Miksi jääkiekossa on syytä myös hävitä, Jukka Jalonen? – Tässä jutussa NHL-kierrokselle pian matkustava Leijona-luotsi selittää tunnettua mottoaan

Jääkiekko: Pohjois-Amerikkaan NHL-pelejä seuraamaan matkaava Leijona-luotsi Jukka Jalonen selittää, mitä hän tarkoittaa motollaan: Liian hyvä olla, kohta on paha olla.

Karjala-turnaus on takana, ja Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen ja manageri Jere Lehtinen suuntaavat seuraavaksi Pohjois-Amerikkaan tapaamaan Suomen NHL-pelaajia.

– Puolitoista viikkoa olemme reissussa – seitsemän kaupunkia, seitsemän peliä. Koko ajan siinä ollaan liikkeessä, Jalonen ynnäilee Länsiväylälle.

Samalla olympialaisten ensimmäinen ottelu lähestyy. Päävalmentaja on toista kertaa uransa aikana johtamassa Suomen joukkuetta olympialaisiin.

Viime kerralla Vancouverista 2010 jääkiekkoilijat saapuivat kotiin pronssimitalit kaulassa. Kiekkokansan odotukset ovat nyt korkealla.

Suomalaiset NHL-tähdet ovat pelanneet syksyllä loistavasti. Lisäksi Euroopassa on pelaajia, jotka haluavat kiilata kisakoneeseen.

Karjala-turnauksessa nähtiin varmasti yksi tai kaksi pelaajaa, jotka pakkaavat reppunsa helmikuuksi Pekingiin.

– Meillä on tällä hetkellä erittäin hyvä tilanne, Jalonen kehuu.

Jalosella on valmentajana tunnetusti hyvä tilannetaju niin yksittäisen pelin sisällä kuin turnaustasollakin. Hänen sanotaan olevan maailman paras turnausvalmentaja.

”Liian hyvä olla, kohta on paha olla” – tähän mottoon päättyi viimekertainen keskustelumme Jalosen kanssa.

Soitetaanpa päävalmentajalle ja kysytään, mitä tämä tarkoittaa?

JK: Moi, moi Jukka, Jari Länsiväylästä soittaa – sitä ollaan pakkaamassa laukkuja?

JJ: Ei tässä vielä ole päässyt laukkuja pakkaamaan, vähän palauduttu viikonlopun peleistä. Puhelimessa on oltu aika lailla.

JK: Karjala-turnaus meni hyvin, vaikka viimeisessä ottelussa Ruotsi oli vähän parempi?

JJ: Isossa kuvassa ehkä ihan hyvä, että tässä vaiheessa tuli tappio. Uskon, että joudumme johtoryhmän kanssa kriittisemmin analysoimaan viikonloppua. Jos olisimme voittaneet kaikki ottelut, olisi voinut hiipiä liiallinen hyvänolon tunne puseroon.

JK: Eli valmistautumisessa pieni paha olo on parempi kuin hyvänolon tunne?

JJ: Niin, silloin on pakotettu tarkastelemaan toimintaa kokonaisuudessaan syvemmältä. Jos menee liian hyvin, voi tiedostamatta jäädä asioita huomioimatta.

JK: Ihmisen mieli on metka...

JJ: Kehittyminen vaatii jatkuvaa analysointia, silloin pieni tappio tai muu haaste saattaa auttaa näkemään asioita toisessa valossa kuin vain voittaessa.

JK: Mikä on tapasi reagoida yksittäisessä ottelussa havaitessasi epävireisyyttä pelaajissa?

JJ: Haluan luoda joukkueen keskuuteen rauhallisuutta. En ala säätämään enkä meuhkaamaan. Luon uskoa omaan tapaamme pelata.

JK: Joukkueurheilussa sanotaan, että 2–0-johto on pahin mahdollinen. Onko tosiaan näin?

JJ: Onhan siinä helppo mukavoitua johtoasemassa. Valmentajan tehtävä on pitää pelivire yllä. Jos kaveri tulee maalin päähän ja haistaa veren, ottelun asetelma saattaa muuttua nopeasti. Silloin pitää toimia ja herätellä joukkuetta.

JK: Hei, kiitos jälleen ajastasi. Soitellaan taas joulukuussa, ja katsotaan mitä on jäänyt käteen Pohjois-Amerikan matkasta. Hyvää matkaa!

Lue myös sarjan aiemmat jutut:

Pekingiin on nyt nimetty kolme pelaajaa – päävalmentaja Jukka Jalonen kommentoi pelaajavalintoja: "Yhden asian olen vuosien saatossa oppinut"

Länsiväylä aloittaa uuden juttusarjan, jossa seurataan, kun Jukka Jalonen valmistelee Leijonia Pekingin olympialaisiin – ensimmäisessä osassa tavoitimme hänet matkalla kohti Savoa, jossa hänellä oli tärkeä tehtävä

Matkalla olympialaisiin

Tässä sarjassa jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen avaa tuntemuksiaan matkalla kohti Pekingin olympialaisia.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut