Pekingiin on nyt nimetty kolme pelaajaa – päävalmentaja Jukka Jalonen kommentoi pelaajavalintoja: "Yhden asian olen vuosien saatossa oppinut"

Matkalla olympialaisiin: Jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen avaa tuntemuksiaan matkalla kohti Pekingin olympialaisia.

Marraskuu antaa kättä, ja olympialaiset lähestyvät. Aikaa kisojen ensimmäiseen otteluun on enää nelisen kuukautta.

Mitä miettii päävalmentaja joukkoineen nyt? Liigapaikkakunnat on aika lailla kierretty, tarkkailumatka Pohjois-Amerikkaan alkaa marraskuun lopulla. Onko koneeseen nousemassa yllätysnimiä Euroopasta kovien NHL-pelaajien rinnalle?

Kolme pelaajaa on nyt nimetty olympialaisiin: Alexander Barkov, Sebastian Aho ja Mikko Rantanen.

Yleisesti tiedetään, että Jukka Jalosen suosima pelityyli vaatii pelaajilta paljon; kentällä pitää olla nöyrä, peli pohjautuu kaksinkamppailu- ja riistopelaamiseen. Työtä tehdään kollektiivisesti, ihan jokainen pelaaja.

Jalosen joukkueissa maalin edessä halutaan olla röyhkeitä. Valmentajan pelikirjassa maalit tehdään ripareista ja ohjureista. Niitä harjoitellaan myös treeneissä.

– Harjoituksissa pelissä saa aina tuplapisteen, jos pystyy tekemään maalin maalivahdin torjunnasta tai suoraan syötöstä, Jalonen todistaa.

Luotettava pelaaja osaa reagoida ja tunnistaa tilanteita etukäteen pelissä.

Jalosen maajoukkuehistoriasta tiedetään, että valinnoissa painavat urheilijan tasaisuus ja luotettavuus. Mutta mitä on luotettava pelaaminen?

No, soitetaanpa päävalmentajalle ja kysytään.

JK: No moi taas Jukka, Jari Länsiväylästä soittaa – missä päin tällä hetkellä menet?

JJ: Tällä kertaa olen täällä pohjoisessa Vaasan ja Oulun liepeillä. Opettavainen kierros. On ollut ilo nähdä eri seurojen toimintaa jäällä ja sen ulkopuolella. Olen saanut itsekin uusia ideoita, joita voi soveltaa maajoukkuetoimintaan.

JK: Tuli tässä sinun entisen aisaparisi Lehkosen Timon kanssa taas kerran puheeksi luotettava pelaaja. Mitä se tarkoittaa maajoukkueessa?

JJ: Se on iso arvo itselleni muutenkin kuin vain jääkiekossa. Lyhyesti se on, että suunnilleen tietää, mitä saa, kun pelaaja menee kentälle. Hän pystyy pelaamaan omalla hyvällä tasollaan illasta iltaan. Se vaatii keskittymistä ja oman tunnetason hallintaa.

JK: Tarkennatko vielä vähän?

JJ: Luotettava pelaaja osaa reagoida ja tunnistaa tilanteita etukäteen pelissä. Siten hän pystyy toistamaan laadukkaita suorituksia koko ajan kentällä ollessaan.

JK: Ok, eli pelaajan suoritustasot eivät laske alle perusosaamisen koskaan? No miltä maajoukkueen johtoryhmän pelikirja roolituksen suhteen näyttää?

JJ: Joukkuetta valittaessa on selkeät sävelet. Kaikki pelaajat pelaavat joko ylivoimaa tai alivoimaa. Jommassakummassa pitää olla hyvä, ihan kärkipelaajiin se ei vaikuta, mutta voi luoda eroa kahden samantapaisen pelaajan välille. 5–5-pelaamisessa pelataan aina samalla tavalla viisikosta riippumatta.

JK: Kohta se talvi saapuu ja olympialaiset lähestyvät. Mikä on nyt tärkeää?

J: Olemme vielä matkalla. Painotan, että pelaajien kanssa on puhuttava paljon rooleista, kunnosta, mielestä… Olemme valmistumisvaiheessa, jossa on osattava kuulostella herkällä korvalla pelaajien tuntoja.

J: Yhden asian olen vuosien saatossa oppinut; jos pelissä on liian hyvä olla, niin ei välttämättä mene kauan kuin olo voi muuttua päinvastaiseksi.

JK: Tähän vielä palataan, turvallista matkaa Jukka.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut