Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peppi Siirtola, 19, tähtää uinnin huipulle ja se tarkoittaa 9–11 uintitreeniä viikossa – kotihallista on espoolaislupaukselle selvää hyötyä tulevissa SM-mittelöissä

Vesiurheilu: Uimaseura Cetus järjestää perättäisinä viikonloppuina kaksi SM-tason kilpailua Espoonlahdessa. Ensin vettä porskuttavat vesipalloilijat ja sitten kotimaiset huippu-uimarit.

Ensin pelataan tulevana viikonloppuna 11.–12.12. vesipallon SM-sarjan finaaliottelut. Järjestävä seura Cetus puolustaa Suomen mestaruutta kolmen muun joukkueen kanssa.

Lauantaina Cetuksen lisäksi Kuhat ja Kuhat Academy (Helsinki) sekä Turun Uimarit ratkovat keskenään finaaliparin sunnuntaille.

Jo viikkoa vesipallofinaalien jälkeen kilpaillaan uinnin lyhyen radan SM-mestaruuksista 16.–19.12. Kilpailut piti järjestää jo vuosi sitten, mutta ne siirrettiin pandemian takia vuodella.

Vaikka samana viikonloppuna järjestetään myös Abu Dhabissa lyhyen radan MM-kilpailut, Suomen lyhyen radan ennätysmies ja Cetuksen uimari Ari-Pekka Liukkonen nähdään Espoon nopealla radalla.

Syksyn aikana Espoonlahdessa on ollut pienempiä kisoja, mutta SM-tasoisia kilpailuja ei ole kyetty järjestämään. Jopa kesällä Kuopiossa järjestetyt pitkän radan kilpailut uitiin ilman yleisöä.

Olo on turvallinen, kun osaa hallin ja altaan läpikotaisin.

Uimaseura Cetuksen toiminnanjohtaja Ville Oura on innoissaan tulevista tapahtumista. Espoolaisseura on yksi Suomen suurimmista uimaseuroista ja se järjestää aktiivisesti erilaisia kansallisia uintikilpailuja.

– Emme ole pitkään aikaan saaneet järjestää SM-kilpailuja. Meillä on seurassa kovan tason kansallisia uimareita, joita kannattaa tulla katsomaan, Oura tunnelmoi tulevan SM-kisa alla.

Katsomoon pääsee koronapassilla. Oura kertoo, että nykyistä pandemiatilannetta seurataan tarkasti.

– Reagoimme heti, jos viranomaisilta tulee muutoksia tilanteeseen. Molemmat viikonlopun kilpailut järjestetään erittäin koronaturvallisesti, Oura tiivistää.

Cetuksen kasvatti Peppi Siirtola nauttii päästessään kilpailemaan kotihallissaan.

– Omasta altaasta saa selvää kilpailuetua. Olo on turvallinen, kun osaa hallin ja altaan läpikotaisin. Käännökset muun muassa sujuvat paremmin, kun tietää tarkalleen millainen seinä on päädyssä, Siirtola kertoo.

Vasta 19-vuotiaalle Siirtolalle pitkä rata on mieluisampi kilpailla kuin lyhyet radat. Lyhyen radan SM-kisoissa hänen päämatkansa on selkäuinti 50 ja 100 metrillä, sivulajina vapaauinti.

Pohjois-Espoossa asuva lukion viimeistä luokkaa käyvä uimari on tällä hetkellä Suomen B-maajoukkueessa. Tähtäin on maailman huipulle.

Viikonlopun kilpailu on Siirtolalle tärkeä. Ennakkotietojen mukaan Espooseen on tulossa myös Suomen ykkösuimari Mimosa Jallow.

– Upeaa saada uida hyvävauhtisessa kisassa Suomen parhaita vastaan. Tavoitteena on myös rikkoa omia ennätyksiä, Siirtola sanoo.

Uimarin arki on kovaa harjoittelua. Mieliäkseen kansainvälisille uima-areenoille, altaan kaakeleita saa lähietäisyydeltä katsoa useana iltana viikossa.

– Tykkään uimisesta nimenomaan sen haastavuuden takia. Altaassa olen 9–11 kertaa viikossa, ehkä noin 10–16 tuntia. Tämän lisäksi on kehonhuoltoa tai saliharjoittelua. Sunnuntait ovat yleisesti vapaita, Siirtola hymyillee ja suuntaa askeleensa salille.