Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilir Zeneli nousi Kakkosessa pelanneen FC Espoon päävalkusta Veikkausliigaan – FC Lahti uskoi mieheen eikä antanut huonon alun jälkeen potkuja päävalmentajalleen

Reilu vuosi sitten espoolainen Ilir Zeneli palkattiin Veikkausliigassa pelaavan FC Lahden päävalmentajaksi. Siihen asti hän oli Kakkosessa pelaavan FC Espoon edustusjoukkueen päävalmentaja.

– Asetin 10 vuotta sitten tavoitteekseni, että valmennan vuonna 2020 Veikkausliigassa. Se toteutui.

Zeneli kertoi tavoitteestaan suorittaessaan Uefan Pro -lisenssiä.

Tavoitteitaan mies ei piilottele. Vuodelle 2022 hän on asettanut tavoitteekseen valmentaa kansainvälisessä ottelussa seurajoukkuetta tai olla valmentajana mukana maajoukkueessa.

Zeneli sanoo, että on oltava uskoa omaan tekemiseen, tehtävä kovasti töitä, oltava itseluottamusta ja rohkeutta. On uskallettava tehdä valintoja.

– Olen aika kunnianhimoinen, analyyttinen ja määrätietoinen, perheensä kanssa Karhusuolla asuva mies luonnehtii.

Pahimmat hetket olivat, kun kärsimme Veikkausliigan alkupuolella rökäletappiot HJK:lle ja KuPS:lle.

Osan viikosta Zeneli asuu Lahdessa.

– Olen niin paljon kuin mahdollista perheen kanssa.

Zeneli vakuuttaa tietävänsä, että valmentaja menee työssään metsään, jos luulee olevansa valmis ja kaikkitietävä. Hänellä riittää vielä paljon opittavaa.

– Vaikka vastuu on loppukädessä päävalmentajalla, on tämä työ mitä suurimmassa määrin tiimityötä ja ihmisten johtamista. Ilman ammattitaitoista taustatiimiä ei tässä voi onnistua.

Vuoden 2020 Veikkausliigassa FC Lahden tavoitteena oli päästä kuuden parhaan joukkoon. Kahden runkosarjan kierroksen jälkeen FC Lahti oli juuri kuudentena.

– Olisimme pelanneet yläloppusarjassa, jolloin olisimme voineet taistella europaikasta. Siinä mielessä tietenkin harmittaa, että kausi päättyi runkosarjaan.

Zenelin päävalmentajakausi alkoi todella huonosti Veikkausliigassa. Joukkue kärsi HJK:lle ja KuPS:lle rökäletappiot.

– Eivät nuo minua hetkauttaneet, koska pelimme näytti hyvältä. Kauden pahimmat hetket ne kuitenkin olivat. Minun piti luoda uskoa joukkueeseen. Pelkkä sanan tsemppiä, tsemppiä hokeminen ei siinä tilanteessa auta.

Zeneli vakuuttaa, ettei edes tuolloin kokenut itseään yksinäiseksi työssään.

Seura uskoi Zeneliin kuten hän itsekin eikä antanut potkuja. Kaikki käärivät hihansa ja jokainen otti vastuuta tekemisestään.

– Johdonmukaista tekemistä, täytyi perustella aina hyvin miksi teemme jotain, testausta, Zeneli luettelee.

Kauden paras hetki oli, kun HIFK kaatui kotikentällään 0–3. Se oli Zenelille ensimmäinen voitto Veikkausliigassa.

Zeneli teki viime vuonna lahtelaisseuran kanssa kaksivuotisen sopimuksen. Nyt hän sanoo, että valmennus on työtä koko ajan, 24/7.

– Olin juuri neljän viikon lomalla. Vain neljänä päivänä en tehnyt töitä, analysoinut tai tehnyt suunnitelmia, 36-vuotias Zeneli tunnustaa.

Tulevan kauden joukkueeseen Zeneli pääsee vaikuttamaan enemmän kuin vuosi sitten. Hän muistuttaa, että taloudelliset raamit luovat reunaehdot joukkueen kokoamiselle.

Zenelin vanhemmat muuttivat lapsineen Suomeen Kosovosta Siuntioon vuonna 1992. Suvelaan perhe muutti vuoden 1994 tietämillä.

– En ollut tarpeeksi hyvä jalkapalloilija, joten minusta tuli valmentaja, uransa EBK:n 6.-divarijoukkueen valmentajana aloittanut Zeneli hymähtää.