Pienten kaksosten äidillä on nyt enemmän seuraajia kuin Suomessa on asukkaita.
Diana Rantamäki hieraisee silmiään kesäkuun ensimmäisenä vuonna 2021. Voiko tämä olla totta! Hänen ensimmäisellä Tiktok-videollaan on yli miljoona katselukertaa – yhdessä yössä.
– Se on edelleen katsotuin videoni. Katselukertoja taitaa olla jo yli 16 miljoonaa, Rantamäki kertoo nyt.
Videolla Rantamäki käyttää sketsissään päätä suurentavaa efektiä. Idea syntyi, kun hän halusi keksiä jotakin hauskaa tekemistä äitiysvapaallaan. Hän tutki, millaiset videot olivat Tiktokissa trendikkäitä. Jättipäävideot naurattivat häntä, joten ne naurattaisivat ehkä muitakin.
Talvisena aamuna Diana Rantamäki, 30, virittelee kerrostalokaksiossa studiovalaisinta pystyyn. Hän kuvaa videot puhelimella tai kameralla. Pienet kaksoset Elias ja Andreas Rantamäki juoksentelevat ympärillä. Aviomies Tomi Rantamäki käy välillä hakemassa lapset toiseen huoneeseen. Kohta toinen lapsista juoksee taas äidin luo. Ihan tavallista perhe-elämää siis.
Äkkipäätään ei arvaisi, että tässä kodissa asuu sosiaalisen median tähti, jolla on videopalvelu Tiktokissa 6,4 miljoonaa seuraajaa.

Ensimmäisen videonsa jälkeen Diana Rantamäki teki viitisen kuukautta videoita silkasta ilosta eikä ajatellut rahaa. Sitten hän alkoi saada yhteydenottoja, joissa yritykset pyysivät häntä esittelemään videoilla tuotteitaan. Rantamäki ajatteli, että miksipä ei. Aluksi hän sai tuotteet itselleen, sittemmin alkoi tulla jo tulojakin.
– Youtubessa saa rahaa helpommin, koska videoiden väliin tulee mainoksia. Saat rahaa, vaikka et olisi näiden brändien yhteistyökumppani. Tiktokissa videoihin tulee mainoksia vasta, jos sinulla on sopimus näiden tiettyjen yritysten kanssa.
Aluksi tulot olivat joitakin satasia. Sitten Rantamäki sai amerikkalaisesta energiajuomayrityksestä yhteistyökumppanin, joka maksaa säännöllistä kuukausituloa. Rantamäki tekee sille kaksi Tiktok-videota ja kaksi Instagram Reels -videota kuukausittain. Tarkkaa summaa Rantamäki ei kerro, mutta kuukausipalkka on tuhansia dollareita.
Rantamäellä on myös Instagramissa 558 000 seuraajaa ja Youtubessa yli 39 000 tilaajaa.
Hän ei kuitenkaan tee vain sosiaalista mediaa vaan myös opiskelee kaksosten hoidon lomassa. Sosiaalinen media on hänen mielestään epävarma tulonlähde.
– Ei voi tietää, onko Tiktokia enää viiden vuoden kuluttua.
Jättipäävideoiden lisäksi Rantamäki julkaisee videoita esimerkiksi lifestyle-teemoista ja äitiydestä. Haastattelupäivän aamuna hän oli julkaissut ohjeet omeletin tekoon.
Diana Rantamäki, jonka koko sukunimi on Forsberg-Rantamäki, tuli Suomeen viisi vuotta sitten. Filippiiniläissyntyisen Rantamäen jo edesmennyt isä oli suomalainen.
– Ostin menolipun Suomeen. Ajattelin, että jos en pitäisi maasta, lähtisin takaisin. Vanhemmillani oli Suomessa ystävä, joka auttoi minut alkuun. Pidin Suomesta heti.
Työnsaanti ei ollut aluksi helppoa, koska Rantamäki ei osannut suomea. Sitten hän työskenteli muun muassa siistijänä ja sushikokkina. Edelleen Rantamäki puhuu mieluummin englantia kuin suomea, jota opettelee kuitenkin pikkuhiljaa.
On ihanaa, että Suomessa ei ole pakko puhua, jos ei ole asiaa. Voi olla myös yhdessä hiljaa.
Diana Rantamäki
Videot hän tekee englanniksi, jotta ne tavoittaisivat mahdollisimman laajan kansainvälisen yleisön.
Vuosi Suomeen muuton jälkeen Tinder-deittisovelluksessa tuli osuma Tomin kanssa.
– Tapasimme pari kertaa ennen kuin aloimme seurustella. Kahden kuukauden kuluttua muutimme jo yhteen, Diana Rantamäki kertoo.
– Meillä oli heti yhdessä tosi hauskaa, Tomi Rantamäki sanoo.
Yhteinen kieli on englanti. Suhteen alussa Google-kääntäjä oli apuna, nykyään pari tarvitsee sitä entistä harvemmin. Isä puhuu kaksosille suomea ja äiti englantia. Äiti aikoo puhua lapsille äidinkieltään tagalogia vähän myöhemmin.
– Vielä emme viitsi sekoittaa heitä kolmella eri kielellä, hän sanoo.

Perhe näkyy välillä julkaisuissa. Rantamäki aikoi tehdä lapsille oman sosiaalisen median kanavan mutta tuli toisiin ajatuksiin.
– Ei ole hyvä asia, jos lapset ovat liikaa internetissä.
Diana Rantamäen mielestä on edelleen kummallista, että ihmiset saattavat tunnistaa hänet vaikka kaupassa. Aviomies on tottunut siihen, että näkyy itsekin videoissa, vaikka se tuntui ensin oudolta.
Aluksi Diana Rantamäen piti tottua myös kielteisiin kommentteihin videoistaan. Ne satuttivat, mutta hän ei näyttänyt sitä vaan vastasi sarkastisesti tai hauskasti. Nykyään palaute on pääosin myönteistä.
Diana Rantamäki seuraa Tiktokia ja tekee muistiinpanoja siitä, mikä on trendikästä ja mikä voisi sopia hänelle. Hän käyttää videon suunnitteluun ja kuvaamiseen tavallisesti noin kaksi tuntia, editointiin puoli tuntia.
Joskus motivaatio videoiden tekemiseen on hukassa. Rantamäelle tulee olo, että on tylsä ja että kukaan ei jaksa katsoa videoita. Silloin on pidettävä tauko.
Äitiyskin on muuttanut ajankäyttöä. Kun lapset heräävät, äiti leikkii heidän kanssaan aamupäivän. Päiväuniaikaan hänellä on pari tuntia aikaa tehdä video ja jotakin muuta. Illalla hän saattaa tehdä toisen videon ja editoi materiaalin.
– Lasten synnyttyä en jaksanut hetkeen tehdä videoita. Vie aikaa ja energiaa, kun esimerkiksi opettelee niihin sanat ulkoa.
Diana Rantamäki sanoo, että äitiys ei ole helppoa. Elämä muuttuu paljon, aluksi ei saa nukuttua kuukausiin ja itsensä unohtaa kokonaan. Äitiyteen liittyy myös ahdistusta. Silloin täytyy tehdä asioita, jotka saavat taas voimaan hyvin.
– Joka päivä lasten nauru ja onnellisuus kuitenkin palkitsevat. On uskomatonta, että he ovat tulleet minusta.
50 prosentin alennus kaupassa ei säästä rahaa, jos et oikeasti tarvitse tuotetta.
Diana Rantamäki
Aviomiehen työpäivät tehtaassa ovat välillä pitkiä. Toisinaan Diana Rantamäki pyytää aviomiehensä vapaapäivänä, että saisi tehdä videoita rauhassa koko päivän. Tällöin isä ottaa kaksoset mukaansa ja lähtee vaikka vanhemmilleen.
– Teen silloin ainakin kaksi videota ja editoin niitä vaikka kolmeen asti aamuyöllä, jotta saan valmista. Sitten voin pitää vapaapäivän.
Filippiineiltä Diana Rantamäki kaipaa ruokaa, säätä, kaunista rantaa ja rankkasateita. Hänen äitinsä asuu Filippiineillä. Perhe vietti hänen luonaan kuukauden, kun kaksoset täyttivät vuoden. Isoäiti oli surullinen perheen palatessa Suomeen ja toivoi, että lapsenlapset olisivat jääneet hänelle hoitoon.
– Filippiineillä ei ole ollenkaan tavatonta, että vanhemmat menevät töihin toiseen maahan ja jättävät lapset isovanhemmille hoitoon. Minulle ei tulisi mieleenkään tehdä niin, Diana Rantamäki sanoo.
Moni filippiiniläinen lähtee töihin ulkomaille ansaitakseen rahaa. He säästävät tulevaisuutta varten ja lähettävät rahaa kotiin, jotta perhe voisi hyvin.
Rantamäellekin raha merkitsee selviytymistä ja vapautta. Hän arvelee, että moni filippiiniläinen ajattelee samoin.
– He työskentelevät ahkerasti ja saattavat uhrata oman onnensa auttaakseen perhettään.
Hän ei halua tuhlata enemmän kuin ansaitsee vaan säästää lastensa tulevaisuutta varten.
– 50 prosentin alennus kaupassa ei säästä rahaa, jos et oikeasti tarvitse tuotetta. Toivottavasti lapsenikin oppivat huolehtimaan raha-asioistaan.
Rantamäki siteeraa sanontaa, jonka mukaan raha ei tuo onnea. Raha antaa kuitenkin mahdollisuuksia.

Suomessa Rantamäki arvostaa muun muassa sitä, että julkinen liikenne ja terveydenhuolto toimivat hyvin. Verot ovat korkeat, mutta niillä saa etuja.
Myös hiljaisuuteen tottuu.
– On ihanaa, että Suomessa ei ole pakko puhua, jos ei ole asiaa. Voi olla myös yhdessä hiljaa.
Rantamäki haluaa tehdä entistä enemmän videoita suomalaisesta kulttuurista ja tavoista. Sitä on häneltä toivottukin, samoin videota hänen omalla äidinkielellään.