Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

40 prosenttia oppilaista on niin huonossa kunnossa, että se haittaa heidän terveyttään – espoolainen liikunnanopettaja lisäisi liikkumista veroporkkanalla

Viisi liikunta-alan ammattilaista on tehnyt kansalaisaloitteen, jossa esitetään verovähennysoikeutta alle 15-vuotiaiden lasten liikuntamaksuista.

– Olen aina ollut huolissani lasten ja nuorten liikkumisesta. Huolestuttavaa on, että se on menossa koko ajan huonompaan suuntaan. Kaikki tutkimuksetkin osoittavat sen, sanoo yksi aloitteen tekijöistä, espoolainen Martti Iivonen.

Viime joulukuussa Valtion liikuntaneuvosto, Opetushallitus, Puolustusvoimat sekä puolustusministeriö julkistivat tiedotteen, jossa ilmaistiin iso huoli lasten liikkumattomuudesta.

– Alaikäisten liikunnan merkitys terveyteen sekä kehitykseen on kiistaton. Nykyajan liikuntaharrastukset kasvavat kustannuksiltaan jatkuvasti. Kaikilla alaikäisillä ei ole tasapuolista mahdollisuutta harrastaa liikuntaa, Iivonen sanoo.

Kansalaisaloite pohjautuu tutkimuksiin, joita on tehty vuodesta 2016 niin kutsutuilla Move-mittauksilla.

Move-testi on perusopetuksen 5.- ja 8.-luokkalaisille tarkoitettu fyysisen toimintakyvyn valtakunnallinen mittaus- ja palautejärjestelmä.

Innovatiivisen esityksen pohjalla ovat siis järkisyyt.

– Move-mittausten tulokset kertovat rajua kieltä. Tutkituista oppilaista 40 prosenttia on niin huonossa kunnossa, että se haittaa heidän terveyttään, hyvinvointiaan ja arjen toimintakykyä, Iivonen perustelee.

Aloitteella halutaan myös mahdollistaa alaikäisten liikkumista riippumatta perheen tulotasosta.

– Liikuntavähennyksenä voisi vähentää esimerkiksi 700–1200 euroa vuodessa, Iivonen esittää.

Aloitteen mukaan vähennyskelpoisesta osuudesta tulisi olla selkeä kuitti ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä tai yrittäjältä. Myös urheiluliittoon kuuluva liikunta- ja urheiluseura tai yleishyödyllinen yhteisö kelpaa palvelun tarjoajaksi.

Vähentää voisi osan (esimerkiksi 75 prosenttia) laskussa olevasta korvauksesta. Vähennettävän osuuden ei tarvitsisi välttämättä kohdistua oman lapsen liikuntaharrastukseen.

– Verovelvollinen saa osittain vähentää veroista alaikäisen liikuntaan kohdistuvia kuluja. Alaikäisen liikuntavähennys on henkilökohtainen vähennys. Siten esimerkiksi puolisoista vähennyksen voi saada kumpikin erikseen, jos heillä on riittävästi vähennyskelpoisia kustannuksia, Iivonen tarkentaa.

Aloitteen tavoitteena on saataa lakiesitys alaikäisen liikuntavähennyksestä päätettäväksi eduskuntaan ennen vuoden 2022 talousarviota. Vähennys toimisi hyvin samankaltaisesti kuin nykyinen kotitalousvähennys.

– Ajatuksena on, että alaikäisten liikuntavähennys toimisi kaikille tutulla ja samalla logiikalla kuin kotitalousvähennys.

Vastuuhenkilöryhmään kuuluvat Iivosen lisäksi Antti Hietakangas (Rovaniemi), Krister Orre ja Petri Särkipaju (Helsinki) sekä Toni Tammi (Kuopio).

Kansalaisaloite avautui tämän vuoden tammikuun puolessa välissä.