Tapiolan Hongan 17-vuotias Henna Sandvik jo naisten maajoukkueessa – teki tärkeät korit EM-karsintakuplassa

Tapiolan Hongan Henna Sandvik on jo tehnyt ensiesiintymisensä naisten koripallomaajoukkueessa. Hän pääsi kentälle, kun Susiladies pelasi marraskuussa EM-karsintakuplassa Portugalissa.

– Ensimmäisessä naisten maaottelussa mikään ei mennyt sisään. Ehkä jännityskin vaikutti, arvelee Sandvik Ukraina ottelua jälkeenpäin.

Toisessa ottelussa hän teki kaksi todella tärkeää kolmen pisteen heittoa. Sitä ennen Portugali ehti kuroa Suomen johdon pelottavan pieneksi.

Sandvikin kuusi pistettä kasvattivat taas Suomen johdon ihan toiseen malliin. Susiladies voitti ottelun.

– Rohkeasti vain yritin. Koska olen pitkään pelannut, suoritukset tulevat selkärangasta. Rutiinilla. Ei se kolmas yritys sitten kuitenkaan onnistunut, koripalloilija kertaa mennyttä ottelua.

– Näissä otteluissa kaikki tapahtuu nopeammin, peli on fyysisempää ja vastustajat pelaavat aggressiivisemmin kuin kotimaan liigassa. On se erilaista.

Oli tosi hyödyllistä päästä maajoukkueleirille.

Sandvik sai viime kesäksi kutsun Open gym -harjoituksiin. Susiladiesin päävalmentaja Pekka Salminen kutsui harjoittelemaan naisten maajoukkuepelaajat, Yhdysvaltojen yliopistojen suomalaiset urheilijaopiskelijat ja parhaat nuorten maajoukkuepelaajat.

Ilmeisesti matinkyläläinen antoi hyvän vaikutelman ja näytöt koripalloilijan kyvyistään, koska sai kutsun leirille. Sinne pääsi pienempi treeniporukka.

– Oli ihan mahtavaa päästä harjoittelemaan ja kehittymään heidän kanssaan. Se oli tosi hyödyllistä.

Ennen naisten maajoukkuetta Sandvik on pelannut nuorten maajoukkueissa 37 maaottelua.

Hän aloitti koripallon 7-vuotiaana Tapiolan Hongassa ja on edustanut seuraa koko ajan. Sandvik muistelee tykänneensä pikkulikkana yleisurheilusta, mutta sen lajin urheilukerhossa käynti jäi yhteen vuoteen.

Koripallon hän kuitenkin koki heti omaksi jutukseen.

– Nuorenakin olin pidempi kuin muut samanikäiset tytöt. Sekin varmaan vaikutti lajivalintaani, nyt 183 senttinen pelaaja arvelee.

Sandvik pelaa toista kautta Korisliigassa. Viime kaudella hän oli Tapiolan Hongan joukkueen nuorin, mutta ei enää tällä kaudella.

Tuota aiemmin kaudella 2018–2019 hän kuului 19-vuotiaiden joukkueeseen, joka voitti SM-kultaa. Samalla kaudella hän pelasi myös seuransa I divisioonan joukkueessa, joka voitti divarin.

Korisliigan ensimmäisellä kaudella hän kertoo alkuun jännittäneensä. Nyt liiga tuntuu hänestä normaalilta tasolta.

Sandvik käy toista vuotta Mäkelänrinteen urheilulukiota. Hän aikoo selvittää sen kolmessa vuodessa.

– Märskyssä pystyn yhdistämään lukion ja koripallon. Välillä on tietysti hankaa, jos on paljon kouluhommia, lukiolainen tunnustaa.

Heti perään hän jatkaa, että on hänellä vapaa-aikaakin. Silloin hän näkee kavereita.

Koripalloilija on kaavaillut, että lukion jälkeen hänen tavoitteensa on päästä pelaamaan Yhdysvaltoihin yliopistokoripalloa. Sielläkin hän voisi yhdistää opiskelun ja koripallon pelaamisen.

– Siellä on kovatasoinen sarja, jossa pystyisin kehittymään.

Sandvikilla on ollut viikossa seitsemät harjoitukset. Näissä lajitreeneissä muun muassa heitellään, pelataan ja harjoitellaan pallon käsittelyä. Pari kertaa viikossa näihin yhdistetään fysiikkaharjoitus.

Omalla ajalla hänellä on vielä kuntoharkkaa. Paljon riippuu siitä kuinka monta peliä viikkoon kertyy. Jos reilussa viikossa on kolme liigaottelua, harkoissa treenataan kevyemmin. Ei ole yllätys, että Sandvikin mieluisimmassa treenissä pelataan. Inhokkitreeni on kuntoharkka, jossa juostaan kentän päästä päähän. Pienen hengähdyksen jälkeen taas juostaan.

– Koripallo on koko ajan tuntunut omalta jutulta. On motivoivaa tehdä sitä mitä osaa. Tähän en kyllästy. En ole koskaan ajatellut, että lopettaisin pelaamisen, Sandvik sanoo hymyillen.

Naisten korisliigan otteluja pyritään liiton pääsarjojen kilpailujohtaja Tom Westerholmin mukaan jatkamaan vaikka miesten liigassa kausi keskeytetään.

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut