Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore SM-kultamitalisti Jonna Söderström harjoittelee 20 tuntia viikossa – teini-iän ja kasvupyrähdyksen aikana treenaaminen vaatii erityistä herkkyyttä

Olarin Voimistelijoiden Pre Juniorit voittivat joukkuevoimistelun Suomen mestaruuden lokakuun alussa.

Pre Juniorit ovat 2008–2009 syntyneitä 12–14-vuotiaita nuoria urheilijoita. OVO:lla on kyseisessä ikäkausijoukkueessa peräti viisi eritasoista ryhmää: kaksi joukkuetta SM-sarjassa, kaksi kilpasarjassa sekä yksi harrastejoukkue.

Seurassa pidetään tärkeänä, että toiminta jakaantuu harrasteliikuntaan, joukkuevoimistelun ja rytmisen voimistelun valmennusryhmissä tapahtuvaan kilpa- ja huippu-urheiluun sekä erilaisiin liikuntatapahtumiin.

– SM-sarjassa kilpaileminen on vaativampaa kuin harrasteryhmissä. Jos lapsi on valmis tekemään töitä, hän voi nousta edelleen kilpailullisempaan joukkueeseen urheilemaan, sanoo seuran valmennuspäällikkö Anne Niemenkari-Kilpi.

Kaikkiaan OVO:ssa voimistelee runsaat 2 000 lasta, nuorta ja aikuista liikkujaa.

SM-kultaa voittaneessa joukkueessa voimistellut Joanna Söderström on syntynyt 2009. Tuore Suomen mestari on tällä hetkellä 160 senttiä pitkä.

Kolmevuotiaana lajin pariin tullut voimistelija on kohta astumassa teini-ikään. Hän harjoittelee joukkueen kanssa kuusi kertaa viikossa. Harjoitukset kestävät 3–3,5 tuntia eli noin 20 tuntia viikossa.

– Kotona teen lisäksi liikkuvuusharjoitteita, nuori urheilija lisää.

OVO:ssa halutaan huomioida tarkasti kasvuiän vaatimukset. Valmentajat vaihtavat keskenään kokemuksia ja oppivat toisiltaan. Lapsia ei haluta rasittaa väärällä valmentamisella tai liiallisella harjoittelulla.

– Meillä on käytössä lajivaatimukset taitavia fysioterapeutteja, jotka käyvät kasvuvaiheen lasten kanssa kolme kertaa vuodessa läpi heidän harjoitteluaan. Pyrimme ennakoimaan haasteet, koska lapset kasvavat eri tahdissa, Niemenkari-Kilpi sanoo.

– Jos on vahva kasvuvaihe, harjoittelussa vältellään muun muassa isoja hyppyjä. Meidän pitää tunnistaa yksilön erityspiirteet ja pyrkiä sen mukaan suunnittelemaan harjoitteet. Joukkueissa on myös erilaisia rooleja ja paikkoja kuvioissa, mestarijoukkueen valmentaja Jasmin Rasinkangas huomauttaa.

Joanna Söderström sanoo, että on saanut harjoitella terveenä.

– Joskus jonkun harjoituksen jälkeen polvessa on saattanut tuntua kuumotusta, mutta valmentajalle on ollut helppo puhua asiasta.

Joukkuevoimistelun MM-kilpailut järjestään Helsingin jäähallissa 19.–21.11. Kotikisat ovat haluttua herkkua voimistelijoille, Suomen vuoden 2017 joukkuevoimistelun MM-kilpailut olivat loppuunmyydyt. Viidentoista maan joukossa Suomea edustaa nyt neljä joukkuetta.

– Meiltä on mukana joukkue niin senioreissa kuin junioreissa. Kummallakin ryhmällä on selkeä mitalitavoite, johon on helppo uskoa, valmennuspäällikkö Niemenkari-Kilpi sanoo.

Joanna Söderström haaveilee paikasta MM-joukkueessa.

– Olisi hienoa päästä edustamaan OVO:a MM-kisoihin joko junioreissa tai senioreissa.