Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luonnosta huolehtimien juurtuu nyt urheiluseuroihin – "Haluamme tehdä ympäristöasioista arkea samalla tavalla kuin urheilusta ja liikunnasta", sanoo palkitun seuran aktiivi Meri Löyttyniemi

Ympäristö: Urheiluharrastus voi antaa lapselle elinikäisen turvaverkon. Tapiolan Hongassa myös ympäristöajattelu juurrutetaan osaksi seuratoimintaa.

Tapiolan Hongalle luovutettiin tammikuussa Olympiakomitean Fiksu Seura -ympäristöpalkinto. Perusteena ei ollut vain yksittäisen toimintavan muutos, vaan raadin mielestä seuraa halutaan ohjata aidosti kestäviin ympäristötekoihin.

Hiilineutraali Honka -hankkeen vetäjä Meri Löyttyniemi sanoo, että muutoshanke osoittaa seuran yhteisöllisyyden voiman.

– Työstimme hanketta pari vuotta vapaaehtoistoimin, se on vahva osoitus seuratoimijoiden sitoutuneisuudesta. Itse sain hankkeessa yhdistää kahta suurta rakkauttani: urheilua ja ympäristöasioita, Espoon kaupunginvaltuustossa vihreiden valtuutettuna toimiva Löyttyniemi iloitsee.

Hiilineutraali Honka -toiminta toteutuu jatkossa seuran vapaaehtoisten vanhempien ja työntekijöiden yhteistyöllä. Jäseniä ja vanhempia osallistetaan muun muassa avaamalla yhteistyökumppanuuksia kaupungin ja yritysten kanssa.

Seuroissa kasvaa muutenkin moderneja nuoria tulevaisuuden työelämään. Löyttyniemi itse on pelannut koripalloa aikanaan maajoukkuetasolla ja voittanut myös Suomen mestaruuksia. Urheilu, liikunta ja seuratyö ovat aina olleet hänelle elämäntapa.

– Urheilu on antanut minulle mahdollisuuden oppia ja nähdä maailmaa. Nuorena sain matkata ympäri maata ja yo-kirjoitusten jälkeen pääsin jopa stipendiaatiksi Yhdysvaltoihin. Ei niitä asioita olisi muuten kokenut, Löyttyniemi listaa.

Seuratoimintaan sijoitettu pääoma palautuu satakertaisesti yhteisön hyvinvointina.

Liikunta on sittemmin jäänyt Löyttyniemen elinikäiseksi ystäväksi. Nykyisellään perheenäiti pelaa senioritennistä SM-tasolla ja tukee lasten harrastuksia. Lisäksi aikaa jää kuntapolitiikkaan ja hallitustyöskentelyyn Koripalloliitossa.

Ammatiltaan Löyttyniemi on kestävän kehityksen erityisasiantuntija Aalto-yliopistossa. Tällä hetkellä hän on väitöskirjavapaalla.

Löyttyniemi sanoo, että liikunta antaa elinvoimaa niin yksilölle kuin yhteisölle. Lasten ja nuorten liikuttaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin.

– Kaupungin investoinnit seuratoimintaan ovat pieni osa kunnan kokonaisbudjetista. Investoinnin merkitys kunnalle on lopulta paljon rahamäärää suurempi – sijoitettu pääoma palautuu satakertaisesti yhteisön hyvinvointina.

Löyttyniemen mukaan sama kaava pätee myös valtakunnan tasolla.

– Yhtä lailla kaikki kansalaistoimintaa tekevät yhdistykset ja toimijat tuottavat alueellisesti hyvää oloa ja fiilistä kuntalaisille. Kaupungin elinvoiman kannalta on ensiarvoisen tärkeää huolehtia näiden yhteisöjen toimintakyvystä.

Löyttyniemi uskoo myös yhdessä tekemisen voimaan. Hän tietää, että seuratyössä pitää olla kärsivällinen, mutta toisaalta puurtaminen voi olla antoisaa.

Ympäristötekijöiden muutokset ovat vaikuttaneet myös kansalaistoimintaan. Vapaaehtoistyö ei välttämättä sovi hektisen nykyihmisen kalenteriin.

Löyttyniemi muistuttaa, että kaikista seuroissa mukana olevista lapsista ei tarvitse tulla huippuja. Jo pelkkä mukanaolo tarjoaa elämänpituista turvaverkkoa.

– Seurassa ympäristöasiatkin edistyvät pienin askelin. Haluamme tehdä ympäristöasioista arkea samalla tavalla kuin urheilusta ja liikunnasta, näin siitä tulee luontainen tapa toimia, Löyttyniemi puntaroi.