Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Mitä pahempi olo, sen palkitsevampi juoksu" – espoolainen Oskari Mörö tähtää Saksan EM-kisoihin, mutta sitä ennen on selvittävä leikkausten jälkeisestä kuntoutuksesta

Suomen ykkösaituri Oskari Mörö rakastaa kovaa treeniä ja isoja kisoja. Nyt tähtäin on elokuun EM-kisoissa.

Neljänsadan aitoihin erikoistunut espoolainen yleisurheilija Oskari Mörö on joutunut kulkemaan kivikkoista polkua matkalla menestykseen. Nyt aituri taistelee aikaa vastaan.

Neljänsadan metrin aitajuoksu ei ole helppo laji. Kropan pitää olla huippuunsa viritetty. Lohjalta lähtenyt ja nykyisin leppävaaralainen Esbo IF:ää edustava Mörö rakastaa lajin raakuutta.

– Juoksun jälkeen paras tunne on silloin, kun on menty kovaa. Mitä pahempi olo, sen palkitsevampi juoksu. Se koukuttaa, Mörö kuvailee.

Loukkaantumiset ovat haitanneet juoksijaa pitkään. Lahjakas 29-vuotias urheilija ei ole päässyt näyttämään parasta osaamistaan kansainvälisillä areenoilla.

Parhaillaankin Möröllö on menossa pitkä kuntoutusjakso. Häneltä leikattiin viime vuoden syksyllä lonkasta kalkkikasautuma eli lisäluu, joka oli hangannut ja haitannut urheilemista vuosia. Marraskuun alussa operoitiin vielä polvi.

– Seitsemän kuukautta on nyt takana kuntoutusta. Ortopedi sanoi, että kestää 9–12 kuukautta toipua. Päivä kerrallaan on edetty kuntoutuksessa, välillä eteenpäin, välillä taaksepäin, Mörö kertoo.

Mörön piti juosta viime vuoden Tokion olympialaisissa. Niiden piti olla Mörön kalenterissa yksi uran huippuhetkistä.

 Ei ole vain yhtä yhtälöä menestykseen.

– Kotisohvalla meni kisoja katsoessa.

Mörö haluaa menestyä kansainvälisesti. Mies innostuu isoista kansainvälisistä kilpailuista. Oma ja Suomen ennätys 49,04 syntyi 2016 Rion olympialaisten alkuerissä.

Tänä vuonna yleisurheilun EM-kisat otellaan Saksan Münchenissä elokuun puolivälissä. Mörön ehdoton tähtäin on olla kisoissa mukana, vaikka matka sinne ei tule olemaan helppo.

– Tykkään kunnon kilpailuista, niissä on vähän eri tunnelma kuin piirikisoissa, Mörö sanoo.

Aika vain saattaa olla kortilla EM-kisoja ajatellen. Mörön pitäisi saada itsensä kuntoon ennätystahdissa.

– Tulosta pitää tehdä. Ajattelin, että kesäkuussa juoksisin muutamia kisoja ilman aitoja, Mörö suunnittelee.

Mörön pitäisi saada juostua viisi kansainvälistä pistekisaa ennen elokuun ensimmäistä viikkoa saavuttaakseen oikeuden kisapaikkaan.

Ajalla 49,50 pääsee suoraan kisakoneeseen, mutta riittääkö aika kuntoutumiseen ja huippuaikaan?

– Viime syksyn jälkeen on ollut hyviä jaksoja ja huonoja jaksoja, Mörö sanoo.

Mörö harjoitteli helmi–maaliskuussa runsaat neljä viikkoa Etelä-Afrikassa.

– Saatiin hyviä asioita aikaiseksi, treenasimme muun muassa hapenottokykyä. Leiriltä jäi hyvät fiilikset.

Mörö lähtee vielä toukokuussa etelän leirille. Aiturin silmistä näkee, että ainakaan kunnianhimosta ja tahdosta tuloskuntoon pääsy ei jää kiinni.

– Varmasti voisin treenata vähemmänkin ja siten, että jalkaan ei koskisi. Haluttaessa huipputuloksia on kroppaa ja jalkoja vietävä kuitenkin ääritasoille.

Mörö uskoo selvästi mahdollisuuksiinsa saavuttaa EM-kisapaikka Saksaan.

– Onneksi urheilu ei ole pelkästään matematiikkaa eikä ole vain yhtä yhtälöä menestykseen. Siksi se on kiehtovaa, Mörö päättää itsevarmasti.