Jääkiekko: NHL-pelaajien pois jäänti ei kisoja pilaa. Suomi voi koota Euroopasta jopa seitsemän kovaa kentällistä, sanoo Leijonien päävalmentaja.
Omikronmuunnoksen leviäminen on laittanut huippu-urheilun maailmanjärjestyksen uuteen uskoon: Ennen joulua varmistui, että NHL-tähdet eivät pelaa Pekingin olympiakaukaloissa. Nähtäväksi jää, järjestetäänkö koko kisoja lainkaan.
Mietitäänpä tulevia kisoja sillä olettamuksella, että ottelut pelataan ja Suomi osallistuu eurooppalaisilla kiekkoilijoilla. Minkälaiset mahdollisuudet meillä on menestyä?
Suomen EHT-turnaukset ovat menneet niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin hyvin. Ottelut ovat osoittaneet, että päävalmentaja Jukka Jalosella on erittäin laadukkaita pelaajia Euroopassa.
Teoreettisesti meillä voisi olla jopa paremmat lähtökohdat voittaa olympiakultaa kuin NHL-tähtien välisessä taistossa.
Paras etu Suomelle on, että Euroopassa pelanneet kiekkoilijat ovat olleet Jalosen mukana pitkään. Pelitapa on heillä selkäytimessä.
Yksilötasollakaan Suomi ei anna tasoitusta yhdellekään maalle. Tähän kun vielä lisätään Suomen yhtenäinen tapa pelata, jääkiekon ystävät voivat odottaa Pekingistä hyvää tulosta – minimissään mitalia.
Vai pitäisikö jopa ylväästi todeta yhtä hurmoksellisesti kuten Turun Palloseura kultaisella 1970-luvulla: Kulta on värimme!

S oitetaanpäävalmentajalle ja kysytään.
JK: No moi taas Jukka, Jari Länsiväylästä soittaa. Joko siellä Riihimäellä laukkuja pakkaillaan?
J: Eipä pakkailla, katsotaan nyt, että nähdäänkö koko kisoja. Joukkuelajeille Kiinan karanteenit tulevat olemaan haaste, meilläkin ryhmän kokonaisvahvuus on 40 henkeä.
JK: Eli haasteelliseksi vetää. Miten turnauksessa käy, kun siellä pelaavatkin eurooppalaiset pelaajat NHL-pelaajien sijaan?
J: Ei peli ole höntsää missään tapauksessa, vaikka mennään kentälle eurooppalaisin pelaajin. Henkilökohtaisella taitotasolla on eroja, mutta peli on samaa. Varsinkin puolustuspelaamisessa ero on pieni.
J: NHL:n hyökkäyspelaajat ovat henkilökohtaiselta taitotasoltaan kaikissa joukkueissa edellä eurooppalaisiin pelaajiin nähden.
JK: Onko meillä ennakkosuosikin viitta, kun pelataan vanhan mantereen pelaajilla?
J: Meillä olisi ollut mahdollisuus pärjätä myös NHL-pelaajilla. Pelataan kummalla tahansa miehistöllä, meidän pelitapamme ja rutiinimme valmistautua eivät muutu. Pelaajat vaihtuvat, ei pelitapa.
JK: Miten Euroopasta kootun joukkueen runko kärsii tai heikkenee, jos pelaajia tippuu pois koronan tai karanteenien takia?
J: Ei ole hätää. Meillä on Euroopassa jopa enemmän valinnanvaraa kuin NHL:ssä. Täältä saamme helposti koottua seitsemän kentällistä. Erot pelaajien välillä ovat pienemmät kuin Pohjois-Amerikasta kootussa ryhmässä.
JK: No, eihän tässä sitten ole enää muuta jännitettävää kuin se, että pelataanko Pekingissä lätkää lainkaan. Jännäksi vetää penkkiurheilijan arki tammikuussa! Ei muuta kuin hyvää vuoden vaihdetta sinulle Jukka ja soitellaan taas, kun tiedetään kisoista lisää.
Lue myös sarjan aiemmat jutut: