Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolainen Alex, 46, hurahti uuteen vesiurheilulajiin, jollaista ei ole toista – "Urheilemisesta tämä käy, vaikka ehkä muulta saattaa näyttääkin"

Uusi urheilulaji e-foil on kuin suoraan scifi-elokuvasta.

Antti Koskinen näki ensimmäisen kerran e-foilin Youtube-videopalvelussa 2018. Samana vuonna hän tilasi yhtiökumppaninsa kanssa Suomeen ensimmäisen laudan.

– Luulin aluksi, että näin jonkun Marvelin supersankarielokuvan trailerin. Sitten tajusin, että kyseessä on veden päällä liikkuva lauta, jota ohjataan langattomalla käsiohjaimella, Koskinen sanoo.

Koskinen kertoo, että hän sai tilattua ensimmäisestä viidensadan laudan valmistuserästä Suomeen yhden laudan.

– Jatkossa on tavoitteena avata harrastuspisteitä ympäri Suomea. Kuopio, Lappeenranta, Tampere ja Jyväskylä ovat parhaillaan työn alla. Näissä paikoissa harrastajat ja tutustujat voivat vuokrata lautoja edullisesti käyttöönsä.

Pääkaupunkiseudulla voi tällä hetkellä tutustua uutuuslajiin Espoon Keilaniemessä ja Helsingissä Lapinlahdella sekä Brändö Surf Academyssa Kulosaaren purjehduskerholla.

Tätä ei voi verrata oikein mihinkään.

Yksittäisen laudan hinta on toistaiseksi korkea. E-foil-lauta maksaa arviolta 14 200 euroa. Koskinen ennustaa varovasti, että jatkossa laudan hinta tulee olemaan noin kymmenen tuhannen euron luokkaa.

Porkkalaan Koskinen odottaa Suomesta noin kymmentä kilpailijaa. Ulkomaisia kisaajia on hänen mukaansa tulossa neljästä kuuteen.

– Laudan keksijä Nick Leason on myös ilmoittanut tulevansa paikalle, Koskinen kertoo.

Tapiolassa asuva Alex Ahlberg, 46, tutustui e-foiliin sattumalta viime kesänä.

– Tapasin kaupassa kaverini, joka kehui uutta lajia maasta taivaaseen. Pakko oli tulla kokeilemaan. Koukkuun jäin, uniikkia hommaa, Ahlberg iloitsee.

Ahlberg on harrastanut lähes kaikkea mahdollista vesiurheilua, kamppailulajeja ja mailapelejä. Hänen mukaansa harrastus on helppo aloittaa.

– Viiden kerran vuokrasysteemi on toimiva. Ei tarvitse ostaa omaa lautaa heti alkuun.

Ahlberg ei ole vielä osallistumassa kilpailuun.

– Jossain vaiheessa, kun taitotaso on korkeampi.

Espoolaista kiehtoo laudan päällä liitäminen.

– Tätä ei voi verrata oikein mihinkään. Lajiin pääsee nopeasti sisään ja tässä saa nopeasti onnistumisen tunteita. Homma vaatii keskittymistä. Laudan päällä ajatukset eivät ole missään muualla. Tunnin urheilemisen jälkeen on ihan puhki. Urheilemisesta tämä käy, vaikka ehkä muulta saattaa näyttääkin, Ahlberg tiivistää.

Muokattu 2.8.2022 klo 8.40: Vaihdettu alaotsikko.