Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen salibandymaajoukkuevahti Joonas Kaltiainen on MM-kisojen ensikertalainen, jolta ei itseluottamusta puutu – "Kauden avausotteluissa piti ottaa buranaa, kun huusin niin äänekkäästi"

Salibandy: MM-kisoihin valittu maalivahtitulokas Joonas Kaltiainen ei vähästä hätkähdä.

Espoosta lähtee kolme pelaajaa edustamaan Suomen 3.–11.12. järjestettäviin salibandyn MM-kotikisoihin Helsinkiin.

Ensimmäisiin MM-kisoihinsa valitun Oilersin ykkösmaalivahdin Joonas Kaltiaisen lisäksi päävalmentaja Petteri Nykky nimesi kisajoukkueeseen saman joukkueen hyökkääjäveljekset Justus ja Rasmus Kainulaisen.

Lisäksi Espoosta varamiehiksi nimettiin Oilersin Jesperi Lindfors ja Tuomas Iiskola sekä Westend Indiansin Otto Lehkosuo ja Aaro Astala.

Lue myös: Oilersin maalitykki Justus Kainulainen kertoo, miten menestystä on rakennettu – "Mikäs siinä on maaleja paukutella"

Maalivahti Kaltiainen on erittäin tyytyväinen valinnasta. Jännittääkö ensikertalaista kisakaste kotikisoissa?

– En ole koskaan ollut jännittäjätyyppiä, sehän on loppujen lopuksi vain sählyä, Kaltiainen puhkuu itseluottamusta.

Alustavan arvion mukaan Kaltiainen on joukkueen kakkosmaalivahti. Maajoukkueen maalivahtivalmentaja Henri Toivoniemi kuitenkin sanoo, että tilanteet turnauksen aikana voivat muuttua.

– Peluutus suunnitellaan tilanteen mukaan. Viime kisoissa toinen maalivahti pelasi kuudesta ottelusta neljä peliä, toinen kaksi, Toivoniemi muistuttaa.

Toivoniemi tuntee Kaltiaisen hyvin, sillä hän on valmentanut espoolaista Oilersissa kolme vuotta.

– Hän on hyvin samantyyppinen torjuja kuin toinen maalivahtimme Lassi Toriseva. Hyvin liikkuva ja peliä lukeva, maalivahtivalmentaja kehuu suojattiaan.

Suomen maalivahdit ovat perinteisesti olleet maailman kärkeä. Niin tälläkin kertaa. Suomen peli perustuu tiiviiseen viisikkona puolustamiseen. Vuorovaikutus maalivahdin ja kenttäpelaajien kanssa on aktiivista.

– Tykkään olla äänessä ja ohjata pelaajia edessäni. Tämän kauden alussa ensimmäisissä otteluissa piti ottaa buranaa tauolla, kun huusin niin äänekkäästi, Kaltiainen naurahtaa.

Kaltiainen on syntyjään Kauniaisista. Hän on pelannut pienestä pitäen salibandyä. Siirto Kauniaisista Oilersiin tapahtui entisen pelikaverin houkutuksesta.

– Pelipaikkakin tuli siirron myötä selväksi, ainoa vapaa paikka oli tolppien välissä, Kaltiainen muistaa tarkasti.

Kaltiainen panostaa tällä hetkellä urheiluun lähes kaiken. 28-vuotias maalivahti käy osa-aikatöissä, muuten keskittyminen on salibandyssä.

Päävalmentaja Nykky saa Kaltiaiselta kiitosta.

– Nykky valmentaa enemmän ihmistä kuin peliä. Meidän puolustuspelaaminen on aktiivista. Hyökkäyspelaamisessa valmentajamme laittavat pelaajat itse miettimään parhaita ratkaisuja. Pelaajille ei ole rakennettu kenttään kiskoja, meille annetaan maajoukkueessa paljon vastuuta, Kaltiainen kehuu.

Kotikisoissa Suomen kanssa samassa alkulohkossa pelaavat Ruotsi, Tanska ja Latvia. Kisojen avauspäivänä perjantaina 3.12. pelataan Tanskaa vastaan, lauantaina vastassa on Ruotsi ja sunnuntaina Latvia.

Alkulohkosta jatkoon pääsee kaksi parasta. Ennakkoon vahvimmat jatkoon menijät ovat Suomi ja Ruotsi. Puolivälierät alkavat 8.12.

Alustavan tiedon mukaan kisaliput ovat menneet hyvin kaupaksi, joten Suomen peleistä ei puutu tunnelmaa. Suomi on voittanut kaksi peräkäistä kultaa 2016 ja 2018.

Maalivahti ennustaa Suomelle hyviä kisoja.

– Olemme hallitseva mestari ja meillä on kotiyleisön tuki, Kaltiainen päättää.