Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Permantotaituri Emil Soravuo tähtää Tokioon

Ammattiurheilijalle on tiukka paikka joutua hölläämään harjoittelua. Emil Soravuo vakuuttaa, että häneltä se onnistuu.

Hän on vähentänyt harjoittelua, koska selästä on löytynyt lieviä välilevyn pullistumia.

– Osaan ja saan treenata oman tuntemukseni mukaan. Harjoittelu ei ole selälle vaarallista, Soravuo sanoo.

Hän jatkaa, että keskivartalo on pidettävä kunnossa. Urheilufysioterapeutti Vesa Kuparinen on antanut Soravuolle ohjeita, jotta elämä saadaan taas mallilleen.

– Roikunta on otettu mukaan, josko sillä saisin vähän avattua selkää.

Viimeinen vuosi on ollut telinevoimistelijalle sellainen, jollaista ei enää tule eteen. Hän kävi armeijan.

Soravuo miettii, että se oli hyvä hoitaa alta pois. Hän pääsi nykyisin Santahaminassa kotiaan pitäviin urheilujoukkoihin.

– Yksi treenikaveri oli siellä samaan aikaan. Oikeastaan kaikki meni erittäin hyvin. Pääsin treenaamaan ja kilpailemaan. Sain jopa intistä lähtiessä Vuoden kehittyjä -stipendin.

Armeija-aika ei estänyt hänen kehittymistään telinevoimistelijana.

Miesten telinevoimistelussa on kaikkiaan kuusi telinettä, joista Soravuo on keskittynyt harjoittelemaan kahta.

– Minulla on vahvat jalat. Permanto ja hyppy ovat sen vuoksi onnistuneet paremmin kuin muut telineet. Niihin on ollut järkevä ja palkitsevaa keskittyä, Soravuo sanoo.

Varsinkin permanto on sujunut häneltä viime aikoina todella hyvin. Soravuo ilmoittaakin, että permanto on hänen ykköstelineensä.

EM-kisoissa huhtikuussa hän teki uudet ennätyspisteensä. Niillä hän sijoittui karsinnassa yhdeksänneksi eli hän oli ensimmäinen finaalin ulkopuolelle jäänyt voimistelija.

– Nyt on tullut hirmuinen nousu. Sen eteen olen kyllä töitä tehnytkin. Olen saanut varmuutta sarjoihin.

Soravuo kokee, että EM-kisat eivät olisi voineet mennä häneltä tämän paremmin. Hän onnistui tekemään Puolassa oman parhaansa, joten motivaatio on nuorella miehellä korkealla.

Voimistelija saa pisteitä suorituksensa vaikeudesta ja puhtaudesta. Soravuolla vaikeusaste ei ole korkeimmasta päästä.

– Tavoitteeni on tehdä ehjä ja siisti sarja, joka ei ole huippuvaikea. Vaikeuspisteissä jään aivan huipuista, mutta siisteydessä pärjään. Ei ole järkevää yrittää niin vaikeata sarjaa, että pätkät tulee pepulleen.

– Tekemisessä pitää olla varmuus, ettei tarvitse pelätä onnistuuko sarja vai ei. Kun tiedän, että saan tehtyä sarjan hyvin, pääni pysyy hyvin kasassa. Jos neljä kertaa viidestä liike onnistuu, sen voi ottaa mukaan sarjaan, Soravuo laskeskelee.

Soravuo kertoo, että hän ja valmentajat Mati Kirmes sekä Dmytro Gorbatshov päättävät yhdessä, millainen on hänen sarjansa permannolla.

EM-kisojen ansioista Soravuo sai paikan permannolle kesäkuussa järjestettäviin kansainvälisiin kisoihin. Euroopan kisoihin, European Gamesiin, lähtee toinenkin Espoon Telinetaitureiden edustaja. Oskar Kirmes on mukana 6-ottelussa.

– Olisi hyvä, jos saisin siihen mennessä vaikeutettua permantosarjaani. Sitä olisi tärkeä päästä tekemään kilpailuissa ennen kuin maailmancupin kisat jatkuvat. Syksyllä ovat myös MM-kilpailut.

Soravuo arvioi, että hänellä on maailmancupin kisojen kautta paremmat mahdollisuudet saada paikka Tokion olympialaisiin kuin MM-kisoista.

– Maailmancup on oikeastaan ainoa realistinen mahdollisuus Tokion permannolle.

Permantotaiturin seuraava pitkän tähtäimen tavoite on vuoden 2024 olympialaisissa Pariisissa.

Tavallisesta ihmisestä tuntuu tuhottoman pitkältä aika viiden vuoden päähän. Soravuo kuitenkin vakuuttaa, että pitää lajista ja kehittyminen motivoi.

Miksei hän jatkaisi treenausta?

Onhan viikossa yksi vapaapäivä harjoittelusta, jolloin hän ehtii makoilla ja nähdä kavereita. Kahtena päivänä hänellä on kahdet harjoitukset ja neljänä päivänä vain iltatreenit.

Jokaisena harjoituspäivänä hän treenaa joko permantoa tai hyppyä, joita Soravuo nimittää jalkatelineiksi. Sen lisäksi hän harjoittelee myös muilla telineillä kuten renkailla ja nojapuilla.

Kaikkien voimistelun lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään Turussa 24.–26. toukokuuta. Silloin Soravuon tavoitteena on kilpailla, mutta telineet ovat vielä päättämättä.