Kaisabiljardin maailmanmestari Mika Stark tietää, että ylimielisyys kostautuu hyvin äkkiä

URHEILU Kaisabiljardin espoolainen maailmanmestari Mika Stark tuumaa, että voittaminen tuntuu aina hyvältä.

Kaisabiljardin maailmanmestari Mika Stark sanoo olevansa aika seniori-ikäinen pelaaja. Hän toteaa, että toiseksi jäänyt on aina häviäjä, koska kaikki pelaavat voitosta. Sirpa Repo

Sirpa Repo

Kolmen päivän urakka päättyi Mika Starkin voittoon viime syksynä. Hän voitti kaisabiljardin maailmanmestaruuden. Kilpailu, jossa omaa tasoaan mittasi lähes 90 pelaajaa, järjestettiin kolmannen kerran.

– Seuraavat MM-kilpailut ovat vasta vuonna 2019. Niin kauas en ole vielä ajatellut. Noin 15 viime vuotta on mennyt pelaamisessa vuosi kerrallaan, Stark kertoo.

Hän tunnustaa, ettei lähtenyt viime lokakuun lopun kilpailuun luottavaisella mielellä. Syynä oli se, että hän oli pelannut todella vähän.

– Kun pelaa harvakseltaan, tulee pikkuinen epävarmuus. Kun kisan puolivälissä tuli hyvä peli alle, itseluottamukseni kasvoi.

– MM-kisoissa oli tiukkoja pelejä. Huipputasolla on tasaväkistä. Se voittaa, joka pystyy parantamaan tiukassa paikassa. Se on yläkerrasta kiinni.

Se voittaa, joka pystyy parantamaan tiukassa paikassa."

Turnaus käynnistyi perjantaina ja finaali päättyi sunnuntai-iltana. Stark voitti kaikki kymmenen peliään.

Kilpailun aikana ajatus ei saa harhailla. On edettävä ottelu kerrallaan.

– Pallo on pyöreä. Tappio voi tulla hyvinkin äkkiä.

– Vastustajaa ei saa koskaan aliarvioida. Jos erehtyy olemaan ylimielinen, se kostautuu todella nopeasti.

Stark tietää pelanneensa vuosikymmenten mittaan niin paljon kaisaa, että taito tulee häneltä selkäytimestä.

Biljardin hän aloitti noin 10-vuotiaana Oulun keilahallilla isänsä perässä. Muutkin huomasivat innokkaan pojan kyvyt melko pian ja kannustivat häntä jatkamaan.

Stark muistelee, että keilahallilla oli kaksi pöytää, ja hän oli pelaamassa kaikki vapaa-ajat. Noin 14-vuotiaana kaikki muut urheiluharrastukset saivat jäädä, koska laji oli ottanut tiukan otteen.

–  Olen pelannut kaikkia biljardilajeja, poolia Suomen huipullakin, mutta kaisaa olen pelannut eniten. Kaisa on aina ollut ykköslajini.

Noin parikymppiseksi vartuttuaan Stark oli monta vuotta puoliammattilainen. Hän pelasi Suomessa ja menestyi niin hyvin, ettei hänen tarvinnut juurikaan käydä töissä eikä hän tuolloin opiskellutkaan.

– Silloin oli hyvät palkinnot. Tuli reissattua, mies muistelee vähän kaihoisalla äänellä.

Kun Stark muutti Espooseen syksyllä 2001, hän oli pari vuotta pelaamatta. Hän selvittää, että työ on viime vuosinakin haitannut harrastuksia. Viimeiset viisi vuotta hän kertoo kilpailleensakin harvakseltaan.

– Jos ei ole aikaa harjoitella, ei ole jakoa kilpailuissa, Stark kokee, mutta MM-kisoissa tämä perustotuus ei pitänytkään paikkaansa.

Vaikka Starkia ei näy usein Espoon Biljardikerhon klubilla, on pelaaminen hänelle yhä intohimo. Hän miettii, ettei varmasti ikinä pääse eroon kaisasta, mutta ei tarvitsekaan.

– Pelaamisesta on nautittava pärjää tai ei. Tärkeintä on peli-ilo. Jos tavoitteena on menestyä, on pelattava tosissaan treenipelejä. Kilpapelaaminenkin kehittää, Stark muistuttaa.

Mika Stark

Aloitti biljardin noin 10-vuotiaana Oulussa.

Muutti Espooseen vuonna 2001, asuu Mäkkylässä.

48-vuotias tuotantopäällikkö kuljetintekniikka-alalla.

Edustaa Espoon Biljardikerhoa.

Voittanut kuusi kertaa kaisabiljardin Suomen mestaruuden.

Kaisan vuoden 2010 MM-kilpailuissa tippui aika alussa, 2013 neljäs, 2016 kultaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.