Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunnetun urheiluvälinevalmistajan konttorilla heräsi ihmetys: Mihin nämä kaikki salibandypallot menevät? – Christian, 31, tietää syyn ja aikoo nyt villitä suomalaiset hittilajilla

Pickleballin räjähdysmäinen kasvu Amerikassa innosti espoolaiset taiturit tuomaan lajin Keran halleille.

Pickleballia Espooseen juurruttava Christian Kumpula, 31, kertoo lajin suosion kasvaneen Yhdysvalloissa nopeammin kuin minkään muun mailapelin kertaakaan historiassa.

Espoossa pelimahdollisuudet laajenivat padel-kentistään tunnetuille Keran halleille huhtikuussa. Kerassa on nyt kaksi pickleball-sisäkenttää, joilla on toistaiseksi ollut hiljaista.

Kumpula odottaa lajille rajua kasvua.

– Tällä hetkellä lajia harrastaa muutama sata ihmistä. Panostamme syksyllä markkinointiin, nyt kesällä monet aloittavat golfkauden ja mökkeilevät.

Kumpula heitti idean pickleballista Keran urheilukeskuksen alkuunpanijoille Tommi Vilhuselle ja Sasu Melaselle, 53.

– Kerroin heille, että Jenkeissä ei padelia oikein pelata, vaan siellä kaikki harrastavat pickleballia. Kysyin kundeilta, kannattaisiko yrittää, Kumpula kertaa.

Tämä Kolmikko lisättynä – Ville Hynnisellä – päätti ehdottaa Keran hallien uudelle omistajalle kenttien rakentamista vanhan puolen aulaan. Rakennuslupa tuli, ja lisäksi on myös optio tehdä lisää kenttiä suosion kasvaessa.

Keran halleilla käy kuukaudessa noin 25 000 padelpelaajaa, osa useasti viikossa. Luulisi nopeatempoisen uuden mailapelin kiinnostavan myös padel-pelaajia.

– Jos pickleball ei lähde täältä kasvuun, se tuskin lähtee mistään, Melanen uumoilee.

Firmatkin ovat nyt hereillä.

Kumpula kertoo, kuinka suksi- ja salibandyvälineitä valmistavan Exel-tuotemerkin konttorilla ihmeteltiin runsas vuosi sitten, miksi amerikkalaiset tilaavat isoja määriä salibandypalloja.

– Heille selvisi, että palloja tilataan pickleballiin. Nykyisellään merkki tekee jo laadukkaita mailojakin pickleballien lisäksi, Kumpula naurahtaa.

Kumpula ja Melanen kehuvat pickleballia hyvin matalan kynnyksen peliksi.

– Jos menet rouvan kanssa pelaamaan tennistä tai padelia, voi olla, että pelistä ei tule juuri mitään. Tässä saa peliä vähäiselläkin mailapelikokemuksella nopeasti, Kumpula kehuu.

Pickleballia pelataan amerikkalaisittain ilmaistuna joko 1vs1- tai 2vs2-pelinä.

Jos on vähänkään mailapelitaustaa sulkapallosta, squashista, tenniksestä tai padelista, pickleball tarjoaa nopeita onnistumisen kokemuksia.

– Kun lajitaidot kehittyvät, 1vs1 pelit voivat olla todella fyysisiä. Väitän, että 45 minuutissa pystyy vetämään itsensä ihan piippuun, Kumpula sanoo.

No, vaihtaako padelporukka pickleballiin?

– Aika pitkään meni padelissakin ennen kuin se räjähti koko kansan peliksi. Olen pelannut padelia yhdeksän vuotta. Kasvua on tullut vasta viime vuosina, kun kenttiä on tullut lisää, Melanen sanoo.

Kumpula haluaa sanoa vielä viimeisen sanan.

– Kynnys aloittaa on erittäin matala. Peli on sosiaalinen ja sopii hienosti myös ikäihmisille.

Muokattu 21.6.2022 klo 13: Poistettu viittaukset siitä, että pickleball olisi lanseerattu Suomessa ensimmäisenä Keran halleilla. Lajia on pelataan jo useilla paikkakunnilla. Poistettu myös virheellinen tieto kentän koosta sekä tieto, että Keran pickleball-kentät olisivat Suomen ensimmäiset.