Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolainen kiekkolegenda Rocky Rautakallio: Lätkä on antanut ja ottanut – yhdestä asiasta mies sanoo pitäneensä aina kiinni

Pekka Rautakallio kiersi maailmaa pelaajana ja valmentajana. Nykyisin hän viihtyy Espoon Tillinmäessä.

Porissa syntynyt puolustaja Pekka ”Rocky” Rautakallio muutti Espooseen ensimmäisen kerran NHL-vuosien jälkeen vuonna 1982. Vaikka jääkiekko on vienyt miestä maailmalle ja takaisin, kotiosoite on lähes 30 vuotta ollut Espoossa.

Rautakallio, 68, on yksi kaikkien aikojen suomalaisista puolustajista. Hän ehti pitkän uransa aikana pelaamaan NHL:ssä, Euroopassa ja Suomen SM-liigassa ja Suomen maajoukkueessa.

– Palasimme perheen kanssa Calgarystä ja meidän piti saada lapset kouluun, jossa ensimmäinen vieras kieli olisi englanti. Sellainen löytyi Mankkaalta. Sieltä löytyi myös koti, jossa asuimme seuraavat 20 vuotta, Rautakallio muistelee.

Rautakallion uran jääkiekkoilijana piti olla ohi HIFK-kausien jälkeen 1987. Sitten yllättäen kutsui kuitenkin Sveitsin B-liiga.

– Olin jo lopettamassa, kun vielä kysyttiin Sveitsiin. Tein SC Rapperswil-Jona -seuraan kahden vuoden sopimuksen.

Seura nousi ensimmäisen vuoden jälkeen A-sarjaan.

– Lopulta päätin lopettaa ja palata takaisin Suomeen. Seuran omistaja Bruno Hog kysyi lähtiessä, milloin palaan takaisin valmentajana, Rautakallio muistelee.

Jääkiekko on antanut ja ottanut.

Rautakallio oli leikkisästi todennut olevansa valmis neljän vuoden päästä.

Kotiinpaluun jälkeen jääkiekko vei Rautakallion lähes heti penkin taakse valmennushommiin. Jäähongan juniorit tuli Martti Merran kanssa tutuksi. Lisäksi Rautakallio oli mukana muutamassa ikäkausiryhmässä nuorten maajoukkueissa.

– Tasan neljän vuoden päästä Hog oli oven takana ja sanoi, ettei lähde pois ennen kuin olen allekirjoittanut valmentajasopimuksen.

Niinpä perhe pakkasi laukkunsa ja suuntasi jälleen Sveitsiin.

Rautakallion elämään on mahtunut toki muutakin kuin jääkiekkoa. Vakuutusyhtiö Pohjolassa hän viihtyi ”oikeissa töissä” useita vuosia. Rautakalliolla on ollut myös viinin maahantuontiyritys vaimonsa kanssa.

– Minulla on sellainen DNA, että vaikka järki sanoisi muuta, olen usein valinnut tunteella, Rautakallio sanoo.

Se muu on lähes aina ollut jääkiekko.

Vajaan 20 vuoden pelaajauran lisäksi Rautakallio on valmentanut Sveitsissä kaikkiaan runsaat kymmenen vuotta, vuoden KHL:ssä ja Suomessa viitisen vuotta.

Rautakallio oli Kiekko-Espoon ympärille rakennetun Espoon Bluesin ensimmäinen valmentaja 1998. Samalla hänestä tuli ensimmäistä kertaa urallaan suomalaisen liigajoukkueen päävalmentaja.

Sopimus päätettiin ennenaikaisesti marraskuussa. Seuran urheilutoimenjohtajana oli entinen NHL-kiekkoilija Ilkka Sinisalo.

– Emme saaneet pelata enää Matinkylässä, vaan olimme evakossa Nordenskiöldinkadulla. Sinne ei löytänyt yleisö eikä espoolainen tunne. Pelit uudella Metro Areenalla alkoivat kevätkaudella, Rautakallio kertaa.

Uudelleen Rautakallio nähtiin Bluesissa 2004–2005.

Kaikkinensa elämä on kohdellut jääkiekon pioneeria hyvin.

– Jääkiekko on ollut kaksisuuntainen liike, se on antanut ja ottanut. Moni asia urallani on ollut kiinni ajoituksesta, oli kysymyksessä pelaaminen tai valmentaminen. Omasta rehellisyydestäni en ole koskaan ollut valmis luopumaan, missään tilanteessa, Tillinmäessä nykyisin asuva Rautakallio summaa.