Toivo saa voiton OVO Teamin tarinassa

URHEILU OVO Teamin ohjelman tarina kertoo taistelusta pahaa oloa vastaan. Vaikeinta on saada tekemiseen oikea tunne.

OVO Team harjoittelee keskimäärin kahdeksan kertaa viikossa. Treeneihin menee kerrallaan useampi tunti. Sirpa Repo

Sirpa Repo

Ensi viikonloppuna joukkuevoimistelun MM-kilpailuissa Budapestissä Olarin Voimistelijoiden (OVO) OVO Team on yksi neljästä Suomea naisten sarjassa edustavasta joukkueesta. Nuorissa OVO Junior Team on yksi Suomen kolmesta joukkueesta.

OVO Teamin ohjelman tarina ja teema on haastava. Se kertoo nuoren pahasta olosta.

Toisista pitää välittää.”

– Espoolaistyttö, jota en tuntenut, teki viime vuonna itsemurhan ylioppilaskirjoitusten tienoilla. Tämän kauden ohjelma lähti tästä. Siitä tunteesta, että joku kokee, ettei hänellä ole keinoja voittaa pahaa oloaan, päävalmentaja Anneli Laine-Näätänen kertoo.

– Meidän tarinassamme on kuitenkin onnellinen loppu. Toivo on perhonen, joka lähtee lopulta lentoon. Ohjelma on myös kannanotto sen puolesta, että toisista pitää välittää ja näyttää se.

Valmentaja kertoi teeman Tapio Hylkilälle ja pyysi häntä säveltämään siihen musiikin. Sen soittaa Tapiola Sinfonietta.

Kummankin OVO:n joukkueen päävalmentaja on Laine-Näätänen. Hän lähtee jo 18. kertaa MM-kilpailuihin. Naisten joukkuetta katsellessaan hän arvelee, että kukaan ei ole aikaisemmin kilpaillut MM-kisoissa tässä sarjassa.

Kokemusta voimistelijoilta löytyy MM-kisoista nuorten sarjasta. Kapteeni Aurora Kapanen oli vuosi sitten kotikisoissa seuran juniorijoukkueen kapteeni.

– Tämä on minulle luonnollinen jatkumo, tuumii joukkueen nuorimpiin kuuluva vuonna 2003 syntynyt Kapanen.

Hän tunnustaa, että uusi joukkue on haaste heille kaikille. Koko viime kauden joukkue lopetti ja uusi yhdeksän voimistelijan joukkue koottiin tänä vuonna. Kolmea lukuun ottamatta muut ovat OVO:n kasvatteja.

Valmentaja tietää, että uuden joukkueen kanssa on mahdollisuus kehittyä.

– Tämä on taitolaji, joten lyhyellä tähtäimellä on vaikeampi pärjätä täysin vaihtuneen joukkueen kanssa, Laine-Näätänen jatkaa.

Kapanen sanoo, että MM-kisoissa sijoitustavoitteena on pronssi. Tuota tärkeämpää on onnistua joukkueena tekemään kauden tähän asti paras suoritus.

– Meillä on hyvä teema. Se on erilainen. En ole ennen tehnyt sellaista. On haastavaa saada tekemiseen mukaan oikea tunne.

Voimistelun tulisi näyttää vaivattomalta, mutta voimistelijoiden pitäisi ilmentää samaan aikaan esimerkiksi kärsimystä tai synkkyyttä.

– Pronssi on joukkueen maksimi, jos kaikki menee hyvin. Tuo lopputulos vaatii sen, ettei muilla kaikki suju hyvin, päävalmentaja arvioi.

Pronssi on maksimi.”

Hän toivoo, että joukkue pitää tekemisessään rohkeu-den, vaikka kyseessä ovat MM-kilpailut.

Laine-Näätänen katsoo jo kauemmas tulevaisuuteen.

– Meillä on nuori joukkue, jonka keski-ikä on 17 vuotta. Toivottavasti kaikki tai ainakin suurin osa tytöistä jatkaisi voimistelua lähemmäs 20 ikävuotta. Kolmen neljän, vuoden päästä olisivat edessä parhaat suoritukset.

Kun uusi joukkue antaa mahdollisuuksia, tuo se mukanaan haasteita.

Mitään päätöksiä ei ole tehty, mutta seuraavat MM-kisat saattavat olla Suomessa vuonna 2021.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.