Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis luistelivat viikonloppuna Nizzassa kovat pisteet – tähtäin on kuitenkin Pekingin olympialaisissa

Jäätanssi: Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ottivat maukkaan voiton viikonloppuna Nizzassa.

Juulia Turkkilalla ja Kauniaisissa asuvalla Matthias Versluisilla pitää tällä hetkellä kiirettä. Pandemian aikana ei kisoja juuri ollut, nyt pitää kiirehtiä näyttämässä tuomareiden edessä parastaan.

Harvinaisen lajin taitajat luistelivat Suomelle maapaikan Pekingin olympialaisiin syyskuun lopussa Saksan Oberstdorfissa ennätyspisteillä 181,19.

Viime viikonloppu meni voitokkaasti Helsingin Luistelijoita edustavalla parilla Ranskan Nizzassa. Etelä-Ranskassa järjestettiin jokavuotinen ”International Cup of Nice”. Parin kokonaispisteet olivat 180,94.

– Olemme tyytyväisiä kisaan, luistelimme kaksi ehjää ohjelmaa, Turkkila kommentoi tuoreeltaan Nizzan kisan jälkeen. Seuraava kilpailu on marraskuun lopussa Andorrassa.

Suomessa ei ole montaa jäätanssiparia. Senioreissa kilpailee kolme paria, junioreissa kolme ja noviiseissa 4–5 paria. Suomessa lajiin siirrytään usein yksinluistelun kautta.

Myös Juulia ja Matthias ovat entisiä yksinluistelijoita.

Meillä on ajatuksena jatkaa aina Milanon 2026 olympialaisiin.

– Minulla oli paljon terveysongelmia ennen jäätanssiin siirtymistä. Jatkuvat loukkaantumiset haittasivat kehittymistä ja paikat eivät enää kestäneet hyppyjä, Turkkila täsmentää 2016 tehtyä lajivaihtoa.

– Minullakin oli loukkaantumisia ja lisäksi yksinluistelu alkoi olla aika yksinäistä puurtamista. Kun Juulia sitten kysyi kokeilemaan jäätanssia, hypättiin kumpikin ihan uuteen maailmaan, Sveitsissä syntynyt Versluis myöntää.

Alku oli jännittävää ja hauskaa.

– Eihän sitä tiedetty yhtään mitä tuleman pitää, mutta alusta alkaen meillä oli hyvä ilmapiiri, kumpikin nauraa yhteen ääneen ja katsoo toisiinsa.

Pari keskittyy tällä hetkellä täysillä olympialaisiin. Juulian opinnot Helsingin kauppakorkeakoulussa ovat kandivaiheessa, Mathias on laittanut fysioterapeutin opinnot hyllylle. Jos paikat kestävät, kansainvälisellä tasolla voi kilpailla kolmenkympin toiselle puolelle.

– Meillä on ajatuksena jatkaa aina Milanon 2026 olympialaisiin, Turkkila kertoo parin tulevaisuuden suunnitelmista.

Pekingissä halutaan nauttia ja saada aikaiseksi mahdollisimman ehjä ja hyvä suoritus. Tulospaineita ei parilla kuulemma ole.

Molemmat vannottavat, että yksinluistelutaustasta on hyötyä jäätanssissa.

– Yksinluistelusta tuttua luisteluvauhtia voi siirtää parityöskentelyyn. Varmuus luistella yksin lisää omaperäisyyttä, eloa ja vauhtia niihin elementteihin, joissa luistellaan erillään, Versluis kertoo.

Molemmat nauttivat jäätanssin ilmaisuvoimasta, luistelusta ja yhdessä ilmaisemisesta.

– Maailman parhaita jäätanssijoita katsellessa näkee parin yhdessä menemisen kauneuden, tunnelman ja yhteisen liikkeen pehmeyden. Parhaat parit tuottavat vauhtia vaivattoman näköisesti, molemmat innostuvat yhteen ääneen kuvailemaan lajiaan.

Tavalliselta katsojalta jää varmaan paljon näkemättä, mutta kieltämättä kauniilta jäätanssi näyttää. Toivottavasti 26-vuotiaat luistelutähtemme jaksavat jatkaa valitsemaansa tietä.

Jäätanssissa saattaa kestää pitkään ennen kuin pari saavuttaa huippunsa. Turkkila-Versluis ovat arvokisoissa saavuttaneet parhaillaan keväällä 2019 MM-kisoissa 16. sijan ja EM-kisoissa 11. Heitä valmentaa italialainen Maurizio Margaglio.