Maastopyöräilyssä kiire jätetään kotiin mutta otetaan maltti ja seikkailumieli mukaan

Espoolainen Antti Känsälä on innostunut pyöräilystä. Häntä on syyttäminen tai kiittäminen siitä, että Espoossa saattaa nähdä eri-ikäisten porukkaa pyöräilemässä maastossa.

Muutama viikko sitten miehen kutsuun vastasi yli toistakymmentä eri-ikäistä pyöräilijää.

– Halusin, että on tekemistä, vaikka kesäkausi loppui. Minulla ajaa kaksi lasta. Ajattelin, että samalla kun lähden heidän kanssaan moni muukin voisi tulla mukaan maastopyöräilyyn, Känsälä selvittää.

Hän haluaa pitää kokoontumisissa mahdollisimman alhaista kynnystä. Känsälä sanoo, että mukaan voi tulla kuka tahansa.

– Pyörän pitää olla maastokelpoinen. Renkaiden tulee olla vähän leveämmät ja niissä nappuloita. Jarrut ovat tietysti kunnossa ja vaihteet ovat hyvät maastossa, mies esittelee.

Kypärä on tietysti ehdoton edellytys kaikille. Säähän sopiva vaatetus tekee pyöräretkestä miellyttävän.

Maastossa ei ole kiire eikä ole häpeä taluttaa hankalassa paikassa.

Känsälä tuumii, että seikkailumieli ei ole pahitteeksi eikä hymy.

Tulijoille ei ole ikärajaa. Muutama viikko sitten nuorimmat olivat 6-vuotiaita.

– Yläikärajaa ei ole eikä varsinaista alaikärajaakaan. Pääasia on, että pärjää pyöränsä kanssa eli on pyöränkäsittelytaitoa.

Ainakin siihen asti kun koronarajoitukset tiukkenivat viime perjantaina asti toiminta oli niin avointa, että siihen ei ole tarvinnut ilmoittautua etukäteen. Osallistuminen on ollut maksutonta.

– Tämän on mahdollisimman vapaamuotoista toimintaa. Tieto siitä koska ja missä me kokoonnumme saa BMX Helsingin ja Espoo Bike Clubin jäsenryhmän Facebook-sivuilta.

Näiden kahden seuran jäsenille, jotka treenaavat tavoitteellisesti ammattivalmentajien johdolla on talvella useita harjoituksia viikossa.

– Tramppatreeniä, jumppaa koulun salissa pienille ja isommille voimatreeniä, Kontulan skeittihallissakin harjoittelemme. Tämä talvitreenaus on maksullista.

Hirvoset tulivat kokoontumiseen Leppävaaran uimahallille koko perheen voimin.

– Asumme aika metsässä. Tämä on meille melko uusi harrastus. Pojat ovat käyneet siinä lähellä ajamassa jonkin verran, Marko Hirvonen kertoo.

Poikien varsinainen harrastus on BMX. Perheen pojista nuorempi aloitti BMX-pyöräilyn ensin. Valtin äiti Hanne muistelee, että Matinkylän BMX-rata oli tainnut olla valmiina siinä vaiheessa käytössä jo vähän aikaa.

– Aloittamisesta taitaa olla aikaa pari vuotta, Hanne Hirvonen arvelee.

Nyt 8-vuotiaan pyörän jäljissä tuli kaksi vuotta vanhempi Vertti.

– Maastopyöräily on paljon kivempaa ja haastavampaa kuin asvaltilla ajaminen. Asvaltti on niin tasaista. Siinä ei ole mitään kuhmuja ja kiviä, Vertti selostaa.

Känsälä kertoo, että maastopyöräilylenkki kestää noin puolitoista tuntia. Hän innostaa lasten vanhempia pyörän selkään.

– Tämä on yhteistä tekemistä. Lapsi saattaa joskus väsähtää kesken kaiken. Silloin on hyvä, että mukana on vanhempi, joka voi jatkaa matkaa lapsensa kanssa ja muu porukka voi jatkaa matkaa reippaammin.

Vetäjä korostaa kuitenkin, että heillä on tavoitteena jakaa porukka eri tasoisiin ryhmiin. Siten kaikilla on kivempaa.

– Nytkin täällä on mukana ensikertalaisia ja junnuja, jotka ovat kisanneet jo viisi vuotta, Känsälä tietää.

Maastoon oli lähdössä myös Antti Kuitto, joka on kilpaillut pyörällä 26 vuotta. Siihen mahtuu kisoja muun muassa maastossa, maantiellä ja syklokrossissa.

– Kilpailemiseni ei ole enää niin tavoitteellista. Nyt olen vapaa-ajallani mukana tässä toiminnassa. Haluan antaa takaisin sitä, mitä ole itse lajilta saanut.

Känsälä muistuttaa osallistujia, että on kunnioitettava muita maastossa liikkujia.

– Hidasta ja moikkaa. Maastossa ei ole kiire. Syksyllä juuret ovat liukkaina märkiä. Ei ole häpeä pysähtyä ja taluttaa hankalassa paikassa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut