Espoon Verkkopalloseuran kaksikko nosti seuran Tennisliigaan – kahden pelaajan joukkue oli kummajainen I-divisioonassa

Sirpa Repo

Espoon Verkkopalloseuran (EVS) naisten joukkue nousi ensi kaudeksi joukkuetenniksen korkeimmalle sarjatasolle Tennisliigaan. Erikoiseksi nousun tekee se, että joukkueen muodosti vain kaksi pelaajaa.

– Ainakaan I-divisioonassa ei ollut toista naisten joukkuetta, jossa olisi ollut vain kaksi pelaajaa. Muissa oli neljä. Me olimme kummajaisia, Satu Kyyrä ja Anni Poikola kertovat.

He tunnustavat, että onhan näin pieni joukkue riski. Jos toinen vaikka olisi sairastunut, he olisivat olleet pulassa.

– Kun otteluohjelma selvisi, oli pelipäivät pyhitettävä tennikselle. Vaikka seuraavana päivänä olisi ollut iso tentti, oli pelattava, lääkäriksi opiskeleva Poikola selvittää.

Pelaajatsanovat vaatimattomasti, että he ovat seuran naisten kärkipäätä. Ensi kaudelle joukkueeseen olisi saatava vähintään heidän tasoisiaan vahvistuksia.

Naisten I-divisioonassa pelataan kaksi kaksinpeliä ja yksi nelinpeli. Kummallekin EVS:n pelaajalle tuli siten kaksi peliä kullakin kierroksella.

– Kun otteluja oli peräkkäisinä päivinä sekä lauantaina että sunnuntaina, olihan se vähän rankkaa. Täytyi tankata hyvin ja muistaa myös lepo, Kyyrä tuumii.

I-divisioonaan osallistui kahdeksan joukkuetta ja sarja pelattiin yksinkertaisena. EVS voitti sen yhdellä pisteellä ja nousi suoraan Tennisliigaan. Nousu ratkesi viimeisellä kierroksella.

– Toiseksi viimeinen kierros pelattiin lauantaina ja viimeinen seuraavana päivänä. Voitimme sen viikonlopun aikana kaikki pelit, kaksikko kertoo.

– Kaksinpelimme menivät aikalailla nappiin kauden aikana. Alkukaudesta nelinpelimme oli takkuista, mutta parani lopua kohden. Löysimme hyvän nelipelivireen. Tuohon auttoi se, että nuorina treenasimme neluria, Kyyrä sanoo.

Poikola kokee, että aikoinaan tehty treeni näkyi alun jälkeen.

– Tiedämme toistemme liikkeet verkolla.

Espoolaisseura on pelannut edellisen kerran liigatasolla kaudella 2014–2015.

Kyyrä muistelee, että vuosien varrella seuran joukkue on pelannut myös I- ja II-divisioonissa.

– Liigassa taisimme olla ensimmäisen kerran kaudella 2013–2014. Silloin pelasimme yhdessä Annin kanssa.

Poikola kertoo aloittaneensa tenniksen 12-vuotiaana. Aiemmin hän pelasi jalkapalloa.

– Kun menin EVS:n treeneihin, innostuin heti. Ari Pohjalainen oli valmentajani tuolloin on sitä nytkin. Ala-asteella harrastin telinevoimistelua ja yleisurheilua. Noin 14–15-vuotiaana tenniksestä tuli minulle ykköslaji, Poikola kertaa.

Kyyrä aloitti tenniksen EVS:ssä 6-vuotiaana. Lajiin hänet jo kauan tuota ennen tutustutti oma isä.

– Iskä oli innokas pelaaja ja ulkokentällä pelasin hänen kanssaan jo monta vuotta ennen kuin liityin seuraan. Tennis oli perheemme yhteinen harrastus.

Kyyrällä oli muitakin liikuntaharrastuksia, mutta muut jäivät ala-asteen lopulla. Hän keskittyi tennikseen.

– Olin 12–16-vuotiaana omassa ikäluokassani kymmenen parhaan pelaajan joukossa, Kyyrä sanoo.

Ensi kauden tavoitteita Poikola ja Kyyrä eivät vielä ole suuremmin miettineet.

– Realistinen tavoite voisi olla säilyttää paikka liigassa, Poikola tuumii.

– Liigan tasosta ei vielä ole tietoa, mutta pallo tulee varmasti kovempaa takaisin. Pelaamme omaa parastamme ja katsotaan mihin se riittää, Kyyrä hymähtää.

Kaksikko sanoo odottavansa innolla uusia ensi kauden mukanaan tuomia haasteita. Jotta niistä selviää, on treenimäärää lisättävä.

– Kisaaminen motivoi harjoittelemaan, kun voi treenata jotain tavoitetta varten. Otteluissa pääsee testaamaan taitojaan tositilanteissa.

– On kiva lisä, että me olemme joukkue. Yleensä tennis on yksilöurheilua mutta tässä on mukana joukkuemaisuus. Tiiminä pelaaminen on ekstrakivaa, Kyyrä kiittelee.

Joukkuetennis

Naisten edustusjoukkue pelasi kauden 2019–2020 I-divisioonassa, jonka voitti yhdellä pisteellä ja nousi Tennisliigaan ensi kaudeksi.

Joukkueessa pelasivat Satu Kyyrä ja Anni Poikola, jotka ovat edustaneet vain tätä seuraa.

Kumpikin harjoitellut ja pelannut nuorempana tennistä tavoitteellisesti.

Kyyrä valittiin kaudella 2019–2020 I-divisioonan parhaaksi naispelaajaksi.

21-vuotias Kyyrä opiskelee Jyväskylässä kolmatta vuotta liikuntapedagogiikkaa.

25-vuotias Poikola opiskellut Yhdysvalloissa, Jyväskylässä liikuntabiologiaa ja nyt toista vuotta lääketieteellisessä Helsingissä.

Ensi kaudella ainoa espoolaisseuran joukkue naisten Tennisliigassa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut