Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jalkapallolla eniten harrastajia - se lyö lätkän, hiihto on alamäessä

Vaikka jääkiekko on urheilulajeista suomalaisten lempilaji kiinnostuksen kohteena, pitää jalkapallo piikkipaikkaa rekisteröityjen kilpaharrastajien määrässä.

Pelipassien mukaan jalkapallolla on seurajoukkueissa 130 700 harrastajaa. Jääkiekko jää viime kauden tilastojen perusteella lähes puoleen reilulla 73 000 pelaajalla.

Vuonna 2010 valmistuneen kansallisen liikuntatutkimuksen jälkeen jalkapallon harrastajien määrä on kasvanut 16 000:lla, jääkiekon 5 000:lla.

Jääkiekossa harrastajamäärä kasvoi viime kaudella 2 000:lla lasten kiekkokoulujen ja harrastejääkiekon ansiosta. Kasvu jatkuu. Tuore nuorten maailmanmestaruus aiheutti ryntäyksen jääkiekon luistelukouluihin.

Salibandy seuraa kolmosena. Se on kuronut 53 000 pelaajalla eroa kapeammaksi jääkiekkoon nähden.

– Suuressa kuvassa isot kasvavat ja pienet pienenevät, toteaa Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun yhteiskuntatieteiden johtaja Jari Lämsä.

– Isot palloilulajit kiinnostavat poikia ja siirtymää on sinne päin yksilölajeista. Tosin jääkiekko on kasvanut yli 35-vuotiaiden ikäryhmässä. Tyttöjä kiinnostavat enemmän yksilölajit kuten ratsastus ja voimistelu.

– Vertailu on tulkinnanvaraista ja vaikeaa. Kansallista liikuntatutkimusta ei enää tehdä. Seuraamme vain lisenssimääriä.

Yksilöurheilusta tilastoykkönen on 32 000 kilpailijalla yleisurheilu.

– Pidän voimistelua isona lajina, sillä siinä lisenssi on vain niillä, jotka todella kilpailevat. Golfissa kaikki harrastajat ovat rekisteröityjä pelaajia. Hiihtolajit ovat menneet alamäkeä, toteaa Lämsä.

Omaehtoinen liikunta on lisääntynyt. Suosituimpia ovat kävely ja pyöräily.