Cetuksen Sándor Barány nimettiin lajinsa parhaaksi Suomessa – vesipalloilu kulkee suvussa

Sándor Barány voitti viime kaudella SM-sarjan pistepörssin. Marjokaisa Ryhänen

Sirpa Repo

Sándor Barány kertoo, ettei hänen isänsä houkutellut poikaa oman lajinsa pariin. Isä oli tullut aikoinaan Unkarista Suomeen vesipallon vuoksi. Hän oli lajin ammattilainen.

Perheen poika harrasti jalkapalloa ja kilpauintia. Erityisesti jalkapallo innosti poikaa.

– Jalkapallojoukkueemme hajosi ja uinnissa treenimäärä lisääntyi. Jotenkin pallo motivoi minua ja aloitin vesipallon pelaamisen, Barány muistelee.

Isän kautta vesipallo oli pojalle tietysti tuttu laji.

– Olin aika hyvä uimari ja olisin voinut pärjätä uinnissa. Valinta oli omani ja tein sen, kun olin koulussa 7. luokalla. Kun olin tehnyt valintani, on isäni ollut suurin innoittajani ja kannustajani.

Barány hymähtää, että hän jäi koukkuun lajiin. Hänen vanhempiensa kotimaassa Unkarissa vesipallo on suuri laji. Siellä miesten korkeimmalla sarjatasolla pelaavat ammattilaisjoukkueet ja maajoukkue on kovaa luokkaa.

Täällä Suomessa tilanne on tyystin toinen. Tällä hetkellä lajilla ei ole esimerkiksi miesten maajoukkuetta.

– Maajoukkuetta tarvittaisiin, jotta nuorilla olisi jotain tavoiteltavaa. Sen lisäksi, että yksi tavoite on menestyä kotimaan sarjassa, pitää olla muutakin.

– Tarvitaan pelaajapolku junnusta siihen, että pääsee pelaamaan oman maan väreissä aikuistenkin sarjassa. Muistan hyvin, kuinka hienoa oli päästä alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa pelaamaan EM-karsintoja Georgiassa.

Vesipallo on Baránylle kilpaurheilua. Siinä mielessä se ei ole harrastus. Hän ottaa lajin tosissaan.

Koska hän ei saa pelaamisesta ja harjoittelusta palkkaa, on vesipallo siinä mielessä hänelle harrastus.

Hän jakaa aikansa lajin ja opiskelun kesken. Hän opiskelee Aalto-yliopistossa Otaniemessä kolmatta vuotta energia- ja ympäristötekniikkaa.

– Tiedän olevani vesipallossa lahjakas. Kun pääsin opiskelemaan, oli tehtävä valinta.

– En voi uhrata opintoja vaan vien eteenpäin vesipalloa ja opiskelu. Olen tottunut siihen, että nämä kaksi asiaa kuuluvat elämääni.

Barány sanoo vesipallon olevan fyysisesti rankka laji. Siinä uidaan paljon ja suunnanmuutoksia tulee tiuhaan. Kontaktia tulee, kun taistellaan pallosta ja tilasta. Se on kuin käsipalloa vedessä.

Lajissa on hänen mukaansa oltava sekä nopea että kestävä. Jos kunto ei riitä ja keho piiputtaa, pallo lentää aivan mihin sattuu.

Cetuksen miesten joukkue harjoittelee viisi kertaa viikossa. Kuntosalilta haetaan voimaa. Espoonlahden altaaseen päästään vasta myöhään sen jälkeen, kun muu ovat jo lopettaneet hallin käytön. Silloin uidaan ja vedetään taktiikkatreeniä.

– Kolmen tunnin treenit vievät mehut. Onneksi osa on vain allastreenejä, jotka kestävät puolitoista tuntia.

Tämän kauden SM-sarjassa Cetus ei ole vielä pelannut yhtään ottelua. Barány miettii, että heidän nuori joukkueensa pärjäsi hyvin Nordic Leaguen lopputurnauksessa. Se antaisi odottaa hyvää kautta.

– Tulee hyvä fiilis, kun taistelee alusta loppuun. Adrenaliini antaa buustia. Sitä unohtaa, että väsyttää, Barány tietää.

Kuka?

22-vuotias opiskelija ja vesipalloilija.

Aloitti vesipallon 7. luokalla Turun Uimareissa.

Edustaa kolmatta vuotta Cetusta.

Valittu lajinsa parhaaksi urheilijaksi Suomessa vuonna 2019.

Pelaa seuransa miesten joukkueessa, joka voitti kahdella viime kaudella SM-kultaa.

Uimaliiton liittohallitus nimesi Suomen mestarijoukkueen tärkeimmäksi pelaajaksi.

Voitti viime kaudella miesten SM-sarjan maalipörssin ylivoimaisesti.

Tämän kauden tavoite voittaa joukkueen kanssa SM-kultaa.

Opiskelee Aalto-yliopistossa kolmatta vuotta energia- ja ympäristötekniikkaa.

Äiti ja isä kotoisin Unkarista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.