Tornijuoksuun hurahtaneen Laura Mannisen vauhti säilyy maailmancupissa ja muut hyytyvät

Espoolainen Laura Manninen on ainoa suomalainen, joka osallistuu tornijuoksun maailmancupiin. Tähän mennessä korkeimmassa kisarakennuksessa on ollut 115 kerrosta. Päivi Tuovinen

Sirpa Repo

Espoolainen Laura Manninen hymähtää hyväntahtoisesti kuntoportaille. Ne ovat hänen mielestään tosi hyviä paikkoja monelle, mutta eivät hänelle. Ne ovat Mannisen tarpeisiin aivan liian lyhyitä ja ilman jyrkkiä käännöksiä.

Maamme pitkän matkan naisjuoksijoiden kärkikaartiin kuuluva Manninen tarvitsee toisenlaiset portaat voidakseen harjoitella tornijuoksua.

– Käännöksissä menee helposti hukkaan aikaa parikin minuuttia. Niissä vauhti ei saisi hidastua, Manninen kertoo.

Laura Manninen ja hänen aviomiehensä Matti Manninen ovat videoineet ja kellottaneet harjoituksia.

– Matti on saanut esiin nopeuttani. Hän on tuonut harjoitteluuni asioita, jotka ovat kehittäneet minua tornijuoksijana, arvioi maratonin tämän vuoden Suomen mestari.

Tornijuoksun maailmancupiin osallistuva Manninen pääsee vain kisoissa juoksemaan korkeissa rakennuksissa.

– Kun Helsinkiin valmistuu korkeita taloja, olisi hienoa päästä treenaamaan niissä, Manninen toivoo.

Nyt hän harjoittelee Keilarannassa rakennuksessa, jossa toimii Intragen Oy, jossa hän on töissä. Siinä voi vetää ylös vain 14 kerrosta.

Manninen vertaa lajiaan formulaan. Kummassakin on vaikea päästä ohi.

– Kisoissa on yhteislähtö, jossa meitä on parikymmentä. En uskalla rynniä, joten minulle jää paljon ohitettavia. Minulle olisi parempi, jos meidät lähettäisiin matkaan yksitellen.

Mannisella on hyvä kestävyys. Hän sanoo olevansa noin 30 kerrokseen asti viimeisenä. Koska hänen vauhtinsa säilyy, petraantuu sijoitus.

– Mitä enemmän kisassa on korkeutta, sen parempi minulle.

Mannisen tavoite on sijoittua maailmancupissa kolmen parhaan joukkoon. Nyt hän johtaa sarjaa, mutta ei usko voittavansa sitä, koska loppupisteisiin lasketaan viiden kisan tulos.

Espoolainen on ainoa suomalainen näissä mittelöissä. Hän tuumaa nyt, ettei ensi vuonna kierrä koko cupia. Ehkä hän osallistuu yksittäisiin kisoihin, jos niissä juostaisiin esimerkiksi erittäin korkeissa rakennuksissa.

– On hullun hommaa reissata mantereelta toiselle. Tämän viikon lopulla kisaan Shanghaissa. Sitten tulemme kotiin. Ensi viikolla on kilpailu Dubaissa, juoksija esittelee kalenteriaan.

Pariskunta maksaa kaiken omasta pussistaan.

– Reissumme ovat nopeita, koska en halua olla pois töistä.

Kun Manninen otti porrasjuoksun tavoitteelliseksi ”harrastukseksi”, oli hänellä väärä juoksutekniikka. Hän käytti liikaa etureisiään. Kun sen tekee, hyytyy nopeammin.

– Portaissa pitää edetä juoksunomaisesti eli käyttää myös takareisiä, hän tietää nyt.

Manninen treenaa portaissa yhdestä kolmeen kertaan viikossa ja harjoittaa lihaskuntoaan. Kodin porrasjuoksulaite on käytössä ja juoksumatto. Erilaisiin juoksukisoihin osallistumista hän nimittää hyväksi treeniksi.

Yleensä hän harjoittelee aina tunnin aamulla, koska saa siitä hyvän energian työpäivään.

– Juoksu on todellinen rakkauteni. Se on mun juttu, vaikka minulla ei ole siinä juuri nyt mitään tavoitteita. On vaan niin ihanaa, kun pääsen juoksemaan.

Tornijuoksu

46-vuotias espoolainen it-alalla työskentelevä pitkän matkan juoksija.

Loukkaantui vuonna 2017 eikä voinut harjoitella juoksua.

Kokeili tammikuussa 2018 lomamatkan kuntosalilla ensimmäisen kerran porrasjuoksulaitetta ja osti sellaisen kotiinsa.

Päätti satsata tänä vuonna tornijuoksun maailmancupiin, jossa 11 osakisaa. Niistä takana seitsemän.

Kisoissa yhteislähtö.

Suurin kerrosmäärä kilpailuissa tähän asti 115.

Yleensä suoritus kestää 8–15 minuuttia.

Nimissä 45-vuotiaiden naisten SE-ajat 3 000, 5 000, 10 000 metrillä, maantiejuoksun 10 kilometrillä, puolimaratonilla ja maratonilla. Tavoitteena saada nimiinsä näiden kaikkien matkojen 50-vuotiaiden SE-ajat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.