Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi futisväki ei täytä katsomoita Espoossa niin kuin Ruotsissa? – Hongan manageri puhuu "liittovaltion" ongelmasta ja heittää kovan haasteen kuntapoliitikoille

Jalkapallo: FC Hongan kausi eteni sumussa. Kentällä peli ei kulkenut, eikä yleisö löytänyt katsomoihin, mutta seura onnistui kabineteissa.

– Urheilullisesti ei saavutettu tavoitteita. Mutta pääsimme eurokentillä ensimmäiseltä kierrokselta eteenpäin ja saimme neljä pelaajaa kansainvälisille kentille. Näistä saimme tuloutettua runsaat miljoona euroa rahaa seuralle, summaan manageri Hexi Arteva FC Hongan tätä kautta.

Artevalla on pitkä kokemus espoolaisesta urheilusta. Hän oli aikanaan salibandyseura Oilersin menestyksen takana ja kokemusta on kertynyt muistakin lajeista.

Suomalainen urheilu kipuilee ja etsii yhteyttä katsojiin useissa lajeissa. Hongalla oli viime kaudella vain yhdessä ottelussa yli 1 000 katsojaa.

Ruotsissa katsomot ovat niin jalkapallossa kuin jääkiekossa täynnä väkeä. Miksi näin ei ole Suomessa?

– Järjetön ero urheilukulttuurissa meidän ja Ruotsin välillä. Siellä paikallisen seuran merkitys yhteisölle on aivan toista luokkaa kuin meillä.

Artevan mukaan hyvän seurasuhteen luominen ei vaadi taikatemppuja. Kolme asiaa pitää olla kunnossa: laadukas seuratyö, yhteistyö kaupungin ja muiden seurojen ja yritysten välillä sekä olosuhteet.

Haluankin haastaa päättäjät.

– Espoossa on viisi kaupunkikeskusta: Tapiola, Matinkylä-Olari, Espoonlahti, Leppävaara ja Espoon keskus. Edustamme Espoon ’liittovaltiota’ ja niinpä kannatuksemme on hajaantunut eikä fanikulttuuria ole syntynyt riittävästi, Arteva huokailee.

Myös olosuhteet ovat olleet akilleen kantapää pitkään. Täksi valtuustokaudeksi Espoo-tarinaan, eli kaupungin strategiaan on toki kirjattu, että jalkapallostadion rakennetaan Tapiolan urheilupuistoon.

– Espoossa on Suomen huonoimmat huippujalkapallo-olosuhteet nimenomaan katsojien kannalta. Uutta stadionia on haudutettu jo riittävän pitkään. Haluankin tässä ja nyt julkisesti haastaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Henrik Vuornoksen (kok.), varapuheenjohtaja Tiina Elon (vihr.) ja demareiden vahvan vaikuttajan, valtuuston 2. varapuheenjohtaja Markku Sistosen, että he pitävät huolen siitä, että Espoo-tarinaan kirjattu lupaus toteutuu, Arteva julistaa.

Artevan mukaan Hongan tämän kauden rämpimiseen on monta syytä.

– Saimme umpisurkean startin kauteen, yhdeksästä ensimmäisestä ottelusta seitsemän tappiota, kaksi voittoa. Ja sitten olikin jo juhannus.

Honka otti tietoisen riskin kauteen lähdettäessä. Viime kauden päätteeksi joukko kokeneita pelaajia lopetti tai siirtyi muualle. Tärkeä keskikenttäpelaaja Javi Hervás meni Lahteen.

– Halusimme tuoda omia nuoria sisään kokoonpanoon. Keskikentän tärkeä syömähammas Jerry Voutilainen loukkaantui heti kauden avauspelissään ja oli poissa pitkään. Otan täyden vastuun siitä, että lähdimme nuorella ja kapealla ryhmällä kauteen. Se oli minun valintani, Arteva sanoo.

Hänen mielestään valmennus selvisi kaudesta kuitenkin olosuhteet huomioiden kuivin jaloin.

Arteva painottaa, että ison seuran johtaminen on tarkkaa vuorovaikutusta.

Laivaa pitää johtaa vakaasti ja harkiten eikä sortua äkillisiin virheliikkeisiin.

– Meillä seurana on iso vastuu siitä, että teemme vakaita päätöksiä. Menemme eteenpäin vain pala ja harkittu muutos kerrallaan. Haluamme olla espoolaisen jalkapalloväen luottamuksen arvoisia.

Arteva uskoo tulevaisuuden olevan valoisampi. Hongan Akatemia-joukkue pelasi mainiosti Kakkosessa ja Hongan B-juniorit saavuttivat pronssimitalin.

– Tavoite on nostaa Akatemia Ykköseen ja B-juniorit Suomen mestariksi. Edustusjoukkueemme on nyt vuoden kokeneempi, suunta on ylöspäin, Arteva sanoo ja valaa uskoa ja henkeä espoolaiselle jalkapallolle.