Näin edesmennyt formulalegenda Frank Williams muisteli Suomea, Keke ja Nico Rosbergiä sekä ainutlaatuista vuotta 1982 – "Keke pystyi tekemään autolla märällä radalla uskomattomia temppuja"

Formula 1 -talli Williamsin perustaja ja entinen tallipäällikkö Sir Frank Williams on kuollut 79-vuotiaana.

Talli kertoi viikonloppuna, että Williams vietiin sairaalaan perjantaina. Hän kuoli läheistensä ympäröimänä sunnuntaiaamuna.

Länsiväylän avustaja Mauri Nurmi tapasi formulalegendan tallin tehtaalla Grovessa Iso-Britanniassa ennen koronaa.

Haastattelussa Sir Frank William kertoi näkemyksiään, Suomesta, suomalaisista F1-kuljettajista ja muisteli etekin historiallista MM-vuotta 1982.

– Muistot maastanne ovat hienoja. Ihan hymyilyttää. Kilpailin Suomessa kauan sitten, taisi olla vuonna 1966. Ajoin Formula 3 -autolla, pienillä resursseilla, yhden miehen tiiminä, Williams kertoi tänä syksynä julkaistussa jutussa.

– Muistan Keimolan, kilparadan omistajan Curt Lincolnin ja hänen kauniin Nina-tyttärensä. Hän oli naimisissa Formula 1 -kuljettaja Jochen Rindtin kanssa. Kuolemansa jälkeen itävaltalaisesta tuli maailmanmestari vuonna 1970. Me muut kuljettajat olimme kateellisia Jochenille. Tämän jälkeen olen ollut paljon tekemisissä suomalaisten kanssa, Sir Frank totesi.

Rindt oli saksalainen, mutta edusti Itävaltaa. Hän on ainoa F1-kuljettaja, josta on tullut maailmanmestari kuolemansa jälkeen. Hän kuoli harjoituksissa Monzassa.

Williams-tallin väreissä on kilpaillut vuosien varrella kolme suomalaista pilottia: Keke ja Nico Rosberg sekä Valtteri Bottas.

Millaiset ovat muistonne Williamsin historian toisesta F1-maailmanmestarista Keke Rosbergista?

– Hän oli kova tyyppi, mutta ihmisenä hieman hankala tapaus. Keke ei ollut hurmaava persoona kilparatojen ulkopuolella, mutta hänen ajotaitonsa olivat huikeat. Rosberg pystyi tekemään autolla märällä radalla uskomattomia temppuja. En unohda niitä koskaan. Keke oli loistava kilpa-autoilija.

Keke Rosbergin MM-kausi 1982 oli erikoinen vuosi turboautoja vastaan. Vapaasti hengittävällä Ford Cosworthin V8-koneella varustettu Williams FW08 ei ollut sirkuksen nopein auto, mutta voitti maailmanmestaruuden.

– Se todistaa, kuinka hyvä Keke oli kuljettajana. Vuosi oli uniikki. Tuolloin meillä oli oikea auto oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Lisäksi kuljettaja ajoi loistavasti ja hoiti koko sarjan voittamisen todella komeasti. Se oli shokkihoitoa turbotalleille.

Keken poika, vuoden 2016 maailmanmestari Nico Rosberg kilpaili Williams-tallin väreissä neljä kautta vuosina 2006–2009. Onko isässä ja pojassa mitään yhteistä?

– Nico on persoonana hieman hurmaavampi. Heillä on samanlainen aggressiivinen ja määrätietoinen luonne. Luonnollisesti molemmat ovat hengeltään kilpa-autoilijoita. Rosbergit vaativat paljon ja aina parasta, Sir Frank vertasi.

Lue koko juttu tästä: Legendaarinen F1-päällikkö Sir Frank Williams muistelee suomalaiskuljettajia lämmöllä ja nostaa esiin uniikin MM-vuoden 1982 – "Se todistaa, kuinka hyvä Keke oli kuljettajana"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut