Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tenniksen ex-ammattilainen Emma Laine, 36, saa lapsen – "Aivan mahtavaa"

Entinen tennisammattilainen Emma Laine, 36, on uuden äärellä. Hänelle syntyy kevätvauva toukokuussa.

Jos ammattilaisuran päättyminen 2019 oli Emma Laineelle hyppy tuntemattomaan, ensimmäisen lapsen syntymä on jotain ihan muuta.

– Kun pelasin, minulta kysyttiin usein, mitä uran jälkeen. Minulla oli selvä vastaus kaikille: äitiys, Laine naurahtaa Talin tenniskeskuksen yläkerran taukotilassa.

Laineella onkin jo tuntumaa siihen, miten äitiysloma etenee. Hänen siskonsa sai lapsen alkuvuonna.

– Olen käynyt hänen luonaan Lahdessa harjoittelemassa pienen lapsen hoitoa. Aivan mahtavaa. Siskon kanssa olemme aina olleet hyvin läheisiä ja varmasti lapsemmekin tulevat olemaan paljon yhdessä, Laine luotaa onnellisena perheensä tulevaisuutta.

Mutta puhutaanpa nyt urheilusta.

Espoon Mäkkylässä asuva Laine, 36, oli parhaillaan maailman tennisrankingissa sijalla 50. Lahtelaislähtöiselle Laineelle ammattilaisuus alkoi kuin varkain. Ensin hän voitti lajin Suomen mestaruuden kaikkien aikojen nuorimpana tennispelaajana vasta 14-vuotiaana.

– Olin pelannut tennistä ja koripalloa yhtä aikaa. Koripallo loppuikin sitten myöhemmin vuoden päästä, Laine kertaa.

Tennisalan asiantuntijat alkoivat kysyä Laineelta, olisiko aika alkaa kokeilla rajoja ja keskittyä pelkästään tennikseen.

Laineella on vahvat geenit ammattilaisurheiluun. Hänen isänsä Erkki oli ammattilaisjääkiekkoilija ja äiti Erika SM-tason uimari. Sisar Essi pelasi myös tennistä.

Olen käynyt siskon luona harjoittelemassa pienen lapsen hoitoa.

Sattumallakin oli sormet pelissä Laineen uran alussa.

– Olimme sisareni Essin kanssa lyömässä palloa Lahdessa, kun kentän ohi käveli ex-pelaaja Mia Eloranta, nykyisin Chambers. Hän houkutteli meidät harjoittelemaan Lontooseen.

Lontoo alkoi kutsua sisaruksia yhä useammin eri harjoittelukeskuksiin. Eloranta varmisti, että siskoksia valmennetaan oikein.

– Sieltä sain paljon tietoa siitä, mitä tenniksen arki pitää sisällään. Aloimme miettiä, mitä kisoja pitää alkaa kiertää ja kuinka harjoitella kisojen välissä.

Alkuun Laine kiersi pieniä kisoja. Pala kerrallaan hän kehittyi ja oppi enemmän ammattilaisuudesta.

– Ura ei ollut niin suunniteltua, se kasvoi luonnollisesti.

Laine on kiitollinen, että sai olla terve ja kunnossa. Hyvä terveys takasi tasaisen kehittymisen. Hän nousi jo kaksikymppisenä WTA-maailmanlistalle sijalle 50.

Laine sanoo, että tennisammattilaisuus oli tuolloin erilaista kuin nykyään. Nyt nuorten lasten uria suunnitellaan pilkun tarkasti jo varhain.

– Minulla oli kova halu pelata. Se, että lähdin kiertämään kisoja, oli oma päätökseni. Minulle tarjottiin myös stipendejä amerikkalaisiin yliopistoihin, mutta päätin aloittaa kiertää ammattilaisena.

– Rakkaudesta Lontooseen kertoo ehkä parhaiten se, että kun lopetin, päätimme mieheni kanssa matkustaa, minnekäs muualle kuin Lontooseen, Laine naurahtaa.

Lopettamisen jälkeen Laineen kalenteri on täyttänyt tennisvalmentamisesta. Hän tekee töitä Suomen Tennisliitolle ja valmentaa myös Helsingin Verkkopalloseuran naisten SM-joukkueen pelaajia.

Tenniksen lisäksi hän on Bille Beinon padel-tarjonnan päävalmentaja.

Julkisuudessa Laine antaa lausuntoja Suomen tennismaajoukkueen kapteeniin roolissa.

– Aloitin tehtävässä jo kahdeksan vuotta sitten, ensin pelaajakapteenina. Hoitelin maajoukkueemme asioita pelaamisen ohessa.

Huippuvuosiltaan Laine muistaa kohtaamiset Martina Higginsiä vastaan Australian avoimissa ja myöhemmin samana keväänä Venus Williamsia vastaan Ranskan avoimissa.

– Yleisesti ei tullut mietittyä kuka oli vastassa. Se olikin varmaan yksi vahvuuksistani, että minulle oli ihan sama missä pelattiin ja ketä vastaan.

Nyt edessä on uusi aika äitinä. Tämä haastattelu tehtiin äitienpäivän alla, ja sen jälkeisellä viikolla oli Laineen esikoisen laskettu aika.