Jenkkifutiksen keskushyökkääjä Tytti Kuusinen uskaltaa aina mennä täysillä tilanteisiin

Tytti Kuusinen on lisännyt joukkueen lajitreenien ja oman peruskuntoharjoittelun oheen talveen painonnoston ja kevääseen kelkan vetämisen. Sirpa Repo

Sirpa Repo

Työ pääkaupunkiseudulla veti Tytti Kuusisen Espooseen. Sen vuoksi Seinäjoki Crocodilesin kasvatti vaihtoi seuraa.

– Olen poikakaverille joskus sanonut, etten voisi muuttaa paikkakunnalle, joka ei mahdollistaisi jenkkifutiksen pelaamista. Olin todella varma, että jatkan jenkkifutista, Helsinki Wolverinesin pelaaja toteaa.

Kun hän kokeili sitä ensimmäisen kerran 19-vuotiaana, lajinvaihto oli sillä selvä. Jalkapallo sai jäädä.

Seinäjoella hän pelasi molempiin suuntiin vähän tarpeen mukaan.

Wolverines Ladiesissa Kuusinen on keskushyökkääjä. Hän kokee, että se on hänelle juuri oikea paikka. Kun hän saa keskittyä tietyn paikan pelaamiseen, on hänen helpompi kehittää itseään juuri tuota paikkaa varten.

Kuusisen tehtävänä on juosta pallo kainalossa niin pitkälle kuin mahdollista. Hänen mukaansa se on kontaktipitoisin pelipaikka.

Hänet saa koittaa pysäyttää lähes millä tavalla tahansa. Kampata ei kuitenkaan saa eikä ottaa kiinni kasvomaskista.

– Uskallan mennä tilanteisiin aina täysillä. Koska tekniikkani on kunnossa, ei minulle ole sattunut mitään vakavampaa loukkaantumista.

– Jos himmaa, helpommin sattuu loukkaantumisia, Kuusinen vakuuttaa.

Hän kokee, ettei vielä ole parhaimmillaan vaan voi kehittyä eri osa-alueilla ja auttaa joukkuettaan. Kuusinen haluaa nähdä mihin hänen rahkeensa riittävät. Sen eteen hän treenaa.

– Olen treenannut pitkään ja kovaa. Sen vuoksi olen kehittynyt yhdeksi pelipaikkani Suomen parhaista, Kuusinen suostuu sanomaan.

Lausunto ei ole tuulesta temmattu. Kuusinen on pelannut EM-kisoissa kolme kertaa. Kaksi kertaa hänet on valittu pelipaikkansa arvokkaimmaksi pelaajaksi.

– Jenkkifutis on hieno laji. Kaiken kokoisille ja erilaisilla ominaisuuksilla varustetuille pelaajille löytyy oma rooli ja pelipaikka. Lajista sanotaankin, että voit tulla sellaisena kuin olet.

Maajoukkueeseen hän on kuulunut viisi vuotta.

– Oli iso asia, kun pääsin mukaan. On aina kunnia-asia, kun voin pukea päälleni sinivalkoista.

Vuoden 2017 MM-kisojen yksi ottelu on jäänyt erityisesti Kuusisen mieleen

– Saimme jenkeiltä pataan oikein kunnolla. Siitä lähtien olen ajatellut, että pääsisinpä pelaamaan niin hyvien pelaajien kanssa. Voisin haastaa itseäni äärirajoille.

Täällä Suomessa pelaajat ovat Kuusisen mukaan omakustanneammattilaisia. Lajin kotimaassakaan naiset eivät ole ammattilaisia.

Kun kausi on ohi tämän viikonlopun Ruotsi-ottelun jälkeen, aikoo Kuusinen aloittaa yhteydenotot Yhdysvaltoihin. Hän haluaa sinne pelaamaan ensi kesäksi.

Koska joukkueen ottelut videoidaan, on helppo lähettää liikkuvaa kuvaa Kuusisesta.

– Niistä näkee millainen pelaaja olen. Olen aika nopea, vahva ja suhteellisen lyhyt enkä pelkää kontaktia. Minun on helppo puikkelehtia.

Wolverinesin keskushyökkääjä innostaa lajista kiinnostuneita vähintään 16-vuotiaita naisia kokeilemaan jenkkifutista. Kokeiluillat ovat tiistaina 15. ja torstaina 17. lokakuuta.

Tarkempia tietoja löytyy joukkueen Facebook-sivuilta.

Jenkkifutis

26-vuotias iivisniemeläinen.

Töissä hyvinvointi- ja terveyspalveluja tarjoavassa Helttissä, jossa hoitaa markkinointia ja viestintää.

Aloitti amerikkalaisen jalkapallon Seinäjoella 19-vuotiaana.

Pelasi nuorempana 10 vuotta jalkapalloa.

Pelannut kaksi viime kautta Naisten Vaahteraliigaa Helsinki Wolverines Ladies -joukkueessa ja voittanut sinä aikana kaksi kertaa SM-kultaa.

Valittu liigassa vuosien 2018 ja 2019 finaaleissa ottelun arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Keskushyökkääjä.

Teki Vaahteraliigan runkosarjassa tällä kaudella Suomen ennätyksiä.

Viidettä vuotta maajoukkueessa.

EM-kultaa vuosina 2015 ja 2019.

Tavoitteena pelata ensi kesänä USA:ssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.