Laura Mononen ei ole tehnyt päätöstä uransa jatkamisesta suuntaan tai toiseen –  hänellä ollut aikaa siivota kaappeja ja laittaa suksia kesäkuntoon

Laura Mononen kertoo eläneensä viime ajat aika eristyksissä koronaviruksen vuoksi. Viime syksynä nykyinen tilanne ei tullut mieleen kenellekään. Arkisto/Sirpa Repo

Sirpa Repo

Espoolainen ammattiurheilija Laura Mononen on yleensä tähän aikaan vuodesta valmistautunut kauden viimeisiin SM-kilpailuihin. Nyt koronavirus peruutti kisat.

Jos Espoossa pääsisi hiihtämään, Mononen hiihtäisi. Hän hiihti Oittaalla pitkin talvea ja vielä viimeisellä viikolla, kun ladut olivat hiihtokunnossa.  

– Taas iso kiitos latumiehille.

Lapissa on toki lunta, mutta sinne ei täältä voi lähteä.

– Hiihto on kuitenkin vain hiihtoa. Koronaviruksen leviämisen ehkäiseminen on paljon tärkeämpi asia, Mononen muistuttaa.

Hän kilpaili tällä kaudella viimeisen kerran Holmenkollenilla maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Siellä hän oli 30 kilometrillä 12.

– Se oli hyvä hiihto. Jäin vain voin 10 sekuntia neljännestä sijasta. Minun pitäisi kuitenkin pystyä siihen, että olisin porukan kärkipäässä, kun ryhmässä haetaan sijoituksia.

Mononen sanoo, että olisi ollut kiva hiihtää kisoja vielä tuonkin jälkeen, koska loppukaudesta alkoi taas kulkea paremmin. Hän kokee, että kausi jäi lyhyeksi.

Kisojen loputtua hän on hoitanut kuntoaan hiihdot lisäksi juoksulenkeillä.

– Nyt olen laittanut suksia kesäkuntoon. Niistä on hyvä ottaa pidot pois ja laittaa suojavahat, jotta pohjat säilyvät hyvässä kunnossa eivätkä kuiva.

Kaupassa Mononen on käynyt, mutta on muuten elänyt aika erityksissä.

– Ei tämä oikeastaan sinä suhteessa hirveästi poikkea normaalista elämästäni. En halua edesauttaa taudin leviämistä enkä tietysti halua tautia itsellenikään. Jos se veisi 30 prosenttia keuhkojeni kapasiteetista, olisi hiihtoura siinä.

Hiihtäjä kertoo, että päätös uran jatkamisesta tulee aikanaan. Nyt on pienen tauon paikka.

Hän vakuutta, että kotosalla riittää tekemistä kuten kaappien siivoamista, joka jää muulloin hoitamatta.

– Kausi oli tosi hankala. Koronatilanteen vuoksi ei voi tietää koska maajoukkueella on toimintaa ja millaista se on. Kaikki on niin auki.

Hiihtoliiton talouskin on tiukoilla. Se tulee vaikuttamaan maajoukkueen toimintaan.

Viime kesänä Mononen oli kovassa kunnossa.

– Miten saada rullasuksilla tehty työ siirrettyä suksilla hiihtämiseen? Rullilla ja lumella hiihtäminen ei kuitenkaan ole sama asia.

Talvikausi ei ollut sellainen kuin hän odotti. Kauteen lähdettäessä hänellä on aina mielessä kehittyminen. Se, ettei hän junnaisi tuloksellisesti paikallaan.

Mononen koki, että hänellä oli mahdollisuuksia kehittyä.

– Paras terä oli kesällä ja sen jälkeen tuli notkahdus.

Monosen treenaukseen oli tehty muutoksia. Harjoitteluun käytettyä aikaa ei lisätty mutta treeneissä oli enemmän tehoja ja enemmän nopeusharjoituksia.

– Yksi kesä on kuitenkin lyhyt aika. On vaikea sanoa, kuinka pian harjoittelun muuttaminen näkyy tulospuolella. Tuliko ylikuormitusta vai mikä oli syynä, ettei ladulla kulkenut. Tämä on tarkkaa hommaa.

Hiihtäjä ei kadu sitä, että harjoittelua muutettiin. Hän sanoo, että on pakko kokeilla jotain uutta tulosten parantamiseksi, erilaisia harjoituksellisia keinoja, kun vuosia on tehty samalla tavalla.

– Otettiin riskiä, kun tehtiin eri tavalla kuin ennen. Nyt oli kuitenkin hyvä aika kokeilla, koska arvokisojen puolesta oli välivuosi.

Kun kisakausi alkaa alavireisesti, vaikuttaa se heti itseluottamukseen. Mononen sanoo oppineensa, ettei saa väkisin aikaiseksi hyvää tulosta.

– Vaikka kuinka haluaisin saada aikaan hyvää tulosta, se ei onnistu, jos kaikki osa-alueet eivät ole kunnossa. On inhottavaa, kun ei pärjää, vaikka on tehnyt lujasti töitä.

Mononen jätti kaudella väliin maailmancupin kisoja ja harjoitteli tavallista enemmän kotona Oittaalla. Hän haki sitä kautta parempaa loppukautta, joka onnistuikin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 2. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 4. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 5. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 8. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 9. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 10. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 11. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 12. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 13. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 14. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 15. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 2. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 4. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 5. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 6. Espoo kertoi koronalähteitä – joka neljäs viime viikkojen tartunnoista saatu matkalta
 7. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 8. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 9. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana
 10. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 11. Kirstinharju muuttaa muotoaan 2020-luvun kortteliksi – "Meidän historian isoin hanke niin kooltaan, euromäärältään kuin kestoltaankin"
 12. Kuntoportaiden suosio ei laannu – Soukka sai omansa, seuraavatkin jo suunnitteilla, olarilaisille luvassa pettymys
 13. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 14. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.