Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun Heikki Lehti, 44, muutti Espooseen, hän hurahti lajiin, joka nollaa papin pääkopan – "Antaa mahtavan breikin arjesta"

Pappina työskentelevä Heikki Lehti nauttii, kun ei enää tarvitse kilpailla kelloa vastaan.

Polkujuoksu on kuin suunnistusta ilman kompassia. Nautinto on sama: hiljainen metsäpolku, linnun laulua ja metsän tarjoama vehreys ympärillä.

Kymmenen vuotta sitten Helsingistä Espooseen muuttanut Heikki Lehti, 44, aloitti polkujuoksun muuttonsa jälkeen. Hänelle polkujuoksu on matalankynnyksen harrastus eikä sitä tarvitse tehdä verenmaku suussa.

– Espooseen muutto houkutti kokeilemaan polkujuoksua. Täällä on todella paljon mainiota paikkoja juosta. Espoossa lähiluonto ja polut ovat lähellä, Lehti hehkuttaa.

Lehden kotiseudulta Järvenperästä pääsee helposti poluille. Lehti kehuu myös Nuuksion upeita maisemia.

– Nautin suunnattomasti luonnosta ja siellä liikkumisesta. Juoksin aiemmin lenkkiä maantiellä. Olen myös juossut useita maratoneja ja puolimaratoneja. Sileällä juokseminen oli lopulta tylsää.

Juokseminen on Lehdelle ollut aina helppoa. Ennätysaika maratonilla on niinkin hyvä kuin 3.30.

– Juoksu on toiminut minulla aina oheisharjoitteena. Olen harrastanut alemmilla divisioonatasoilla jalkapalloa ja salibandyä.

Sileällä juokseminen oli lopulta tylsää.

Lehti kehuu lisäksi polkujuoksun yhteisöllisyyttä. Aina saa kavereita mukaan juoksemaan.

Reittejä ja yhteislenkkejä löytää helposti. Esimerkiksi Facebookista löytyy Polkujuoksu pääkaupunkiseudulla -ryhmä, jonne Helsingin Latu, Vantaan Latu ja Espoon Latu laittavat eritasoisia yhteislenkkejä tarjolle.

Lisäksi on kaupallisia toimijoita, juoksuseuroja ja kaveriporukoita.

Lehti käyttää myös maksullista Strava-sovellusta, josta löytyy muiden juoksemia ja palveluun kirjaamia reittejä.

– Se on helppo ja mukava sovellus. Voi käydä tutkimassa uusia paikkoja ja polkuja tai suunnitella omia reittejä.

Lehti on ammatiltaan pappi. Hänellä on paljon viikonlopputöitä.

– Minulla on paljon arkivapaita. Käyn arkisin mielelläni Nuuksiossa, siellä tunnen polut, penkereet ja kivenkolot. Ei juuri haittaa, vaikka olisi hetken eksyksissä. Pienen haahuilun jälkeen löytyy jo tuttu polun pätkä, Lehti innostuu.

Lehden peruslenkki kestää tunnin. Viikonloppuisin ajat ovat pidempiä, kahdesta ja kolmesta tunnista ylöspäin.

– Joskus juostaan ystävien kanssa muutama päivä peräjälkeen pidempiä lenkkejä.

Kovien aikojen tavoittelu ei enää kiinnosta.

– Polkujuoksu metsässä antaa mahtavan breikin arjesta, lenkillä aivot voi heittää huolettomasti narikkaan.

Lehti osallistuu ensimmäiseen ultrapitkään polkujuoksukisaansa, Kuusamon Karhunkierrokselle 27–28.5. Klassikkokisassa hän juoksee 55 kilometrin matkan.

– Tavoitteena on taittaa se seitsemässä–kahdeksassa tunnissa. Sairastin koronan kolmisen viikkoa sitten, toivottavasti juoksu kulkee.