Hienot kamat vetivät MM-pronssimitalisti Roope Taposen maaliin – Kiekko-Espoon pelistä Mestiksessä yli kaksi kuukautta

Roope Taposella on Mestiksen maalivahtien paras torjuntaprosentti. Sirpa Repo
Sirpa Repo

Sirpa Repo

Kiekko-Espoon maalivahti Roope Taponen haluaisi päästä taas pelaamaan. Seurajoukkueensa maalin suulla hän on ollut viimeksi marraskuun loppupuolella.

– Olo on yhä epätietoinen ja harmittaa, kun sarjassa ei pelata. Ymmärrän kuitenkin, että terveys edellä mennään. Ei auta lähteä murehtimaan, 19-vuotias Taponen tuumii.

Hänellä pelitauko ei ole ollut läheskään yhtä pitkä kuin joukkuekavereilla. Taponen on tässä välissä saanut kaulaansa alle 20-vuotiaiden MM-pronssin.

Taponen oli Edmontonin kisoissa nuorten maajoukkueessa kakkosveskarina. Hän kertoo, ettei tiennyt reissuun lähdettäessä miten työt jakautuvat.

– Kaikkensa sitä tekee, että pääsisi pelaamaan. On hienoa, että pääsin pelaamaan edes yhden ottelun. Maalivahdin rooli on raadollinen, koska vain yksi pääsee. Kakkos- ja kolmosveska tsemppaavat ja ovat parhaan tukena.

Taponen sai tietää päivää ennen alkusarjan Sveitsi-ottelua, että hän on maalissa. Ennakkoon ottelu jännitti nuorukaista enemmän kuin Mestiksen ottelut.

Teen tätä tosissani mutta en totisena.

Roope Taponen

– Jos ei jännittäisi, se tarkoittaisi sitä, ettei halua voittaa.

Taposella on nyt sen verran ikää, että nuorten maajoukkueeseen hänellä ei ole enää asiaa.

– Oli hieno kokemus saada mitali arvokisoista. Jos vielä joskus saan pukea päälleni Leijona-paidan, on se hieno juttu.

Nuorukainen on HIFK:n mies. Hän on tämän kauden lainalla Kiekko-Espoossa. Edellinen tyngäksi jäänyt kausi meni lainassa Jokipojissa.

– Kun keväällä näytti siltä, että Kiekko-Espoo nousee Mestikseen, oli Espoo minulle luonteva suunta. Pääsen pelaamaan ja sitä kautta kehittymään. Mestis on hyvä taso. HIFK:ssa olisin ollut kolmosveskari enkä olisi päässyt maalin suulle. Tämän ikäisenä pitää päästä pelaamaan, nuorukainen järkeilee.

Ensi kaudelle Taposella on iso tavoite. Se on seuraava porras eli päästä pelaamaan Liigaan.

Omasta mielestään Taposella on parannettavaa kaikilla osa-alueilla. Ne liittyvät niin harjoitteluun, palautumiseen, syömiseen kuin koko elämään.

– Jos esimerkiksi välipalan syöminen unohtuu, vaikuttaa se palautumiseen ja sitä kautta harjoitteluun.

Taponen on ammattikiekkoilija, jonka palkan maksaa HIFK.

– Koska saan palkkaa, kait tämä on työtä. Tämä on niin mieluisaa, ettei tämä tunnu työltä. Pidänkin tätä harrastuksena, Taponen sanoo hymyillen.

Roope Taponen haluaisi taas päästä pelaamaan pisteistä Metro-areenalle. Sirpa Repo/ESM:n arkisto

Mestiksessä ei ole pelattu kahteen kuukauteen, mutta joukkue on treenannut. Maalivahti kiitteleekin harjoitusoloja, kun jäälle on päässyt jäälle viisi kertaa viikossa. Sen päälle Taposelle kertyy omatoimista treeniä joka päivä.

– Punttia, nopeutta, liikkuvuutta, keskivartaloa, venyttelyä. Kaikkea mahdollista, jotta voisin olla jäällä parhaimmillani.

Maalivahdin varusteet vetivät Taposta puoleensa jo pikkupoikana. Sille tontille oli 17 muutakin halukasta.

– Oli hieno päivä, kun sai pukea ne kamat ja olla maalissa. Joku siinä veti. Kait ne kamat ovat vieläkin syy siihen miksi olen maalivahti, nuorukainen naureskelee.

Hän sanoo, että maalivahdilla pitää olla hyvä itseluottamus. Jos vastustaja tekee ”helpon” maalin, on tilanne nollattava heti. Sitä ei saa jäädä murehtimaan vaan on keskityttävä seuraavaan tilanteeseen.

– Kaikille tulee virheitä. Häviäminen ketuttaa ja ärsyttää. Se on pahin tunne mitä voi saada. Voittaminen on tämän lajin suola. Maalivahti voi olla merkitsevässä roolissa, kun joukkue voittaa.

Maalivahti sanoo, ettei hänellä ole kiire mihinkään. Hän toivoo, että pelaan vielä ainakin 10 vuoden päästä ja pystyy elättämään kiekoille itsensä.

– Tavoitteeni on olla Euroopan paras torjuja. Kait NHL on kaikkien haave ja unelma. En pysty näkemään itseäni ilman jääkiekkoa. Kun menen jäälle, kaikki muu unohtuu.

Nuorukainen sanoo, ettei homma saa mennä liian totiseksi.

– Hymy kyllä hyytyy, jos hävitään. Teen tätä tosissasi mutta en totisena.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut