407 NHL-ottelun suomalaiskonkari kertoo, miten vaikeaa oli aloittaa tavallinen elämä uran jälkeen – "Ympärille astuu tyhjiö"

Urheilu: Ex-ammattiurheilija putoaa usein tyhjän päälle. Janne Laukkanen opetteli hoitamaan kotia Espoossa ennen uutta työtä.

Janne Laukkasen ura NHL-ammattijääkiekkoilijana päättyi lähes seinään jouluna 2003.

Vain vuotta aiemmin miehellä oli todettu nivelrikko lonkassa. Joululahjaksi puolustaja sai tylyn viestin lääkäriltä: pelit on nyt pelattu.

– Lopulta päätös oli helppo tehdä, sillä olin 33-vuotias eikä vaihtoehtoja ollut, Laukkanen miettii jälkeenpäin.

Sopeutuminen uuteen arkeen ei ollut kuitenkaan helppoa.

– Jääkiekon ammattilaisen elämä määräytyy työn ehdoilla. Sen mukaan eletään, mitä joku muu sanoo. Kaikki ohjeistus niin työhön kuin arkeen tulee urheilun kautta.

Hieman samaa totesi porilainen kiekkosuuruus Veli-Pekka Ketola Juhani Tammisen 2006 julkaistussa kirjassa ”Pelin jälkeen”.

Kilpailet ympäristössä, jossa taistelu on loputonta. Sitten se kaikki katoaa.

– Halusin tehdä lopettamisen helpoksi, mutta se oli todellisuudessa erittäin vaikeaa. Kun tuttu treeniympäristö, pukukoppi ja pelit otetaan pois, edessä on rankka paikka, Ketola kirjoittaa kirjassa.

Vaikka NHL-ammattilaisen elämä voi näyttää ulospäin helpolta, todellisuudessa pelaajat laittavat kaiken peliin. Riski loukkaantua on iso. Työvälineenä toimii keho, ja sitä pitää huoltaa joka ikinen päivä.

Ammattiurheilijan elämä on myös askeettista.

– Lopettamisen jälkeen ympärille astuu tyhjiö. Niin sanotun normaali-ihmisen arjen haasteet ovat kiertäneet jonkin matkan päästä. Tavalliseen elämänrytmiin siirtyminen on hankalaa, Laukkanen myöntää arastelematta kuvatessaan urheilu-uransa jälkeistä aikaa.

Kaiken joutuu aloittamaan alusta, ja jokaiselle päivälle on löydettävä uusi turvallinen rytmi.

– Ensin elät koko ikäsi siten, että kehityt ja voitat itsesi. Kilpailet ympäristössä, jossa taistelu on loputonta. Sitten se kaikki katoaa.

Jotkut urheilijat osaavat varautua lopettamiseen paremmin ja aiemmin, jotkut eivät toivu lopettamispäätöksestä koskaan.

Nykyään tilanne lienee olevan kaikkinensa parempi, sillä urheilijoiden turvaverkosto on paljon kehittyneempi kuin 20 vuotta sitten.

– Jokaisen pitäisi osata ajoissa miettiä sitä päivää, kun ura päättyy. Nykyään toki apua on enemmän saatavilla. Ennen se oli aika yksipuolista. Itse piti pärjätä, Laukkanen jysäyttää.

Laukkanen oli asettunut Espooseen 1990-luvun lopulla. Heti NHL:stä palattuaan hän ennätti olemaan kaudella 2004 yksi Espoon Bluesin valmentajista.

Eniten arkeen laskeutumista helpotti, että perheessä oli kaksi pientä lasta. Perhe kasvoi myöhemmin vielä kahdella lapsella.

– Siinä meni 7–8 vuotta kotona koti-isänä. Harjoittelin tekemään ruokaa ja arjen tavallisia askareita. Piti ottaa vastuuta myös muista kuin itsestään.

– Olihan se kivaa olla lasten kasvuiässä kotona, mutta sitten myöhemmin kaipasi myös jotain muuta.

Harrastukset veivät ensin aikaa, oli golfia, enduroa, kalastusta, mutta mieli halusi jo uutta.

– Noin kahdeksaan vuoteen ei tullut paljon peleissä käytyä. Sitten tuli soitto Hämeenlinnasta, jossa olin sitten ensin nelisen vuotta pelaajakoordinaattorina.

Nykyisin Laukkanen työskentelee synnyinkaupungissaan Lahdessa Pelicansin urheilutoimenjohtaja.

– Pienen tauon jälkeen minua kysyttiin Lahteen. Olihan se hienoa, että avautui mahdollisuus palata kaupunkiin, josta kaikki oli saanut alkunsa.

Laukkanen aloitti viime kauden aikana Vaasan yliopistossa kolmen vuoden MBA-johtamiskoulutuksen. Kouluttaminen antaa hänelle uudenlaista ajattelemisen aihetta.

– Opiskelu on ollut erittäin antoisaa. Jos pystyn itse kehittymään, niin vain siten kykenen myös viemään organisaatiota eteenpäin, hän sanoo innostuneesti.

Samaan hengenvetoon hän aprikoi, mihin suomalainen urheilu on menossa. Ihmisiä urheiluorganisaatioissa pitää Laukkasen mukaan edelleen kehittää.

– Ensiarvoisen tärkeää olisi seuroissa kyky nähdä vähän kauemmas. Itse olen saanut opiskelusta valtavasti. Onneksi meillä Lahdessa on haluttu investoida ihmisten kehittymiseen, Laukkanen kiittää seuraansa.

Kuka?

Palkittu leijona ja NHL-konkari

Janne Laukkasen teki 13-vuotisen kiekkouran: Yhdeksän kautta NHL:ssä ja 407 ottelua sekä neljä kautta SM-liigassa, jossa 182 ottelua.

Lisäksi uraan mahtui kolmet olympialaiset, neljät MM-kisat ja kaksi World Cupia.

Puolustajan paikkaa pelanneen Laukkasen seuroja ovat olleet muun muassa Hockey Reipas, Quebec Nordiques, Ottawa Senators ja Tampa Bay Lightning.

Vuonna 2007 Laukkanen aateloitiin jääkiekkoleijonaksi numerolla 188.

Oli Espoo Bluesin apulaisvalmentaja 2004–2005. Työskentelee nykyisin Lahden Pelicansin urheilutoimenjohtajana.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut