Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Lyötiin toiseen päähän kovaa, eikä se ollut minun pää" – Sam, 18, nousi vauhdilla Suomen nyrkkeilytoivoksi

18-vuotias Sam Morovati on voittanut tänä vuonna niin nuorten kuin aikuisten SM-kultaa nyrkkeilyn 71 kilon painoluokassa.

Suomen mestaruus kirjattiin Helsingin Urheilutalolla ottelussa Hannes Tolosta vastaan käydyssä finaalissa joulukuussa.

Saavutus on kova, koska nuori iskijä on nyrkkeilyt tosissaan vasta kolme vuotta.

– Erittäin lahjakas. Se, mihin hän ryhtyy, onnistuu varmasti. Samilla on hyvä silmä urheiluun; hän voisi aloittaa pelaamaan vaikka pingistä, tulosta syntyisi, Suomen mestarin valmentaja Marko Metz hehkuttaa suojattiaan.

Morovati aloitti nyrkkeilyn verrattain myöhään. Ensikosketus nyrkkeilyyn toki tapahtui 12-vuotiaana, mutta jalkapallo vei tuolloin voiton. Paikka HJK:n edustusjoukkueessa tuntui houkuttelevammalta kuin nyrkkeily.

– Lopetin jalkapallon, koska kaikki eivät panostaneet siihen tosissaan, Morovati muistaa.

Hänen seuransa on Helsingin Tarmo.

Ensipuraisun jälkeen vasenkätinen iskijä halusi nopeasti kehään ja ottelemaan.

– Voittamisen tunne on parasta mitä tiedän. Yksilöurheilussa vain oma tekeminen vaikuttaa lopputulokseen, siksi tämä sopii minulle paremmin kuin joukkueurheilu.

Nuoren iskijän päätä ei huimaa. Tavoitteet on asetettu korkealle.

Morovati on hävinnyt 44 ottelustaan seitsemän, Suomessa ei ole kirjattu vielä ainoatakaan tappiota.

Morovati muistaa ensimmäisen Kultahanska -turnauksensa Tarmon paidassa, kun eräs kehän vieressä oleva valmentaja oli kehottanut hänen valmentajaansa pitämään pyyhkeen valmiina.

Morovatin vastanurkkauksen kaveri oli kokenut ja vanhempi, ottelun selvä ennakkosuosikki. Haastajalla oli oikeaa harjoittelua takanaan vasta kolme kuukautta.

– No, siinä lyötiin toiseen päähän kovaa, eikä se ollut minun pää, Morovati naurahtaa.

Nyrkkeily vaatii itseluottamusta, sitä Suomeen 2012 Iranista muuttaneella Morovatilla riittää.

– Kun laittaa hanskat käteen tulee sellainen terve jännitys. Kehässä meitä on vain kolme; minä, vastustaja ja tuomari – yksi lähtee kehästä tappio niskassaan, Morovati sanoittaa eikä pelon häivääkään ole hänen silmissään.

– Nyrkkeily ei ole sen vaarallisempaa kuin muutkaan lajit. Vaarat pitää tunnistaa, siksi harjoitellaan kovaa.

Tarmon urheilija treenaa 8–10 kertaa viikossa.

Onko Morovati Suomen ja Tarmon seuraava arvokisamitalisti myös olympialaisissa? Nyrkkeilyn ystävät ovat viimeksi nähneet suomalaisen miesnyrkkeilijän palkintopallilla Barcelonassa 1992. Silloin Jyri Kjäll voitti välisarjan pronssia.

– Samilla asenne on kohdillaan. Hän osaa kuunnella, haluaa imeä kaiken mahdollisen tiedon ja siirtää sen nopeasti tekemiseensä, Metz kehuu seuran nousevaa tähteä.

Ennen vuoden vaihdetta nuorella tulevaisuuden sankarilla on vähän aikaa ottaa rennosti niin harjoittelusta kuin merkonomin opinnoistaan.

Kevät on täynnä kovia kansainvälisiä kisoja. Urheassa asuva nyrkkeilijä odottaa jo into piukeana tulevaa.

– Tammikuussa on Tammer-turnaus. Nuorten EM-kisat osuvat maaliskuulle Kroatian pääkaupunki Zagrebiin. Jos kisat menevät hyvin, pääsen vielä aikuisten EM-kisoihin Armeniaan toukokuussa, Morovati laskee.