehmentää hieman marjan makua. Pelkkä sinimusta väri ei vielä kerro marjojen kypsyydestä.

Jos aronia on vieras ja sen maku ei miellytä, sitä kannattaa yhdistää esimerkiksi muihin marjoihin. Aronian maku ei jyrää muita alleen.

– Aloittaisin aronian käytön laittamalla sitä smoothieen ja marjapiirakkaan. Myös omenan kanssa se toimii todella hyvin, kotitalousasiantuntija Niina Silander Marttaliitosta neuvoo.

Silanderin mukaan aronia sopii hyvin yhteen esimerkiksi mustikan kanssa. Valmiissa piirakassa tai hillossa samanvärisiä marjoja voi olla jopa hankala erottaa toisistaan.

– Jotkut tekevät aroniasta mehua ja muita juomia. Aronia antaa juomalle hienon värin.

Aronia sopii mainiosti myös hilloihin ja hyytelöihin. Niihin voi panna mausteeksi esimerkiksi neilikkaa, kanelia ja kardemummaa. Chutneyn taas voi maustaa rohkeasti vaikkapa inkiväärillä ja valkosipulilla.

Aronia tuottaa usein runsaan sadon, joten siitä riittää myös pakastimeen. Pakastaminenkin miedontaa marjan makua.

Silander neuvoo pakastamaan aroniat kokonaisina tai survoksena.

– Kokonaisiin marjoihin ei tarvitse lisätä sokeria, mutta survokseen laittaisin pari ruokalusikallista litraan. Se suojaa vitamiineja.

Parhaat terveyshyödyt marjasta saa, kun sitä käyttää tuoreena ja hyödyntää sen kaikki osat.

Suomen olosuhteet ovat aronialle erinomaiset.

– Marja-aronia on helppo viljellä, ja se kestää pakkastalviammekin. Se muodostaa syvän juuriston, eikä sitä haittaa, vaikka olisi pitkään kuivaa, Tomi Pousi kertoo.

Taudit ja tuholaisetkaan eivät yleensä kiusaa aroniaa. Rastaille marjat kyllä kelpaavat.

Pousi toivoo, että suomalaiset innostuisivat keräämään ja käyttämään aroniaa.

– Terveet elämäntavat ja ruoan alkuperä kiinnostavat nyt monia.

Mustasaarelaisella Finnish Superberries -yrityksellä on suuria suunnitelmia aronian varalle. Se tekee aroniasta ilmakuivattua jauhetta ja kylmäpuristettua mehua ja tavoittelee Aasian markkinoita. Yhteyksiä Kiinaan on jo.

– Toivottavasti ensi vuonna saamme sinne tuotteita, toimitusjohtaja Jan-Ole Sandås sanoo.

Pohjanmaalaisen yrityksen tuotteita myydään eri puolella Suomea niin yksityisille kuin esimerkiksi ravintoloille, ja Ruotsiin niitä saattaa lähteä jo ennen Kiinaa. Kuukausi sitten yritys esitteli tuotteitaan messuilla Saksassa, ja sielläkin aronia herätti runsaasti kiinnostusta.

Yritys aloitti aronian viljelyn vuonna 2017 vanhalla sukutilalla. Osa marjoista tulee sopimusviljelijöiltä, ja ne mukaan lukien viljelyksessä on liki 200 hehtaaria aroniaa.

– Tarkoitus on kasvattaa ala noin 300 hehtaariin. Se tarkoittaa yhteensä 450 kilometriä rivejä eli Vaasasta Helsinkiin.

Aronia-omenahillo

n. litra marja-aronian marjoja

3–4 kotimaista omenaa

n. puoli desilitraa vettä

runsaat 4,5 desilitraa hillosokeria

sitruunamehua oman maun mukaan

ripaus esimerkiksi kanelia tai neilikkaa

1 Huuhdo marjat. Puhdista omenat ja lohko ne melko pieniksi lohkoiksi.

2 Kuumenna kattilassa vesi kiehuvaksi, lisää marjat ja omenat. Sekoita parin minuutin ajan.

3 Lisää hillosokeri ja sitruunamehu ja halutessasi esimerkiksi kanelia tai neilikkaa. Keitä miedolla lämmöllä 15–20 minuuttia. Jos haluat hillosta tasaista, soseuta se esimerkiksi sauvasekoittimella.

4 Jaa hillo puhtaisiin, esimerkiksi uunissa kuumennettuihin lasitölkkeihin ja siirrä kylmään.

Aronia-karhunvadelmapiirakka

noin 10 annosta

Pohja:

150 g margariinia

1 dl sokeria

1 kananmuna

1,5 dl vehnäjauhoa

1 dl ruisjauhoa

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

1 prk rahkaa, esimerkiksi maustettua marjarahkaa

n. 3 dl marja-aronian marjoja

n. 1 dl karhunvadelmia

1 prk kermaviiliä

1 kananmuna

1 tl vaniljasokeria

1 Sekoita pehmeä rasva ja sokeri. Lisää kananmuna ja sekoita hyvin.

2 Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja lisää seos taikinaan siivilän läpi. Sekoita tasaiseksi.

3 Levitä taikina piirakkavuokaan (halkaisija noin 24 senttimetriä). Paista pohjaa 175 asteessa alimmalla tasolla noin kymmenen minuuttia.

4 Levitä hieman jäähtyneen pohjan päälle rahka ja aroniat. Jos marjat tuntuvat kovilta, voit pehmentää niitä ensin hetken kattilassa. Laita pohjan päälle myös karhunvadelmat.

5 Sekoita kermaviili, kananmuna ja vaniljasokeri ja kaada seos piirakan päälle. Paista 175 asteessa alimmalla tasolla noin 20–25 minuuttia.