Kasvaako Espoossa uusi Awak Kuier? – Hongan 196-senttinen Elsa Lemmilä on jo säväyttänyt korisväkeä omistautumisellaan

Koripallo: Elsa Lemmilä treenaa Hongassa vastuuvalmentaja Niko Nyholmin silmien alla. Sveitsissä syntyneen lupauksen tähtäimessä ovat Yhdysvaltain yliopistokentät.

Pituudesta on koripallossa hyötyä.

Espoolainen 196-senttinen Elsa Lemmilä on sentin pidempi kuin koko kevään suomalaista naiskoripalloa puhuttanut ja ammattilaissarja WNBA:ssa debytoinut kotkalaislähtöinen Awak Kuier.

2005 syntynyt Lemmilä on vasta aloittanut lukion. Hongassa pelaavan nuoren lupauksen tavoitteena on Amerikan yliopistosarjat ja sen jälkeen ura Euroopassa.

– Me täällä Espoossa haluamme tarjota pelaajillemme paikan, jossa unelmiaan voi tavoitella. Pyrimme kehittämään urheilijoiden fysiikkaa ja lajitaitoja tasolle, joka antaa pelaajalle mahdollisuuden lähteä ulkomaille, sanoo Lemmilän joukkueen vastuuvalmentaja Niko Nyholm.

Hongan joukkueen seitsemästätoista pelaajasta yksitoista on espoolaistaustaisia. Valmentajan mukaan seura on yksi isoimmista koripalloseuroista Suomessa.

– Meidän tapaisella seuralla on itsestäänselvyys, että edustusjoukkueessamme pelaa mahdollisimman monta omaa pelaajaa.

Aloitin koripallon siskoni jalanjäljissä. Se oli koulussamme suosittua.

Lemmilä ei ole syntynyt Espoossa, vaan Sveitsissä. Yleispelaajan äiti on amerikkalainen ja isä suomalainen.

– Olen asunut täällä vuodesta 2017. Aloitin koripallon siskoni jalanjäljissä. Se oli koulussamme suosittua ja siinä sai solmittua sosiaalisia suhteita luonnollisesti, Lemmilä kertoo.

Amerikka koripalloilun synnyinmaana on varsin luonnollinen osoite koripalloilijoille. Varsinkin naiset suuntaavat sinne mieluusti.

Yhdysvalloissa valmennuksen taso ja olosuhteet ovat huippuluokkaa. Lisäksi opiskeluoikeus stipendillä painaa vaakakupissa.

– Me emme Hongassa katso pahalla, kun pelaajamme lähtevät. Päinvastoin olemme iloisia, jos olemme kyenneet auttamaan pelaajaa kehittymään seuraavalle tasolle urheilijana, Nyholm iloitsee.

Tulokasvuottaan pelaavalla Lemmilällä on vielä paljon opittavaa. Pelkkä pituus ei riitä. Valmentaja kehuu tähteään ahkeraksi ja tunnolliseksi valmennettavaksi.

– Näen hänen tulevaisuutensa valoisana. Hän on erittäin liikkuva ja ahkera. Nyt hänellä on aikaa kehittyä, isot päätökset ovat edessä vasta kolmen vuoden päästä.

Noin kymmenen koripalloon liittyvää tapahtumaa viikossa pitää Etelä-Tapiolan lukiossa opiskelevaa Lemmilää kiireisenä. Kiirettä ei helpota se, että pelaajat ovat asettaneet kovat tavoitteet tulevalle kaudelle – finaaliin halutaan.

Hongan kausi ei ole alkanut ihan suunnitelmien mukaisesti: kolmesta ottelusta on vain kaksi pistettä. Joukkueesta vaihtui peräti kahdeksan runkosarjan pelaajaa sitten viime kevään hopeamitalien.

– Pelit ovat vähän ailahdelleet, vuorovaikutus ei ole paras mahdollinen vielä. Emme oikein löydät toisiamme kentällä, Lemmillä analysoi.

– Uusi ja nuori joukkue hakee vielä paikkaansa. Ryhmäkoheesio paranee joka päivä, Nyholm lupailee luottavaisin mielin.

Tapiolan Hongan seuraava kotipeli on ke 20.10 kello 18 Tapiolan liikuntahallissa. Vastaan asettuu Vimpelin Veto.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut