Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näitä kahta ominaisuutta scouttaajien silmät seuraavat nyt tiiviisti MM-jääkiekossa – "Nousee esiin pelipaikasta riippumatta"

Jääkiekon miesten MM-kotikisat eivät ole ainoastaan fanien tiiviissä seurannassa, sillä pelejä seurataan myös ammattimielessä.

Näin tekevät muiden muassa New York Islandersin head amateur scout eli pelaajatarkkailun päällikkö Veli-Pekka Kautonen ja Los Angeles Kingsin head of European scouting eli Kingsin pelaajatarkkailun Euroopan-päällikkö Christian Ruuttu.

Molemmat miehet nostavat tarkkailurintamalta ja samalla modernin huippujääkiekon vaatimuksista esiin etenkin yhden tekijän – hockey sensen, peliälyn.

– Tietysti pelaajan pitää nykypäivän NHL:ssä olla kokonaisvaltainen ja osata kaikki hommat, mutta kaksi asiaa nousee esiin pelipaikasta riippumatta: luistelutaito ja peliäly.

– NHL on nykyään niin kovavauhtinen sarja, että kahvaamalla ei pääse enää peliin mukaan niin kuin joskus silloin, kun minä pelasin Euroopassa. Ja toinen juttu on peliäly. Vaikka olisit puolustava puolustaja, niin et voi olla hyvä duunissasi, jos sinulla ei ole peliälyä ja et hahmota tilaa, aikaa ja sitä, kummalle puolelle peliä sijoitut tai kuinka otat pois esimerkiksi syöttölinjoja, sanoo Kautonen.

Ruuttu allekirjoittaa Kautosen näkemyksen:

– Enemmän ja enemmän katsotaan sitä, kuinka nopea olet ajattelemaan. Peli nopeutuu ja nopeutuu. Et tietenkään pysty pelaamaan, jos et osaa luistella tai syöttää, mutta nopea ajattelu eli niin sanottu hockey sense on todella tärkeä. Sillä voit kompensoida asioita, joita et pysty jaloillasi tai käsilläsi tekemään. On oltava nopeat hoksottimet, Ruuttu miettii.

Iso asia pelaajatarkkailussa on myös pelaajan luonteen selvittäminen.

Et voi olla hyvä duunissasi, jos sinulla ei ole peliälyä.

Veli-Pekka Kautonen

– Se on haaste edelleen. Mutta kun pelaajaa katsoo tarpeeksi jäällä, niin kyllä luonne ja kilpailuvietti – tai sen puute – paljastuvat. Varsinkin nyt, kun NHL-draftiin on enää pari kuukautta ja pelit alkavat olla pelattu, niin yritämme kääntää jokaisen kiven ja kaivaa pelaajasta mahdollisimman paljon taustatietoa, Kautonen kertoo.

Ruuttu sanoo, että pelaajan luonteeseen on mahdollista päästä kiinni myös haastatteluissa.

– Luonne tulee aika hyvin sen mukaan, minkä näköinen pelaaja olet jäällä.

– Mutta on kundeja, jotka ovat siviilissä ja pelissä täysin erityylisiä. Esa Lindell on tästä hyvä esimerkki. Hän on jäällä iso ja vahva hevonen. En sano, että yliaggressiivinen mutta kuitenkin vahva puolustava pelaaja. Mutta haastattelussa Esa oli todella hiljainen. Hänestä oli vaikea saada tietoja irti, Ruuttu pohtii.

Nyt käynnissä olevat MM-kisat ovat poikkeukselliset, sillä kisoissa on peräti viisi tulevana kesänä NHL:ään varattavissa olevaa nuorukaista, joista suomalaisille tutuin on TPS:n slovakialaishyökkääjä Juraj Slafkovsky. Muut drafti-ikään nyt tulleet MM-kisapelaajat ovat Slafkovskyn maanmiehet Simon Nemec ja Adam Sykora sekä Itävallan Marco Kasper ja Tshekin David Jiricek.

– Nämä viisi ovat kaikkien tiedossa. Jarmo Kekäläinen taisi jossain haastattelussa sanoa, että heistä neljä varataan draftin ykköskierroksella. Se on varmasti aika lähellä totuutta, ja saattaa olla, että kaikki viisi menee ensimmäisellä kierroksella. On poikkeuksellista, että miesten kisoissa pääsee katsomaan noin montaa nuorta pelaajaa, Kautonen puntaroi.

Nuorten pelaajien lisäksi Kautonen on tarkkaillut etenkin muutamaa free agent -statuksen kokeneempaa pelaajaa. Nimiä hän ei voi luonnollisesti paljastaa.

– Niitä ei oikein ääneen voi sanoa, sillä heitä on varmasti katsellut 31 muutakin seuraa.

Vantaalla asuva ja HIFK:llekin pelaajatarkkailua yhä tekevä Kautonen vietti aiemmin vuodesta noin neljä kuukautta Pohjois-Amerikassa. Nyt mies viihtyy enemmän Suomessa tehden vuodessa kolme tai neljä 10–15 päivän matkaa Atlantin toiselle puolelle.

Matkapäivien vähenemistä on auttanut nykyteknologia.

– Meillä on käytössä sellainen ohjelma, että voit katsoa ottelusta esimerkiksi yksittäisen pelaajan yksittäiset vaihdot, jotka on pilkottu sinulle valmiiksi. Eli jos haluat katsoa tiettyä pelaajaa, niin voit heti seurata hänen 15–20 vaihtoaan, vaikka hän pelaisi toisella puolella maapalloa. Kyllä nykytekniikka on työtä helpottanut, Kautonen kertoo.

Kaikkea data ja nykytekniikan luomat mahdollisuudet eivät pelistä kuitenkaan kerro. Yhä onkin tärkeää, että pelaajatarkkailija seuraa riittävän määrän pelejä paikan päällä.

– Livehommat ovat tärkeitä, sillä kamera seuraa niin paljon kiekkoa.

– Jos puhutaan vaikkapa pakista ja haluan katsoa, miten hän liikkuu ja seuraa peliä silloin, kun hyökkääjä kuljettaa kiekkoa hyökkäyssuuntaan... Usein pakki ei ole tuolloin edes kameran kuvassa, kun kamera seuraa kiekkoa. Silloin on oltava paikan päällä. Ja sama juttu, jos joku tekee virheen. Miten hän reagoi? Millainen on hänen body language? Tällaisia asioita et näe kuin paikan päällä, Kautonen niputtaa.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaa-lehdessä.