Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Squash ajoi Emilia Soinin maailmalle – tavoitteena kipuaminen top viiteenkymppiin mahdollisimman pian

URHEILU Suomen naisten espoolainen ykköspelaaja Emilia Soini harjoittelee ja valmentaa New Yorkissa.

Espoolainen nuori nainen asuu New Yorkissa. Onko vähän makeeta?

Emilia Soinin arki ei täyty kaupungilla kiertelystä ja kahviloissa istuskelusta. Hän harjoittelee tosissaan, jotta kehittyy squashin pelaajana. Sitä varten hän muutti New Yorkiin 18-vuotiaana.

– Tavoitteeni on nousta vuoden sisällä 50 parhaan naisammattilaisen joukkoon. Nyt olen sijalla 86, Soini selvittää.

Pääosan elannostaan hän on saanut valmentamisesta. Hän asuu perheessä, jotta asumiskustannukset pysyvät alhaisina. Matkaa kotoa hallille on vain pari korttelia.

– Olen ollut itseni sponsori, pelaaja hymähtää.

Viime kesän jälkeen hän vähensi valmentamista. Nuorimpien juniorien treenejä hän ei enää vedä. Hän valmentaa vain sen verran, että tulee toimeen.

– Pystyn nyt keskittymään paremmin harjoitteluuni ja pelaamiseen. Nyt minulla on aikaa palautua treeneistä. On henkisestikin iso juttu, kun voin keskittyä itseni kehittämiseen.

Soini sanoo, että satsaus omaan itseen on kannattanut. Hän pelaa tasaisemmin kuin ennen, mutta työtä on vielä paljon. Pelaaja vakuuttaa pitävänsä harjoittelusta ja pelaamisesta. Myös voittaminen on hauskaa.

– Välillä tietysti ketuttaa ja omat heikkoudet ärsyttävät. Ennen kämmen oli huono, joten siihen olen panostanut. En tykkää olla huono.

Heikkoudekseen Soini arvioi kokemuksen puutteen ja pehmoilun. Hän kokee, ettei enää häviä pään hajoamisen vuoksi vaan siksi, että on vastustajaa huonompi pelaaja.

Hän kertoo viime syksynä muuttaneensa pelitapaa. Soinin mukaan squash ei ollut ennen niin fyysistä kuin nykyään.

– Minun oli vaikea hyväksyä tätä muutosta. Fysiikkaan on pakko panostaa enemmän kuin ennen.

– Treenaan 15–20 tuntia viikossa. Siitä suurimman osan kentällä. Sen lisäksi käyn crossfit-salilla, kickboxingissa, nostelen puntteja, nostatan sykettä, luettelee Soini esimerkkejä harjoittelustaan.

Hän on ollut jo useita vuosia maamme naisten ykköspelaaja. Edelleen hänen seuransa on Espoo Squash Rackets Club, jossa hän aloitti lajin 8-vuotiaana.

Suomen naisten maajoukkueen tavoitteena vuoden 2021 EM-kisoissa on joukkuemitali. Ykköspelaaja tuumii, että siinä on haastetta sekä hänelle että muulle joukkueelle.

Jo sitä ennen Soinille tulee eteen yksi merkittävä päivämäärä.

– Viisumista loppuu aika alle puolentoista vuoden päästä. Toivottavasti olisin siihen mennessä kehittynyt niin paljon, että olisin paljon pelireissuilla. En tiedä missä asuisin, mutta kävisin treenaamassa nykyisen valmentajani luona.

Soini kokee, että on tehnyt oikean ratkaisun lähtiessään New Yorkiin squashin vuoksi.

– Kössi ajoi minut maailmalle. Olen jo vähän päässyt leikkimään ammattilaista, Soini hymyilee.