Espoolaisen Lumineersin Teemu Hintikka on toinen maamme miesmuodostelmaluistelijoista SM-senioreissa – tarvittaessa opiskelu väistyy luistelun tieltä

Sirpa Repo

Espoolaisessa SM-seniorien muodostelmaluistelujoukkueessa luistelee Teemu Hintikka Lumineersin Hintikka on toinen maamme kahdesta miesmuokkarista tässä sarjassa.

Kun hän aloitti luistelun alakoululaisena ja pääsi ikäluokkansa joukkueeseen, oli tilanne vähän toinen.

– Alkuvuosina mukana oli muutama poika, jotka olivat minua vanhempia. Sen jälkeen olin joukkueen ainoa poika, Hintikka muistelee Jyväskylän vuosiaan.

Hän sanoo, että vähän hänelle silloin kuittailtiin tästä harrastuksesta.

– Enemmänkin minua ja lajiani muodostelmaluistelua pidettiin erikoisena, Hintikka vakuuttaa.

Kun ikää karttui, eteni pojan tie SM-junioreihin.

– Ikäraja tuli täyteen SM-junioreissa. Kuulin silloin, että Espooseen ollaan perustamassa uutta seniorijoukkuetta. Kyselin joukkueen tulevilta valmentajilta, mitä mieltä he olisivat, jos joukkueessa olisi poika. He näyttivät vihreää valoa.

Hintikka tuli testeihin ja pääsi joukkueeseen. Edessä oli muutto tänne harrastuksen vuoksi.

– Oli iso muutos, kun muutin tänne omilleni.

Toinenkin asia natsasi vähän myöhemmin. Hän pääsi opiskelemaan Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekuntaan luokanopettajaksi.

– Opiskelen kolmatta vuotta tavoiteaikataulussa. Kandi on nyt kasassa ja vielä kaksi vuotta opiskelua ennen kuin valmistun, Hintikka kertoo.

Hän myöntää, että aika on kortilla. Kilpaurheilun ja opiskelun yhteensovittaminen ei aina ole helppoa. Päivät on aikataulutettu aamusta myöhäiseen iltaan, lähes yöhön asti.

– Päiväni ovat pitkiä, mutta tähän asti kaikki on mennyt tosi hyvin. Jos pitää valita, menen harkat edellä ja opiskelu saa väistää.

Lumineers harjoittelee viitenä päivänä viikossa, yhteensä keskimäärin 25 tuntia.

Luistimilla Hintikka on muulloinkin kuin joukkuetreeneissä. Hän käy valmentamassa espoolaisseurojen aikuisyksinluistelijoita ja aikuismuodostelmaluistelijoita. Lisäksi valmennusta kertyy poikien luistelukoulussa.

– Kyllä ne tunnit johonkin väliin aina mahtuvat, mies hymyilee.

Vaikka hän on eri sukupuolta kuin muut Lumineersin luistelijat, hän korostaa olevansa yhtälailla ja tasavertaisesti joukkueen jäsen.

– Ei voisi paremmin mennä. Koko Lumien ajan olen kuulunut joukkueeseen, joten minuun on totuttu. Olemme joukkue, jolla on yhteinen pukkari eikä minua vierasteta sukupuoleni vuoksi.

Hintikka on iloinen senkin vuoksi, että joukkue on kehittynyt. Tavoitteena on, että ensi kaudella he ovat vielä parempia.

– Päättyneellä kaudella kilpailimme uudessa ISU Challenger Series -sarjassa, jossa kokonaissijoituksemme oli 10. Sijoituimme viidenneksi California Cupissa Los Angelesissa. Leon Lurje Trophyssa Ruotsissa olimme neljäs.

Kaudella taakse jäi muun muassa MM-kisojen kestomenestyjä kanadalainen Nexxice.

Hintikka tietää, että liikkuvuus on hänelle haaste joukkueen muihin jäseniin verrattuna. Toisaalta voimassa löytyy, josta on etua nostoissa ja tempuissa.

– Meillä on tosi hyvä joukkuehenki. Se on meidän vahvuutemme. Joka kerta harkkoihin on kiva mennä. Hengaamme yhdessä myös treenien ulkopuolella.

Nuorena Hintikka harrasti uintia, yleisurheilua, pesäpalloa, salibandya, telinevoimistelua ja luistelua. Hän muistelee, että luistelu valikoitui lajiksi jo ala-asteen aikana.

Vielä tuolloin mielessä ei siintänyt luistelu-uran jatkaminen SM-senioritasolle asti.

– Tämä on törkeän kallista, 10 000 euroa kaudessa. Jos tätä voisi tehdä ammatikseen, moni varmaan jatkaisi pidempään. Nyt minä olen 22-vuotiaana yksi joukkueemme vanhimmista.

Kuka?

22-vuotias muodostelmaluistelija SM-seniorisarjassa kilpailevassa Lumineers-joukkueessa, joka on Espoo Synchronized Skatersin joukkue.

Luistellut joukkueessa kolme kautta ja aikoo jatkaa.

Suomessa SM-seniorijoukkueissa yhteensä vain kaksi miesluistelijaa.

Opiskelee Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa kolmatta vuotta luokanopettajaksi.

Kotoisin Jyväskylästä, jossa aloitti luistelukoulussa noin 7-vuotiaana. Kilpaili siellä asuessaan SM-junioreihin asti.

Lumineersissa 23 luistelijaa kaudella 2019–2020.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut