Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso kuvat ja video: Espoossa järjestetään ensi kertaa kilpailut murskauksessa, joka villitsi jo Aasian ja Yhdysvallat – "Ei satu silloin, kun lyö täysillä läpi"

Urheilu: Espoolainen Taekwondo Academy järjestää ensi viikonloppuna Suomen ensimmäiset murskaamisen ja lyöntivoiman kilpailut. Vieraaksi on tulossa nyrkkeilijä Amin Asikainen.

Taekwondo tunnetaan lähinnä budolajina, jossa kunnioitetaan korealaista taisteluperinnettä kamppailu-urheilun muodossa.

Nyt Espoon kisoissa on tarjolla kaikkea muuta kuin perinteistä taistelua.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa järjestetään tällainen World Taekwondon kilpailu, joka keskittyy pelkästään lyöntivoiman mittaamiseen ja murskaamiseen, kilpailun organisoija Timo Jansson toteaa ylpeänä.

Lajeina ovat korkeushyppyetupotku, sivupotku, veitsikäsi, nyrkkikäsi ja voimalyönti.

Murskattavat materiaalit ovat 9 milliä, 15 milliä ja 20 milliä paksuja puulevyjä.

Murskauskisoja käydään eri ikäkausisarjoissa. Nuorin kilparyhmä on peräti alle 12-vuotiaiden sarja. Lisäksi kovaa lyödään junioreissa (12–17-vuotiaat) ja aikuisissa (yli 18-vuotiaat).

Lyödessä ei saa jarrutella, silloin tekniikka pettää.

Mitä tällainen murskaaminen sitten oikeastaan on?

– Kyukpa eli murskaus on menetelmä, jolla kamppailulajin harrastaja voi testata itseään monin tavoin. Sopivia materiaaleja ovat esimerkiksi tiilet, kattotiilet, laudat, uudelleen kasattavat muovilevyt, jää, harkot ja hauskempana materiaalina ilmapallot, Jansson kertoo.

Murskauksessa käytetään koko joukkoa vartalonosia.

Yleisimmin käytössä on nyrkki, kämmensyrjä, jalan ulkosyrjä, päkiä tai kantapää. Hieman harvinaisempia ovat sormet, sormenpäät, peukalo, polvi, kyynärpää.

Yhdysvalloissa lajin näyttävyyden takia murskajaisten suosio on räjähtänyt.

Vaativimpiin suorituksiin kuuluu pään otsan alueen avulla tehdyt murskaukset.

Perinteisen murskaamisen lisäksi on voimamurskausta.

– Voimamurskaus eli ”power breaking” tarkoittaa nimensä mukaisesti kilpailua, jossa tarkoituksena on murskata mahdollisimman suuri määrä materiaalia määrätyllä tekniikalla, Jansson sanoo.

Voimamurskaus kehitettiin, koska harjoittelussa tarvitaan jokin tapa, jolla voidaan mitata tekniikoiden todellista voimaa.

Janssonin mukaan murskaus on kansainvälisesti arvostettu kilpailumuoto ja se laajenee maailmalla kovaa vauhtia.

– Aasiassa tämä on todella suosittu laji. Myös Yhdysvalloissa lajin näyttävyyden takia murskajaisten suosio on räjähtänyt.

– Suomessa lähes kaikki taekwondoseurat ovat ottaneet murskaamisen opetussuunnitelmaansa.

Jos siis haluaa nähdä jotain extreamea, niin lajinsa historiallisiin kisoihin Saunalahteen kannattaa suunnata avoimin mielin.

Paikalle on murskausvieraaksi lupautunut nyrkkeilylegenda Amin Asikainen.

– Tässä testataan taekwondon tekniikoita, voimaa, nopeutta, tarkkuutta ja rohkeutta. Kannattaa tulla paikalle hämmästelemään, Jansson houkuttelee.

Vielä on pakko kysyä, sattuuko lyöminen, kun kohteena on kylmä ja kova materiaali?

– Ei satu silloin, kun lyö täysillä läpi. Lyödessä ei saa jarrutella, silloin tekniikka pettää ja käteen tai jalkaan saattaa sattua.

– Kylmää kannattaa silti varata mukaan: aina kun kappaleet kohtaavat, sattuu. Ajan kanssa käsi tai jalka kovettuu, Jansson naurahtaa ja valaa uskoa niihin, joita oman lyöntivoiman testaaminen kiinnostaa.

Murskaamisen ja lyöntivoiman kilpailut Espoon Saunalahden koululla 21. marraskuuta kello 10–15.