Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sarjanousu iski korisseuran ällikällä – nyt seura sai apuun Suomi-koriksen ikonin, joka on pelannut maajoukkueessa 226 ottelua: "Apu nuorelle pelaajalle on korvaamaton"

Tapiolan Hongan yllätysnousu Korisliigaan tiesi päävalmentaja Aapo Heinoselle kiireistä kesää.

Hongan erittäin nuorella joukkueella ei ollut ajatuksiakaan nousta kevään päätteeksi miesten Ykkösestä Korisliigaan. Toisin kävin, ja nousu pääsarjaan yllätti jopa vastuuvalmentaja Aapo Heinosen.

– Ei edes välierien alkaessa ajateltu, että tässä marssitaan Korisliigaan. Olimme seurajohdon kanssa pohtineet, että kahden vuoden sisällä pelaajamme ovat valmiita nousuun, Heinonen sanoo.

Kauden lopulla noin kahdenkymmenen pelaajan ryhmässä oli vain neljä miestä, jotka eivät enää saaneet pelata juniorisarjoissa.

Nyt seura on uuden edessä. Päävalmentajan mukaan vastuuta halutaan edelleen jakaa nuorille.

– Meillä on vastuu nuorista pelaajista. Seurassa on tuhat lasta ja nuorta, haluamme osoittaa kaikille heille, että tässä seurassa on mahdollisuus kasvaa kansainväliselle tasolle.

Honka sai kivikovan vahvistuksen, kun Suomi-koriksen ikoni Tuukka Kotti, 41, teki sopimuksen seuran kanssa kesäkuussa. Maajoukkueessa 226 ottelua pelanneella Kotilla on nyt selvä rooli nuoressa joukkueessa.

– Olen itsekin ollut joskus nuori. Muistan, kun uran alussa kaksi tappiota tuntui maailmanlopulta. Kaikesta on kuitenkin aina selvitty, Kotti tsemppaa.

Valmentajalle Kotin pelaajasopimus on erittäin tärkeä osa kokonaisuutta.

– Kyllähän me valmentajat osaamme valmentaa, mutta kokeneen pelaajan anti ja apu nuorelle pelaajalle on korvaamaton. Ehkä etsimme vielä toisen kokeneen kotimaisen pelaajan joukkueeseemme, Heinonen sanoo.

Korisliigassa joukkueen avauskokoonpanossa saa olla neljä ulkomaalaisvahvistusta. Heinonen kertoo, että ensin laitetaan kotimainen rosteri kuosiin ja jenkkivahvistuksia mietitään vasta elokuussa.

Ilman hyviä Amerikan-apuja Korisliigassa ei pärjää.

– Seurassa meillä on vahvistuksien osalta selvä linjaus. Haluamme, että kokeneemmat pelaajat tukevat nuoren oman pelaajamme kasvua ja kehitystä. Meille on tärkeää, että seurana kykenemme avaamaan jäsenillemme kirkasta urheilullista näkymää tulevaisuuteen, Heinonen painottaa.

Lähes kaiken koripalloilijana nähnyt Kotti korostaa kasvattajan työtään.

– Nousijajoukkueessa yhdistyvät kaksi minulle tärkeää roolia: saan palvella nuoria pelaajia ja edelleen itse jatkaa kilpailemista.

Haastattelussa Kotti peräänkuuluttaa kärsivällisyyttä kaikilta. Mestariksi ei kasveta yhdessä yössä.

– Kaikkien pitää sitoutua pitkäjänteiseen työntekoon. Roolini joukkueen nuorten pelaajien kasvattajana sopii minulle tässä kohtaa uraani täydellisesti, Kotti sanoo seuran kesäparketeilla.

Kesäharjoitusten jälkeen Kotin kanssa koreja heittelemään jää joukkueen nuorin pelaaja Eren Caglar, 17.

Omniassa opiskeleva turkkilaistaustainen Caglar on edustanut Honkaa kolme kautta.

– Odotan oppivani kokeneemmilta pelaajilta ja kehittyväni aina vain paremmaksi koripalloilijaksi, Caglar sanoo ja katsoo iloisesti Kotin suuntaan.