Korona kurittaa Espoon urheiluseuroja – kulujen pysäyttäminen kuin seinään on mahdotonta

Tapiolan Hongan 19-vuotiaiden tyttöjen joukkue pääsi viime keväänä juhlimaan Honkahallissa SM-kultaa. Arkisto/Sirpa Repo

Sirpa Repo

Koronavirus iskee rajusti myös espoolaisten urheiluseurojen talouteen. Niillä seuroilla, jotka ovat rakentaneet itselleen omia harjoitustiloja tai ovat vuokralla yksityisellä, taloudellinen tilanne on hankalin.

Tapiolan Honka rakennutti Tapiolan urheilupuistoon Honkahallin, jonka koko osakekannan se omistaa. Se on yksi seuran junioritoiminnan kulmakivistä.

– Kaupungin tarjoamat vuorot eivät riittäneet meille laadukkaan toiminnan pyörittämiseen. Olemme maamme toiseksi suurin koripalloseura. Rakennutimme hallin lainarahalla, toiminnanjohtaja Anne Eklund selvittää.

Seura vastaa hallin kuluista ja sen toiminnan pyörittämisestä.

– Kaikkiaan turnausten, eri sarjojen, ulkopuolisten käyttäjien ja seuramme juniorien harjoitusvuorojen peruuntuminen aiheuttaa meillä 150 000 euron loven tulopuolelle. Honkahalli on nyt meille isoin taloudellisten haasteiden aiheuttaja, Eklund kertoo.

Eklundin mukaan he ovat joutuneet aloittamaan yt-neuvottelut. Todennäköisesti henkilökunta lomautetaan.

Seura on päässyt pankin kanssa sopimukseen, ettei lainaa tarvitse lyhentää lähikuukausina. Korot on kuitenkin maksettava.

Hän toivoo seuran jäsenistöltä ymmärrystä siihen, että kahden kuukauden kausimaksut peritään normaaliin tapaan.

– Toivottavasti he maksavat, vaikka toimintamme on nyt erilaista. Tiedämme, että perheissä on lomautettuja vanhempia, joten tilanne on hankala heillekin. Me teemme kaikkemme, jotta saisimme alas kuluja, toiminnanjohtaja lupaa.

Blues Juniorsin toiminnanjohtaja Niko Merikanto kertoo, että tällä hetkellä heillä ei ole taloudellista hätää. Hän kuitenkin korostaa, että vielä ei voida tietää koronaviruksen aiheuttamia kaikkia vaikutuksia.

– Tämän kauden osalta toiminta on taputeltu. Meillä on enää etäohjausta. Siitä ei meillä eikä kellään muullakaan ole tietoa, koska ensi kauden toiminta voidaan aloittaa.

Seuran tilanne poikkeaa monista muista siinä, ettei heillä ole päätoimisia valmentajia. Määräaikaisten sopimukset päättyvät huhtikuun loppuun. Sen vuoksi lomautukset eivät ole olleet työn alla.

Blues Juniorsissa maaliskuun kausimaksut laskutetaan normaalisti.

– Minimoimme huhtikuun kulut ja toivottavasti saamme toimintamaksua alaspäin, Merikanto toteaa.

Espoon kaupungin liikuntapalvelujen liikuntapalvelupäällikkö Markku Sistonen tunnustaa, että kaupungin keinot auttaa seuroja koronaviruksen aiheuttamassa tilanteessa ovat aika vähissä.

– Ne seurat, jotka ovat käyttäneet kaupungin todella edullisia tiloja, pääsevät nyt selvästi vähemmällä. Liikuntapalvelun hallinnoimat tilat suljettiin, joten tiloista ei ole peritty vuokraa.

Sistonen toivoo, että yksityiset olisivat kaupungin tavoin lopettaneet laskutuksen, koska seurat eivät ole voineet järjestää toimintaa.

– Ei ole kenenkään etu, että seurat menevät konkurssiin, Sistonen muistuttaa.

Espoon Telinetaiturit on ollut samassa pakkoraossa kuin Tapiolan Honka. Seuralla on toimintaa kolmessa omassa salissa. Tilat on vuokrattu ja niihin on rakennettu liikuntatilat. Kaupungin tiloissa maamme toiseksi suurin voimisteluseura ei pystyisi nykyisen laajuiseen toimintaan.

– Salit ovat olleet täysin käyttämättä. Poikkeuksen tekivät Tokion olympialaisiin tähtäävät voimistelijamme. Valtaosa vuokrista peritään koko ajan. Pieniä helpotuksia niihin on luvattu ja jo nekin auttavat, toiminnanjohtaja Olli-Pekka Lintula sanoo.

Hän arvioi, että heille aiheutuu vähintään 100 000 euron lovi budjettiin. Jos toiminta voidaan aloittaa vasta elokuussa, summa tuplaantuu.

Säästöjä on haettu muun muassa lomauttamalla henkilökuntaa.

– Meitä haittaa se, että on annettu vain suosituksia eikä määräyksiä. Jos me olisimme auki ja harjoituksia olisi enintään 10 hengen ryhmissä, meitä pidettäisiin edesvastuuttomina. Jos olisi määräyksiä, voisimme saada esimerkiksi verohelpotuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut