Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolainen korisilmiö löi kaikki ällikällä – nyt joukkue kertoo, miten Omnia Basketball Academy sai alkunsa

Muutamassa vuodessa Omnia Basketball Academy nousi haastamaan huippujoukkueet.

Suomalainen korisväki on seurannut tällä kaudella innoissaan espoolaisen Omnia Basketball Academyn U19-joukkueen otteita.

Joukkueen voitokas meno päättyi vasta SM-sarjan finaalissa, jossa OBA kohtasi viime sunnuntaina Tampereen Pyrinnön.

Jännittävä peli meni jatkoajalle, ja Pyrintö oli lopulta parempi voittaen Suomen mestaruuden otteluin 2–0.

OBA-idean isä, entinen koripalloammattilainen Maurizio Pratesi, on silti huipputyytyväinen nuoriin espoolaisiin.

OBA jätti finaalien ulkopuolelle isoja koripalloseuroja kuten Tapiolan Hongan, Helsingin NMKY:n, Joensuun Katajan ja Salon Vilppaan.

OBA:n koripallojoukkue on toiminut vasta vuodesta 2019 osana Omnian urheiluoppilaitostoimintaa. Se on SM-tason U19-koripallojoukkue, joka koostuu tavoitteellisesti opiskelevista ja pelaavista nuorista.

– Ajatus toiminnan aloittamisesta syntyi yhdessä OBA-joukkueen valmentajan Justice Grahamin ja Omnian urheiluoppilaitosvastaavan Petra Sillanpään kanssa 2018, Pratesi kertoo.

Hankkeen kehittäjinä ovat Omnia, Urhea, Koripalloliitto, Walter ry ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.

– Kukaan ei ennakkoon tiedä, kenestä kasvaa huippu-urheilija. Tässä tehdään paljon asioita urheilun ehdolla, mutta koulu on myös keskiössä nuoren arjessa, Pratesi sanoo.

Joukkueessa on lahjakkaita pelaajia eri kulttuuritaustoista.

Finaaliottelua oli seuraamassa myös maajoukkueen entinen päävalmentaja Henrik Dettmann.

– Yhteiskunta muuttuu, tämä Omnian hanke vastaa siihen. Tällaisella toiminnalla saamme parhaiten erilaisista taustoista ja kulttuureista tulevat ihmiset yhteen. Koripallo on yhteinen kieli, Dettmann hehkuttaa.

Pratesin mukaan Omnia tarjoaa pelaajille hyvän pelaajapolun kehittyä.

– Urheilullista vaatimustasoa on nostettu vuosi vuodelta. Harjoituksia on peräti 17 tuntia viikossa.

Pratesi itse toimii Walter ry:n toiminnanjohtajana. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kulttuurienvälistä vuorovaikutusta erityisesti lasten ja nuorten parissa.

– Tarkoitus ei ole maahanmuuttajataustaisen joukkueen kehittäminen, vaan aidosti monikulttuurinen toiminta. Tavoitteena on yhdistää huippu-urheilu, opiskelu, osallisuuden ja kotoutumisen edistäminen sekä kulttuurien välinen vuorovaikutus.

Nuoret espoolaiset Morris Ugusuk ja Veikko Koivisto ovat tyytyväisiä toimintaan.

– Treenataan paljon ja hyvin. Se kaikki vaikuttaa yhteishenkeemme ja yhteisöllisyyteemme. Yhdessä olemme vahvoja.

Pratesi laskee, että yhteensä seitsemän pelaajaa on lähtenyt pelaamaan Yhdysvaltoihin eri akatemioihin ja yliopistoihin ja neljä on siirtynyt Helsinki Basketball Akatemiaan. Peräti neljä pelaaja on ennättänyt edustaa Suomea maajoukkuepaidassa.

– On merkittävää, että OBA ei ole pelkästään pelaajajoukkue, vaan toimintatapa, Pratesi jatkaa.

OBA:n aamutreenit ovat Espoossa Leppävaarassa ja iltaharjoitukset lähes aina Urheassa. Finaaliottelu pelattiin upouudessa Urhea-hallissa Helsingissä.

– Yhteisöllisyys ja kouluttautuminen on se iso juttu tässä. Yhteisö tarjoaa nuorille paikan, johon he voivat tulla omana itsenään ja tavata vertaisiaan.