Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolainen konkari Lauri Malk, 85, kauhoi peräti kuusi Euroopan ennätystä – uusi seura toivoo lisää harjoitusvuoroja

Uinti: Espoon Kilpauinti putsasi pöydän Seinäjoen Masters-SM uinneissa maaliskuun lopulla.

Espoon Kilpauinti, EKU, on nuori seura, joka perustettiin viime syksynä, kun joukko uimareita halusi oman aikuisten kilpa- ja harrasteuintiin keskittyvän seuran.

Seuran puheenjohtajan Johanna Karan mielestä aikuisuinnin maksujen pitää olla joustavia urheilijoiden tarpeisiin.

– Halusimme tarjota jäsenillemme mahdollisuuden valita harjoituskertojen määrän viikkotasolla. Ei yhdellä maksulla, vaan joustavalla yhdestä–viiteen kertaa -periaatteella, Kara kertoo.

Lisäksi EKU:lla on yksi vuoro triathlonuintiin.

Aikuisuinti eli Masters-uinti, on yli 25-vuotiaiden kilpaa uivien miesten tai naisten laji. Viiden vuoden välein siirrytään seuraavaan ikäkausisarjaan.

EKU keräsi ennätysajassa jäsenekseen yli sata harrastajaa. Silti sillä on ollut haasteita saada harjoitusvuoroja.

Karan mukaan vuorovaikutus Espoon kaupungin kanssa on ollut poukkoilevaa.

– Meillä on ollut vaikeaa saada Espoon kaupungilta vuoroja. Tällä hetkellä meillä on yksi vuoro Leppävaaran uimahallissa.

Vuoro on perjantaiaamun ja käsittää yhden tunnin sekä kaksi rataa.

Muut viisi vuoroa ovat naapurikaupunki Kauniaisissa ja Kilon yksityisessä hallissa, joissa maksut ovat korkeammat.

– Huhtikuun alussa aukeavasta Matinkylän uimahallista saimme aikuisille yhden vuoron, vaikka haimme viittä.

Espoossa on perinteikäs Cetus-uimaseura, jolla on toista tuhatta harrastajaa ja jäsentä.

Pienet jäävät vuorojaoissa helposti jalkoihin.

– Eihän meille yksi vuoro mihinkään riitä. Olemme lähettäneet liikuntalautakunnalle oikaisuvaatimuksen. Saa nähdä, miten sille käy, Kara pohtii.

Kara tervehtii uintikavereitaan Kauniaisten uimahallilla maanantai-iltana. Seura on saanut hallin käyttöönsä normaalin aukioloajan ulkopuolelta. Vuoro alkaa kello 20.30.

Kauniaisiin kokoontuneet seuran jäsenet olivat iloisella tuulella. Takana on edellisviikonlopun seurojen välisen pistekilpailun voitto reilulla erolla Masters-SM-uinneissa Seinäjoella.

EKU:n 24 uimarin joukkue kisasi hyvällä fiiliksellä saaden perinteisen Masters-maljan haltuunsa 278 pisteen erolla Tampereen S.C.Pingviineihin.

EKU:n tähtiuimari Lauri Malk, 85, oli 85–89-vuotiaiden sarjassa omaa luokkaansa. Malk tehtaili kuusi Euroopan ennätystä omassa sarjassaan: lajeina 800 vapaauinti, 1500 vapaauinti, 200 perhosuinti, 400 sekauinti, 200 selkäuinti ja 100 perhosuinti.

Tulevaisuudessa EKU haluaa tarjota toimintaa myös nuoremmille.

– Meillä on suunnitelmissa perustaa kymmenen hengen nuorten huippukilparyhmä. Valmentajaksi meillä on maailmanmestari ja olympiamitalisti Antti Kasvio.

Ex-mestariuimari Kasvion tytär on yksi Suomen lupaavimpia nuoria uimareita. Louna Kasvio voitti viisi aikuisten Suomen mestaruutta joulukuun SM-kisoissa Espoonlahdessa.

Yhtä kuitenkin EKU:lta uupuu.

– Nuorten ryhmää ei voida perustaa, ellemme saa lisää vuoroja. Kaupungin mielestä emme saa nuorille vuoroja, koska meillä ei ole nuoria vielä toiminnassamme, Kara toteaa.