Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolainen Anni Jauhiainen, 22, kilpailee harvinaisessa lajissa ja on tehnyt siitä itselleen myös ammatin

Ratsastusjousiammunta: Espoolainen Anni Jauhiainen panostaa kilpailemiseen harvinaisessa lajissa. Unelmissa siintää oma hevostalli.

Perinteinen ratsastus on aina kuulunut lasten ja nuorten suosikkiharrastuksiin.

Ratsastusjousiammunta on harvinaisempaa, mutta se ei ole estänyt olarilaista Anni Jauhiaista tekemästä lajista itselleen ammattia.

Laji on kiehtova yhdistelmä jousiammunnan tarkkuutta ja ratsastuksen haastavuutta. Kilpailuja on ympäri maailmaa aina MM-tasolla asti.

Jousella ampuminen laukkaavan hevosen selästä koukuttaa monia myös Suomessa.

Kansainvälisissä kilpailuissa on Jauhiaisen mukaan viitisenkymmentä kilpailijaa. Unkarin 2018 MM-kisoissa osallistujia oli peräti sata.

Suomessa laji tuskin koskaan isoksi kasvaa, mutta 22-vuotias Jauhiainen haluaa ottaa valinnastaan kaiken irti.

– Ratsastin ennen oikeastaan vähän kaikkia lajeja, kunnes valmentajani kysyi kiinnostusta kokeilla jousiratsastusammuntaa. Sytyin heti, Raisiossa syntynyt Jauhiainen sanoo olemus riemua säteillen.

Ennen pandemiaa hän ennätti kiertämään maailmaa noin kaksi vuotta kilpaillen ja lajia opiskellen.

– Ennen maailmalle menoa säästin pari vuotta rahaa töitä tekemällä. Sitten aina välillä kävin täällä Suomessa opettamassa ja jatkoin taas maailmalle. Parhaana vuonna kävin yli kymmenessä maassa joko kilpailemassa tai harjoittelemassa eri valmentajien opissa.

Jauhiainen kertoo, että yhtenäkään aamuna hänen ei tarvitse potkia itseään väkisin töihin.

Oman yrityksen kautta urheilija kustantaa elämisen ja oman harjoittelunsa sekä kilpailemisen kansainvälisesti.

Töitä riittää.

– Aamuisin käyn kouluttamassa hevosia. Iltapäivällä harjoittelen ja illat ovat täynnä opetusta.

– Meillä on Uudellamaalla muutamia ratsastustalleja, joissa käyn säännöllisesti opettamassa. Lisäksi matkaan joinain viikonloppuina Jämsään tai Varsinais-Suomeen, Jauhiainen avaa arkeaan.

Lajin aloittaminen on helppoa. Kolmen tunnin peruskurssin jälkeen voi jo turvallisesti kokeilla hevosen selästä ampumista maaliin.

– Aluksi harjoitellaan kevyemmällä jousella, jotta saadaan tuntumaa välineeseen. Helposti pääsee alkuun, Jauhiainen kannustaa.

Kilpailuissa on kolme eri kilpamuotoa erilaisine ratoineen. Lajin kuninkuusluokka on metsästysrata.

– Metsästysradan pituus ja sisältö voivat vaihdella, kohteita on eri kulmissa ja etäisyyksissä.

Tarkat osumat hevosen selästä vaativat pitkää harjoittelua. Jauhiaista kiinnostaakin lajin haasteellisuus.

– Hevosen selässä tarkkaan ampuminen on haasteellista, hyväksi ampujaksi kehittyy vasta vuosien harjoittelun tuloksena. Itselläkin osuu joskus paremmin, joskus huonommin.

Vaikka vähän yli kaksikymppisenä tulevaisuuden suunnitelmien ei tarvitse olla kiveen hakattuja, mitä nuori urheilija pohtii tulevaisuudestaan?

– Nykyinen tilanne on hyvä, panostan vielä kilpailemiseen. Omalle tallille ei vielä ole tarvetta, mutta sellainen voisi joskus olla hyvä olemassa, Jauhiainen hymyilee ja lähtee hoitamaan hevosia.