Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

6 metrin korkeuteen nousevat hypyt hipovat espoolaisen hallin kattoa, kun historiallisen MM-paikan lunastaneet trampoliinikisaajat Salla Tamper ja Reea Eräheimo harjoittelevat – "Ilmassa on vapauden tunne, se on jotenkin voimaannuttavaa"

Trampoliiniurheilu: Salla Tamper ja Reea Eräheimo ovat ensimmäinen suomalaispari, joka osallistuu MM-kisoihin.

– Koskaan aiemmin yksikään pari ei ole edustanut Suomea MM-kisoissa aikuisten synkrossa eli parina rinnakkaisilla trampoliineilla, 22-vuotias matinkyläläinen Salla Tamper sanoo.

Pian tilanne on toinen, sillä Tamper pareineen mittelee lajin MM-kisoissa Azerbaidzhanin Bakussa 18.–21.11.

Synkron lisäksi kilpaillaan yksilötrampoliinilla, ja Tamper osallistuu myös yksilökisaan.

Tamperin pari, vasta 17-vuotias Reea Eräheimo kilpailee puolestaan viikko MM-kisojen jälkeen nuorten MM-kisoissa samassa kaupungissa oman yksilötrampoliinin kilpailunsa.

Trampoliinivoimistelu on Kansainvälisen Voimisteluliiton (FIG) alainen kilpailulajiperhe. Yksilötrampoliini on olympialaji, ja muut lajit kuuluvat World Games -lajeihin.

Tamperilla ja Eräheimolla on voimistelijatausta. Kumpikin kokeili kilpatrampoliinia lapsena ensin mielenkiinnosta. Se oli menoa saman tien.

 Ilmassa on vapauden tunne.

– En muistaakseni ollut juuri pihatrampoilla hyppinyt, Eräheimo muistelee.

Pihatrampoliineilla pomppiminen on Tamperin mukaan hyvin erilaista kuin hypyt kilpatrampoliinilla. Se on helppo uskoa, kun katsoo kaksikon suoritusta. Hypyt nousevat viiden–kuuden metrin korkeuteen ja hipovat lähes Mankkaalla sijaitsevan harjoitushallin kattoa.

Laji on vaikea ja vaatii kylmiä hermoja. Ohjelma kestää noin 45 sekuntia ja sen aikana on tehtävä kymmenen eri vaikeusasteista liikettä peräkkäin.

– Liikkeitä on paljon ja niistä valitaan oma sarja. Jokainen liike on pisteytetty sen vaikeusasteen mukaisesti, Tamper valistaa.

Eikö päätä huimaa?

– Tämä on haastava ja mukaansa tempaava laji. On hienoa opetella aina vain vaikeampia liikkeitä ja sarjoja, Tamper vakuuttaa.

– Ilmassa on vapauden tunne, se on jotenkin voimaannuttavaa, Eräheimo jatkaa.

Espoon Telinetaitureita edustavan trampoliiniparin tämän vuoden kilpailukalenteri on ollut melko tyhjä. Pari nappasi kuitenkin keväällä ennätyspisteensä 82,1, mikä oikeutti heidät MM-kisoihin. Kisapaikka on ansaittu myös ensi vuoden kevään EM-kisoihin Italiaan.

Nuorten hyppytähtien katse on nyt kuitenkin suunnattu tiukasti Bakuun.

– Jos saamme aikaiseksi hyvän onnistumisen, meillä on hyvä mahdollisuus saavuttaa finaalipaikka, Tamper arvioi.

Kilpapareja on alustavan tiedon mukaan 25. Kahdeksan parasta pääsee kilpailemaan mitaleista.

Kumpikin nuorista naisista sanoo, että elämän käsikirjoitus menee tällä hetkellä urheilun vaatimusten mukaan.

Tamper on toisen vuoden kauppatieteiden opiskelija Helsingin yliopistossa, ja Eräheimo käy lukiota. Tamper käy lisäksi töissä. Lajilla on sen verran vähän sponsoreita, että MM-kisamatkakin pitää kustantaa itse.

– Olen vähän vähentänyt opiskeluja tämän vuoden aikana, olen halunnut keskittyä enemmän urheilemiseen ja tuleviin MM-kisoihin, Tamper kertoo.