Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä ihmeen TFW? Näitä eläinliikkeitä treenaavat maailman huiput ja tavikset saadakseen energiaa arkeensa – "Jäin heti koukkuun"

TFW-treeni: Karhukävely, pikkukarhu, punnerrukset, leuanvedot – näitä omalla keholla tehtäviä, kaikille osin jo lapsuudesta tuttuja liikkeitä tarjoaa ryhmäliikuntakonsepti Espoon Kilossa.

Training For Warriors -ohjelmaa ovat käyttäneet maailmalla tuhannet eri urheilulajien huiput NFL:ssa, NBA:ssa, MLB:ssa ja UFC:ssa parantaakseen fyysistä suorituskykyään.

– Kun kävin ensimmäisen kerran kokeilemassa tätä metodia, jäin heti koukkuun. Niin on käynyt monelle muullekin, TFW Kilon valmentaja ja yrittäjäpariskunnan toinen puolikas Antti Kanerva kertoo.

Hän ja Anna Kunavina ottivat salin toiminnan haltuunsa kesäkuussa 2020.

TFW -metodiikan on kehittänyt amerikkalainen Martin Rooney. Harjoitteissa yhdistetään monipuolinen lämmittely, nopeus, voima ja kestävyys- ja liikkuvuusharjoittelu yhdessä treenaamiseen.

Harjoitteita verrataan usein crossfit-harjoitteluun, mutta Kanervan mukaan TFW eroaa siitä oleellisesti.

– Meille voi tulla treenaamaan lähtötasosta riippumatta. Ei tarvitse olla mikään salihirmu aloittaakseen harjoittelun. Meillä käy kaikenlaisia ihmisiä, vanhin jäsenemme on yli 60-vuotias.

Miten metodi sitten eroaa crossfitista?

– Meillä ei tehdä olympianostoja eli tempauksia ja työntöjä. Harjoittelumme tavoitteena on pysyä terveenä, haluamme kannustaa positiivisella otteella kaikkia liikkujia kehittämään itseään oman kuntonsa mukaan.

Kanervan mukaan TFW-liikkujalle on katettu valmis pöytä monipuoliselle harjoittelulle. Kuntoilu on kokonaisvaltaista ja se antaa kestävyyttä ja energiaa arjen haasteisiin.

– Ei tarvitse kuin tulla paikalle. Muutoin tunti on ohjelmoitu jokaiselle sopivaksi. Tunti alkaa aina motivaatiotarinalla, sillä henkinen hyvinvointi on osa TFW-ajattelua.

– Kunnon lisäksi tässä kasvaa itseluottamus. Kaikki tuntimme ovat koulutettujen ohjaajien vetämiä. Harjoittelu tapahtuu aina parin kanssa, Kanerva listaa.

Voimatunneilla yhdistellään välineillä ja omalla kehonpainolla tehtäviä harjoitteita. Tutuiksi tulevat niin maastavedot, kyykyt, punnerrukset kuin leuanvedotkin.

Hurrikaan- ja circuit-tunneilla eli kiertoharjoittelussa hyödynnetään kahvakuulia, käsipainoja, kuntopalloja, battle-köysiä sekä kehonpainoharjoitteita yhdistettynä ketteryys- ja juoksu-harjoitteisiin.

Tarkoituksena on nostaa harjoittelijan sykettä ja polttaa rasvaa.

– Olemme saaneet paljon kiitosta siitä, että koko keho saa tasapuolisesti liikuntaa. Urheilin itse nuorena, mutta ruuhkavuosien aikana se jäi kokonaan. En saanut itseäni salille, enkä muuallekaan. Tämä sopii mainiosti ihmisille, joilla arki on kiireistä.

Kanerva sanoo tietävänsä omasta kokemuksesta, että TFW -harjoittelu antaa jaksamista arkiaskareisiin. Palautetta tulee myös osallistujilta.

– Oli todella siisti tunti. Ryhmässä tekeminen on ihan jotain muuta kuin isoilla saleilla, Hanna Mateus kirjoitti Kanervalle kokeilutunnin jälkeen.