Espoo jää ilman FC Hongan hankkimaa Eurooppa-liigan karsintaottelua – Tapiolan stadionin putkikatsomo ei täytä Uefan vaatimuksia

FC Honka sai juhlia Eurooppa-liigan karsintapaikan varmistumista kotikentällään Tapiolan stadionilla. Pari viikkoa aiemmin riemuittiin Veikkausliigan pronssista. Sirpa Repo

Sirpa Repo

FC Honka raivasi tiensä ensi kauden Eurooppa-liigan karsintaan. Joukkue voitti IFK Mariehamnin kaksiosaisessa finaalissa yhteismaalein 3–1.

Ahvenanmaalla ottelu päättyi 1–2 ja sunnuntaina Tapiolan stadionilla 1–0.

Espoossa ei kuitenkaan pelata Eurooppa-liigan ottelua ensi vuonna.

Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvinen sanoo, ettei Tapiolan stadionilla missään tapauksessa pelata FC Hongan kotiottelua.

– Tapiolassa ei ole kiinteitä katsomoita. Stadioneilla, joissa on siirtokatsomot, ovat Uefan seurajoukkueiden, maajoukkueiden ja nuorten maajoukkueiden ottelut kiellettyjä, Auvinen kertaa.

Hänen mukaansa määräys perustuu turvallisuuteen. Ne eivät kestä rakenteellista törmäystä.

Auvinen muistuttaa, etteivät vaatimukset ole muuttunut mitenkään yli 15 vuoteen.

– Siirtokatsomot, jollaisia Tapiolan putkikatsomot ovat, on tarkoitettu väliaikaiseen käyttöön. Espoossa ne tosin ovat olleet käytössä pitkään.

Auvinen muistuttaa, että Tapiolan stadion on jo vuosia sitten todettu sellaiseksi, ettei se täytä vaatimuksia.

– Tämä on tuttu asia FC Hongalle ja kaupungille. Onneksi stadionhanke etenee. Sitä on odotettu liiankin pitkään, Auvinen toteaa.

– Joukkue on näyttänyt, että Espooseen tarvitaan kriteerit täyttävä stadion. Joukkueemme on mennyt eteenpäin ja sama on onneksi nyt stadionhankkeenkin tilanne, Esport Hongan puheenjohtaja Färid Ainetdin toteaa.

Joukkue käyttää Ainetdinin mukaan varakentäkseen ilmoittamaa Töölön Telia 5g -areena ensi kesän europelissä.

– Meidän toiveemme on, että Tapiolan uuden stadionin rakennusaikana nykyinen kenttä olisi käytössä. Se vaatisi uuden stadionin paikan pientä viilausta, Ainetdin sanoo.

Jo ensi kauden Veikkausliigaan katsova Ainetdin tuumii, että silloin tavoitteena on pärjätä pari piirua paremmin kuin tällä kaudella. Jos sijoitus paranisi tuon kaksi pykälää, se toisi paikan Mestarien liigan karsintaan.

– Jokainen vuosi, jolloin Espoossa ei voi olosuhteiden vuoksi pelata kansainvälisiä otteluja, on huono asia.

FC Hongan ensi kauden joukkue on hyvin pitkälti kasassa. Manageri HexiArteva kertoo, että 80 prosenttia pronssijoukkueesta jatkaa keltamustissa ensi kaudella.

Espoon liikuntajohtaja Martti Merran mukaan on vahinko, että FC Honka joutuu pelaamaan europelinsä muualla kuin Espoossa.

– He ovat näyttäneet, että tänne tarvitaan Veikkausliigaan sopiva ja Uefan kriteerit täyttävä stadion. Luottamushenkilöiden on vastattava tähän haasteeseen. Mitään jättistadionia tänne ei kaivata, Merra korostaa

Tapiolan projektinjohtaja Antti Mäkinen vakuuttaa, että urheilupuiston ja jalkapallostadionin suunnittelu on edennyt reippaasti. Tämän vuoden loppuun mennessä asiat täsmentyvät.

– Jos ollaan oikein pontevia, voidaan vuonna 2021 aloittaa stadionin alle tulevan pysäköintihallin rakentaminen, Mäkinen uumoilee.

Muut Eurooppa-liigan karsintavaiheeseen päässeet ovat Ilves ja FC Inter. Kuopion Palloseura pelaa Mestarien liigan karsinnoissa.

Vain FC Honka joutuu pelaamaan kotiottelunsa toisella paikkakunnalla. Ilves joutuu vaihtamaan pelipaikkaa Tampereen sisällä.

Stadion

Espoon kaupunki rakennuttaa jalkapallostadionin omistukseensa Tapiolan urheilupuistossa.

Voitava käyttää muihinkin tapahtumiin.

Paikka noin 6 000 katsojalle.

Sijoittuu nykyistä stadionia pohjoisemmaksi.

Sen alle yleinen 500 auton pysäköintilaitos.

Kentälle jalkapallonurmi nykyisen luonnonnurmen sijaan.

Rahoitetaan myymällä asuntorakentamisoikeuksia.

Tämän vuoden loppuun mennessä tietoa tarkemmista suunnitelmista, kustannusarviosta ja hankkeen aikataulusta.

Ensin rakennettava kentän alle tuleva pysäköintilaitos.

Nykyisellä stadionilla harjoitelleet ja pelanneet FC Honka Naisten Liigaa ja FC Honka Veikkausliigaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.