Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon vesillä purjehditaan viikon päästä SM-mitaleista

Espoon Merenkävijät (EMK) järjestää ensi viikon lopulla Syysregatan. Silloin kilpaillaan myös usean luokan SM-mitaleista. Kilpailujen koordinaattori Jaakko Kairamo kertoo, että kilpailijoita on tulossa 150–200.

– Ilmoittautuminen jatkuu perushinnalla tämän viikon sunnuntaihin saakka. Sen jälkeenkin voi vielä ilmoittautua, joten kilpailijoiden määrää voi tässä vaiheessa vain arvella, Kairamo sanoo.

Hän jatkaa, että mukaan otetaan kaikki halukkaat. Mitään karsintaa heille ei ole.

– Kun on luokkaan sopiva vene ja ilmoittautuu kilpailuun, se riittää.

Espoolainen purjehdusseura järjestää yleensä regatan syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tällä kertaa se on viikkoa tavallista myöhemmin ja ryyditettynä SM-titteleillä.

Viime vuonnakin EMK järjesti SM-kilpailut. Kairamon mukaan silloin heillä oli neljän luokan SM-kisat, nyt luokkia on viisi.

Kaikkien luokkien purjehtijat lähtevät vesille sekä lauantaina että sunnuntaina.

Rata-alueita on kaksi. Kauempana on Rysäkarin alue ja lähempänä rantaa Mellstenin selkä.

– Vain yksi luokka kilpailee aivan rannan lähellä. Sen ensimmäiset lähdöt ovat lauantaina kello 11. Kaikki viisi SM-luokkaa kilpailevat ulkoradalla, joten heidän purjehduksiaan pystyy seuraamaan vain omasta veneestä, Kairamo selvittää.

Hän kertoo, että seuran nettisivuilla on linkit sivuille, joille tulee videostriimauksia kilpailuista ja tulokset.

Kairamo sanoo koronan vaikuttavan ensi viikonlopun purjehduksiin paljon vähemmän kuin monien muiden urheilulajien kilpailuihin.

– Syysregatassamme purjehditaan yksin omassa veneessä ja ollaan koko ajan ulkona. Turvavälit tulevat itsestään.

– Vesille lähdössä Haukilahdessa ollaan lähempänä muita kilpailijoita kuin muuten. Olemme kuitenkin sopineet, että lähialueelta kilpailuihin osallistuvat voivat tulla omista satamistaan rata-alueille.

Kilpailun koordinaattori toivoo tietysti, että aurinko paistaa syyskuun toisena viikonloppuna. Toinen toive liittyy tuuleen.

– Ei myrskyä eikä tyyntä. Parasta olisi, jos tuulta olisi kuudesta kymmeneen metriin sekunnissa. Monelle luokalle 12 metriä sekunnissa on yläraja. Onneksi me voimme tarvittaessa siirtyä vara-alueelle.

Järjestävästä seurasta kilpailuihin osallistuu lähemmäs 15 purjehtijaa.

Talkoolaisia tarvitaan paljon enemmän, noin 40.

– Tämä määrä tarvitaan, jotta homma pyörii hyvin. Meillä homma on toiminut, Kairamo kiittelee vapaaehtoisia.

Hän sanoo, ettei kovin moni pursiseura pysty järjestämään vastaavankokoista kilpailua. Espoon Merenkävijät on Suomen kuudenneksi suurin pursiseura, jossa on yli 800 jäsentä.

Kairamo tuumii, että EMK aikoo anoa Suomen Purjehdus ja Veneilyltä (SPV) myös ensi vuoden SM-kilpailujen järjestämistä.

– Tavoitteemme on järjestää tämän vuoden tapahtuma niin hyvin, ettei kilpailujen saaminen ensi vuodelle jää ainakaan järjestelyistä kiinni.

Kairamon tuntuma on, että SPV haluaa purjehdukseen isompia kilpailuja. Hän sanoo, että ne voisivat olla kuin yleisurheilun Kalevan kisat.

SPV:n valmennuspäällikkö Vili Kaijansinkko sanookin, että liiton tahtotila on vahvistaa seurojen ja luokkaliittojen toimintaa ja yhteistyötä, jotta Suomeen saadaan isompia ja näyttävämpiä purjehduskilpailuja.

Sitä kautta voidaan nostaa lajin tunnettuutta. Se puolestaan mahdollistaa lajin elinvoimaisuuden ja kasvun

Kaijansinkon mukaan EMK:n Syysregatta on tästä oiva esimerkki.