Koriskupla kestää viikon

EM-karsinnat: Kuplassa kaikkiaan 120 henkilöä. Ottelut Metro-areenalla.

Suomen Koripalloliitolla on näytön paikka. Nyt ei ole kyse vain miesten maajoukkueen menestyksestä vaan koronan aiheuttamasta muutoksesta EM-karsintoihin.

Kaikki marraskuun lopulla pelattavat karsintaottelut järjestetään kuplissa, joista yksi toteutuu Suomessa. Nämä ottelut pelataan Metro-areenalla.

Maajoukkueen eli Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann kuvailee joukkueen rakentamista arpapeliksi.

– Kukaan ei vielä tiedä, ketkä meillä pelaavat. Tilanne on sama muissakin joukkueissa, päävalmentaja tuumii.

Vajaa kuukausi sitten hän nimesi 25 pelaajan ehdokaslistan EM-karsintoihin. Viime viikolla listassa oli kolme nimeä vähemmän.

Sen jälkeen listalta on pyyhitty pois Lauri Markkasen ja Erik Myrphyn nimet. Markkanen ei saa pelilupaa Chicagosta ja Myrphyn tulon Japanista estävät tiukat karanteenisäännöt.

– Lista on elänyt koko ajan ja tekee sen edelleen. Ne muutokset eivät ole olleet kovin positiivisia. Toivottavasti muilla on yhtä paljon vaikeuksia, Dettmann toteaa suostumatta puhumaan suomalaispelaajista nimillä.

Susijengin 22 nimen listassa on yhteensä kahdeksan pelaajaa Korisliigasta.

Petteri Koponen on Bayern Münchenin palkkalistoilla, mutta ei enää pelaa joukkueessa. Hän on päässyt viime ajat harjoittelemaan HBA-Märskyn kanssa.

Kaikkiaan ulkomaiden kentillä pelaa 13 listalle nimettyä susijengiläistä. Heistä 10 pelaa Euroopassa.

– Yksikin sairastapaus voi vaikuttaa paljon. Eri maissa on erilaisia säädöksiä, joten meillä on vasta alkuviikosta joku käsitys siitä, ketkä esiintyvät Metro-areenalla. Kun maanantaina kokoonnumme, katsotaan ketä on silloin paikalla.

Dettmann pitää hienona sitä, että E-karsintalohko järjestetään Suomessa. Hän nimittää sitä arvokkaaksi asiaksi kaikille pelaajille.

Liiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara on tyytyväinen, kun Kansainvälinen Koripalloliitto FIBA myönsi kuplan tänne.

– Tämä on luottamuksen osoitus meille tapahtumaosaamisestamme ja siitä, että osaamme järjestää turvallisen tapahtuman, Tammivaara sanoo.

Kupla toteutetaan FIBAn protokollan ja Suomen viranomaismääräysten mukaisesti.

– Kaikilla joukkueilla tulee olla tänne saapuessaan alla kaksi negatiivista koronatestiä. He saapuvat tänne ensi maanantain ja tiistain aikana.

– Kaikki testataan vielä kuplan aluksi. Suomalaispelaajille on samat vaatimukset kuin muillekin pelaajille. Myös kansainvälisen liiton henkilökunta testataan.

Tammivaara kertoo, että testaaminen aiheuttaa liitolle useiden kymmenien tuhansien eurojen lisäkulut. Toisaalta säästöä tulee, koska Susijengi ei matkusta vieraspeliin.

Kaikkiaan kuplassa elää noin viikon verran 120 henkilöä. Joukkueet ja muut karsintatapahtumaan osallistuvat majoitetaan helsinkiläiseen hotelliin, jossa ei ole muita asiakkaita. Jokaiselle joukkueelle on oma kerroksensa ja omat tilat ruokailuun.

Joukkueet kuljetetaan kukin erikseen harjoituksiin Metro-areenalle ja sieltä pois tiistaista lähtien. Kullekin joukkueelle on oma pukuhuone.

Treenaus on aikataulutettu niin, etteivät joukkueet kohtaa toisiaan.

– Kenttätaso desinfioidaan aina seuraavaa joukkuetta varten, Tammivaara selvittää.

Susijengin päävalmentaja tietää, että sosiaaliset kontaktit ovat vähentyneet koronan vuoksi, jolloin perheen merkitys on kasvatus.

– Nyt perhe kokoontuu koripalloaatteen ympärille. Kyllä me pärjätään toistemme kanssa, Dettmann lupaa joukkueensa viikosta.

Susijengi kohtaa ensi lauantaina Georgian, jota se ei ole aiemmin kohdannut näissä karsinnoissa. Georgia saa yhtenä EM-kisaisännistä paikan kisoihin. Tästä huolimatta se on pelannut Dettmannin mukaan karsintaottelunsa parhaalla miehistöllään. Se on voittanut kummatkin ottelunsa.

– Tehdään heidän olonsa meillä mahdollisimman vaikeiksi.

Seuraavan viikon maanantaina Susijengiä vastaan asettuu Serbia. Maiden ensimmäisen kohtaamisen vei nimiinsä Serbia.

Koripallo

EM-karsintalohko E

Suomi–Georgia lauantaina 28. marraskuuta kello 19.30 Metro-areenalla.

Serbia–Suomi maanantaina 30. marraskuuta kello 19 Metro-areena

Lauantaina myös Sveitsi–Serbia, johon ei päästetä yleisöä.

Maanantaina myös Sveitsi–Georgia, johon ei päästetä yleisöä.

Lohkon kärjessä kummatkin ottelunsa voittanut Georgia. Suomi tasapisteissä Serbian kanssa yhdellä voitolla ja yhdellä tappiolla, mutta huonommalla korierolla.

Viimeiset ottelut pelataan helmikuussa kuplassa, jonka pelipaikkaa ei ole päätetty. Suomi kohtaa silloin Georgian ja Sveitsin.

EM-kisat siirretty vuodella eteenpäin syksyyn 2022.

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Etusivulla nyt

Mainos: HotLips

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut