Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Granin nuoret alppihiihtäjät haastavat jättiläismaat MM-kisoissa Italiassa – "Kärkemme on kaikesta huolimatta kova", sanoo päävalmentaja Mikko Heiskanen

Alppihiihto: Kuusi nuorta alppinistia kilpailee epävirallisissa MM-kisoissa Italian Alpe Cimbrassa.

Alppiseura GrIFK:n nuoret alppihiihtäjät kisaavat tällä viikolla Italian Alpe Cimbrassa lasten ja nuorten epävirallisissa MM-kilpailuissa.

Granilla on kisoissa laaja edustus, kun peräti viisi seuran U16-laskijaa ja yksi U14-ikäinen alppinisti nousi joukkueeseen.

U16-sarjassa pojissa edustuspaikan saivat Felix Maksimow, Joonatan Järvelä ja Leevi Westman ja tytöissä Kia Suni ja Kaisu Jaakkola. U14 -sarjassa joukkueen nousi porukan kuopus Casper Eriksson.

Alppihiihto on maailmalla suosittu ja erittäin kilpailtu laji. Esimerkiksi Italian U16-joukkueeseen pyrki 70 aluekarsinnan läpäissyttä laskijaa, joista kilpailuryhmään valittiin kolme.

Suomessa poikien U16-sarjassa kilpailee kansallisen tason kilpailuissa kaikkiaan 30 laskijaa.

– Kärkemme on kaikesta huolimatta kova. Uskon myös, että seuramme laskijat menestyvät Italiassa, sanoi GrIFK:n päävalmentaja Mikko Heiskanen kilpailujen alla.

Kisat alkoivat viime viikonloppuna ja päättyivät lauantaina 29.1.

Kuuden granilaisen nuoren nousu MM-kisoihin on itsessään jo osoitus siitä, että Grani pystyy kilpailemaan suurten alppimaiden Italian, Saksan ja Itävallan kanssa.

Heiskasen mukaan GrIFK haluaa pitää nuorista lupauksista kiinni antamalla heille tilaa kehittyä ja tarjoamalla laadukasta valmennusta. Seurayhteisöön pitää luoda ilmapiiri, jossa nuoret saavat toteuttaa ja kehittää itseään.

GrIFK on Suomen suurin alppiseura. Hiihtokoulussa on harrastajia noin 700. Kilpapuolella nuoria on 140.

– Tavoitteena olisi saada hiihtokouluun tuhat lasta. Mitä enemmän on harrastajia lapsivaiheessa, sitä helpommin saamme koottua kilparyhmiä.

Maajoukkuetason laskijoita Granista on löytynyt lähes aina. Yksi seuran vahvuuksista onkin kyky houkutella ex-laskijoita mukaan valmennukseen.

Tällä hetkellä seurassa on Heiskasen lisäksi 12 ympärivuotiseen toimintaan sitoutunutta valmentajaa, joista on neljä entisiä maajoukkuelaskijoita.

Seura satsaa myös leirityksiin. Nyt Italiassa kisaaville urheilijoille tulee noin sata leiripäivää vuodessa.

– Nytkin lähdemme hiihtolomaleirille Italian Tarvisioon. Matkaan lähtee yhteensä 70 henkeä, Heiskanen iloitsee.

Lahjakkaimmat nuoret tähtäävät maailmancupin kisoihin, minne pääsy on kovan työn takana.

Miesten maailmankärki on Heiskasen mukaan leveä: noin 50 laskijaa pystyy taistelemaan podium -paikasta.

Heiskanen nauttii työstään nuoren parissa. Valmentajan mukaan yhtenäisyys ja yhdessä harjoitteleminen ovat tärkeitä asioita menestyksen taustalla.

– Vaikka olemme yksilölajissa, harjoittelemme joukkueena ja yhdessä. Myös urheilijat muista seuroista ovat tervetulleita seuran leireille. Pyrimme luomaan hyvät olosuhteet ja panostamme paljon monipuoliseen harjoitteluun ja kokonaisvaltaiseen kehittymiseen, Heiskanen listaa seuran vahvuuksia.

Päävalmentajan mielestä seuran onnistumisen tärkeimpiä mittareita on, että nuori jatkaa juniorivuosien jälkeen lajin parissa jossain roolissa – kilpailijana, harrastajana tai valmentajana.

Lue myös: Legendaarinen laskettelurinne teki ennätyksen Suomessa – viimeksi samaan päästiin vuonna, jolloin NL oli mahtivaltio ja IBM esitteli ensimmäisen kannettavan tietokoneensa